Lectia 5: ce sunt obligatiunile si cum ne protejeaza de pierderi

Luna aprilie ne-a adus inca o confirmare a faptului ca in vremuri tulburi pentru burse obligatiunile pot fi un refugiu; la finalul lunii aprilie, fondurile de obligatiuni reusind sa conserve sau chiar sa majoreze valoarea detinerilor investitorilor, in timp ce fondurile de actiuni le-au adus pierderi.

Ce sunt obligatiunile, cum functioneaza ele si cum ne putem folosi de aceste instrumente financiare pentru a ne proteja capitalul in vremuri de restriste, aflam cu ajutorul lui Rares Sofariu.

Asadar, statisticile AAF (Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania) pentru finalul lunii aprilie, ne arata ca fondurile de obligatiuni au reusit sa conserve sau chiar sa majoreze valoarea detinerilor investitorilor, in timp ce fondurile de actiuni le-au adus pierderi. Vezi mai jos datele:

Fondurile de obligatiuni, cel mai bun randament pe ultimul an

Va reamintesc faptul ca Rares Sofariu a lucrat ani buni de zile pe piata de capital (ca si consultant de investitii, broker, manager de portofoliu, director department analiza, director cercetare dezvoltare)! Este fondatorul a doua AOPC – fonduri de investitii destinate investitorilor mai “sofisticati”, fiind un investitor activ pe bursa … si antreprenor! Este prin urmare un specialist de ale carui cunostinte si experienta va invit sa profitati fara nici o retinere daca aveti intrebari, nelamuriri … sau pur si simplu daca vreti sa auziti o parere avizata!

Dupa cum sper ca v-am obijnuit astazi vom continua lectiile cu un nou instrument financiar , valoare mobiliara care din punctul meu de vedere, reprezinta un instrument ce ar trebui intrebuintat mai mult in “piata ” in special de autoritati publice ( Primari , Companii si alte entitati care il pot emite si vor a se finanta . In consecinta vom discuta in ” Lectia 4 ” despre OBLIGATIUNI :

OBLIGATIUNILE.

Ce sunt obligatiunile ?

Am putea definie aceste instrumente cu venit fix ca : Obligatia unui emitent a acestor instrumente, de a efectua plati periodice sub forma de cupoane si de a rambursa datoria la o anumita scadenta.

O definite care imi place mie sau mai aproape de adevar este urmatoarea : Obligatiunilea este acea Valoare Mobiliara emisa cu dobanda , prin care emitentul acestei valori mobiliare se obliga a plati detinatorului ei ( celui care a achizitionat-o) , in anumite intervale de timp o anumita suma de bani ( cupon ), iar cand aceasta ajunge la maturitate , emitentul are obligatia de a o raspumpara de la detinator ( adica sa restituie principalul cand aceasta ajunge la maturitate ).

Putem sa clasificam aceste instrumente financiare dupa maturitatea lor :

 1. Pe termen scurt ( 1 la 5 ani )
 2. Pe termen mediu ( 5 si 15 ani )
 3. Pe termen lung ( peste 15 ani )

Tot din punct de vedere al maturitatii si ar unor clauze specificate in contractul dintre emitent si detinator adica din “Prospectul de Emisiune” , vom gasi urmatorele tipuri de Obligatiuni :

 1. Obligatiuni ce detin clauze si dau dreptul emitentului sa rascumere partial sau integral aceste instrumente inaintea datei la care acestea vor ajunge la maturitate.
 2. Exista si prospecte de emisiuni pe aceste instrumente care detin obligatiuni cu maturitati diferite.
 3. Un alt tip de oblicatiuni sunt acelea care permit institutiei emitente sa rascumpere inaintea datei scadentare o mare parte din instrumentele emise in baza unui program de rascumparare bine stabilit si normal evidentiat in ” Prospectul de Emisiune” .
 4. Cele mai simple sunt obligatiunile cu o singura scadenta.

Acum vom incerca sa definim elementele caracteristice emisiunii de obligatiuni :

 1. PRINCIPALUL – reprezinta valoarea nominala (VN) a obligatiuni care trebuie restituita detinatorului cand aceasta ajunge la maturitate sau cand emitentul apeleaza la clauzele care ii permit sa rascumpere sau sa retraga anticipat obligatiunile emise.

a.1. VALOARE NOMINALA – reprezinta suma de bani pe care emitentul o va plati detinatorului cand obligatiunea ajunge la maturitate. Valoarea Nominala o putem determina astfel :

VN= Valoarea nominala.

O = Valoarea Imprumutului

N = numarul de obligatiuni emise

Vom avea urmatoarea relatie : VN= O/N

 1. CUPONUL ( sa fiu pe intelesul tuturor acesta reprezinta dobanda oferita la o obligatiune detinuta )

Cuponul,se poate define ca : Plata dobanzi care se efectueaza, catre cei care detin obligatiuni pana aceasta ajung la maturitate ( pe parcursul duratei de existenta “ viata” a obligatiuni respective )

RATA ANUALA A CUPONULUI ( dobanda )= Este rata dobanzi anuala exprimata in procente si este trecuta in prospectul de emisiune.

O alta definitie care imi place mie : RATA ANUALA A CUPONULUI : Reprezinta suma de bani periodic pe care o primeste detinatorul obligatiunii, aceasta suma de bani reprezinta un procent care se aplica valorii nominale a obligatiunii :

I se aplica urmatoarea formula de calcul :

D = cuponul ( dobanda )

R= rata cuponului

VN= Valoarea nominal

Deci vom avea urmatoarea formula : D=R*VN.

In cazul in care dobanda este fixa si se plateste de mai multe ori pe an, se calculeaza o rata periodica a cuponului in functie de rata anuala a cuponului si bineanteles frecventa platilor pe an.

De exemplu : Daca cuponul este platit trimestrial vom avea urmatoarea relatie : D/4

Daca este sa clasificam aceste instrumente financiare din punct de vedere a CUPONULUI ( Ratei Dobanzii ), putem spune urmatoarele :

-obligatiuni cu rata variabila a cuponului – rata cuponului este actualizata periodic fata de o rata de referinta plus ceva . Adica ( de exemplu putem ca rata LIBOR 3m ( adica la 3 luni ) sau LIBOR la 6m ( 6 luni ) plus ceva ( adica 20 de puncte de baza unde 1 punct de baza este = cu 0.03% )

-oblicatiuni care se emit la un pret mai mic decat VN , si a carei rata a dobanzi ( cupon) este stabilita intentionat mai mica decat rata curenta din piata .

-obligatiuni cu rata fixa a cuponului

-obligatiuni ale caror rata a cuponului creste pana la maturitate ( de exemplu in primul an 3%, peste 3 ani 5%, etc )

-obligatiuni la purtator – cei care poseda aceste obligatiuni, rup ( debaraseaza ) cuponul si il prezinta oficiului unde se face plata cuponului ( dobanzi )

SCADENTA sau MATURITATEA CUPONULUI

Reprezinta perioada de timp pe care este acordat imprumutul iar in respectivul timp se platesc dobanzile ( rata cuponului ).

O alta definitie – Scadenta reprezinta numarul de ani pana la maturitatea obligatiunii ( care este trecuta in prospectul de emisiune ).

Maturitatea – data la care se efectueaza ultima plata a cuponului si bineanteles se va restitui si principalul.

Data emisiunii – Este data de emitere a obligatiuni respective si incepe scadenta pentru plata cuponului aferent obligatiunii.

O sa vorbim putin si despre RATA DE CONVERSIE . ( intram in anumite fineturi , rata de conversie este o relatie pe care am sa o incerc sa o explic deoarece face trecerea de la un anumit instrument financiar la altul; In cazul dat intre Obligatiuni si Actiuni) .

RATA DE CONVERSIE – Reprezinta numarul de actiuni ce se pot obtine in cazul in care se doreste preschimbarea obligatiunilor in actiuni commune . Ca si un mic exemplu: o emisiune de obligatiuni convertibile are rata de conversie egala cu 20.2 actiuni pentru o obligatiune. Valoarea nominala ( VN ) este de 100 ron. Cum aflam pretul la care se face conversia ? Nimic mai simplu:

Pretul de conversie al emisiuni = VN / Rata de conversie.

In cazul nostrum este de 4.95 . Deci vom trage concluzia ca Pretul de Conversie pe Actiune este de 4.95 lei.

Despre conversie putem discuta foarte mult ! O vom face cu o alta ocazie !

Ca sa ne dam seama de dimensiunea acestui subiect OBLIGATIUNI am sa aduc aminte doar de termenul

“ exchangeable bonds “, iar concluziile despre acest instrument le trageti dumneavoastra !

exchangeable bonds – emisiune de obligatiuni care pot fi preschimbate intr-un anumit numar prestabilit de actiuni comune emise de alta persoana juridica decat cea a emitentului

obligatiunilor. SI ASTA SPUNE TOT !

Putem discuta foarte mult despre CUPON , putem face chiar clasificari ale obligatiunilor din punct de vedere al cuponului si chiar o sa le facem din punct de vedere informativ ( nu le vom explica, deoarece deocamdata ne-am propus sa ne familiarizam cu aceste instrumente financiare numite obligatiuni )

Cupon normal

Cupon scurt

Cupon lung

Bineanteles ca mai putem aduce in discutie si alte elemente despre cupon :

Data primului cupon – data efectuari platii la primul cupon

Data cuponului curent –cea mai apropiata data pana la plata cuponului curent (scadenta )

Data cuponului anterior – Data la care s-a facut plata cuponului anterior . ( adica cel mai recent cupon platit )

Data maturitati – Data la care se va plati ultimul cupon si atunci in mod normal se va restitui si principalul.

Etc.

Si cam atat despre CUPOANE !

TIPURI DE OBLIGATIUNI :

 1. OBLIGATIUNI CLASICE :

Sunt acele instrumente financiare care ofera o dobanda constanta pe toata durata de viata a obligatiuni, iar principalul se rascumpara o data cu plata ultimului cupon.

 1. OBLIGATIUN CU RATA VARIABILA A CUPONULUI

Sunt acele instrumente financiare ale caror cupoane fluctueaza ( variaza ) in functie de o rata de dobanda existenta in piata ( ROBOR , LIBOR , EURIBOR pentru obligatiuni emise in eur la un anumit termen 3M,6M ; Deci ROBOR 3M…. Adica ROBOR la 3 luni, etc ) + ceva ( adica puncte de baza/basic point cum am explicat sau am exemplificat mai sus in aceasta “ lectie “ ).

 1. OBLIGATIUNI ZERO CUPON

Sunt acele instrumented financiare ce se emit la o valoare mai mica decat Valoarea Nominala. Dupa cum ne indica si numele acestui instrument financiar, valoarea cuponului este zero, dar la scadenta este platita valoarea nominal. In consecinta cumparam acest instrument cu discound iar la scadenta ne vor plati valoarea nominala. Vom castiga acel discound. Aceasta obligatiune este emisa mai des pe termene scurte. Adica este clara treaba !

 1. OBLIGATIUNI INDEXATE

Sunt acele instrumente financiare care urmaresc un “indice” , sa fiu mai exact realizeaza platile periodice ale cuponului urmarind evolutia unui anumit indice : de exemplu rata inflatiei ,evolutia pretului unei marfuri ( ex. Pretul petrolului brend tranzactionat la mama dracu la o anumita data ), etc ( sunt extreme de vaste , putem emite obligatiuni indexate creand noi un indice de exemplu media dobanzilor la depozitele bancare cu scadenta 1 an. Bancile luate in calcul sunt ( x,y,z,r )).

 1. OBLIGATIUNI INTERNATIONALE

Sunt acele instrumente financiare emise intr-o tara straina ( alta decat decat tara celui care le emite ) si sunt denominate in moneda statului in care le emite. ( acum astia din UE ca sa se dea ei grande ne vorbesc ei de EUROOBLIGATIUNI, care practic sunt tot obligatiuni straine si cam asta este )

 1. OBLIGATIUNI IPOTECARE

Sunt acele instrumente financiare (mortgage backed securities ) ele in principal sunt emise de institutii financiare cu preponderenta de banci pentru a se refinanta ( caci sunt sarce aceste institutii 🙂 ), iar ca motiv pentru emiterea lor este invocat , imobilizarea unor sume immense de bani pentru acordarea creditelor ipotecare ( adica ei imprumuta la diferite entitati bani pentru a achizitiona Imobile ). Ca o gluma ( sa nu para o lectie sobra ) “ Ii indatoreaza pe oameni 30 de ani ca sa acumuleze pasive iar bancile se refinanteaza prin acest tip de obligatiune ).

Nu intamplator am mentionat acest tip de obligatiune. Ea , dansa, reprezinta una din principalele cauze, ce au condus la criza financiara ! Este mult de explicat, bineanteles nu o priviti la modul unitar ca singura cauza . Un cumul de instrumente financiare a condus la criza la care facem referire !

Am putea vorbi mult despre aceste instrumente, de exemplu am putea vorbi despre CLAUZE, chiar am atins o infima parte din CLAUZE, respectiv CLAUZA de CONVERTIBILITATE.

Fiind un domeniu extreme de vast, nimeni nu poate afirma ca este “ expert “ in obligatiuni. Adica cat de expert ar fi nu poate cuprinde tot acest domeniu vast, nu poate decat sa inteleaga principiile de functionare si sa analizeze fundamental din punct de vedere ale acestor principi si bineantele in baza particularitatilor emisiuni respective ( calcul cupon, etc )

Sper ca mi-am atins scopul si am mai avansat putin in lectiile noastre si mai sper ca dupa ce vom citi acest articol, vom mai adauga o baza concreta cunostiintelor noastre in domeniu !

Si de ce nu poate si cei care muncesc in primarii ca factori decizionali ca tot se apropie alegerile vor fi curiosi si vor emite astfel de instrumente pentru a se finanta in diferite proiecte !

O zi frumoasa !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s