Petrolul, in revenire (temporara?!) dupa o prabusire abrupta

Pretul petrolului a atins maximele ultimelor aproximativ 6 luni, tranzactionandu-se in jurul nivelului de 50 de dolari pe baril. La jumatatea lunii mai petrolul WTI marca astfel o crestere de 7% in ultima saptamana, de 20% pe ultima luna, de circa 30% de la inceputul anului dar o scadere de 20% pe ultimele 12 luni.

Revenirea spectaculoasa, dar previzibila, poate fi insa doar un fenomen de “reflux” ulterior supra-extinderii in zona de “vanzare” inregistrata pe trendul descendent inceput la jumatatea lui 2014.

Pretul petrolului a marcat luni, 16 mai 2016, un maxim al ultimelor aproximativ 6 luni, piata fiind antrenata de un raport al Goldman Sachs care spune ca, urmare a perturbarii productiei in Nigeria cererea de petrol la nivel global a depasit oferta mai repede decat era de asteptat (mai precis – cu un trimestru mai devreme).

Prima observatie care se impune este aceea ca ceea ce spun analistii Goldman privind raportul cerere-oferta nu este ceva nou; inca de la finele anului trecut acestia estimau o astfel de evolutie pentru a doua jumatate a acestui an, aducand acest fapt ca argument pentru proiectiile lor ce indicau revenirea pretului petrolului. Iar estimarile Goldman Sachs erau dublate, la finele anului trecut, de prognozele Agenţiei Internaţionale pentru Energie ai carei analisti spuneau ca cererea de petrol va depasi la nivel global pragul de 95 de milioane de barili/zi din trimestrul al II-lea al anului 2016, ajungandu-se la cel mai inalt nivel al ultimilor 30 de ani.

O a doua observatie care se impune este aceea ca, si ca urmare / efect al “prabusirii dramatice” de-a lungul a mai bine de 12 luni …  la finele anului trecut era tot mai evident faptul ca trendul descendent al pretului petrolului era tot mai aproape de “final” si tot mai departe de “inceput”; altfel spus, o revenire a pretului nu era/este neaparat o surpriza … privit in perspectiva multi-anuala!

Crude Oil(Monthly)20160517132449

Dealtfel, la inceputul acestui an publicam in revista Petroleum Industry Review un scurt material in care spuneam ca este momentul sa ne pregatim de revenirea pretului petrolului; confirmarea a venit in doar cateva saptamani cand pretul s-a indepartat ferm de minimele facute in ianuarie si testate in februarie.

Citeste articolul: Pretul petrolului, intre minimele ultimilor 30 de ani si perspectiva revenirii

Vezi grafic minime ianuarie – februarie

Crude Oil(Daily)20160517125715

Paradigma in care industria petroliera a functionat de-a lungul ultimului deceniu este asadar in plin proces de modificare! Iar datele arata ca o cerere in continua crestere si o oferta in scadere fac ca revenirea pretului petrolului sa fie tot mai aproape de momentul transformarii din asteptare in realitate

Iar argumentele in sustinerea acestei perspective, simple … erau urmatoarele:

O perspectiva in contrast cu tendinta generala (inca extrem de negativista) ce poate fi insa sustinuta cu argumente cat se poate de solide, fiind totodata in acord cu estimarile unor specialisti mai mult decat credibili, precum Pierre Andurand, unul dintre putinii asset-manageri care au previzionat corect prabusirea pretului petrolului (fondul administrat de acesta inregistrand un castig de 240% pe acest trend), Alexey Ulyukayev – Ministrul Dezvoltarii din Rusia, sau analistii unor mari banci de investitii precum Goldman Sachs Group Inc.
Si, dincolo de orice argument de ordin tehnic, argumentele de ordin fundamental sunt extrem de importante. Astfel, evolutia cererii de petrol la nivel global de-a lungul ultimilor 30 de ani ne arata un trend sustinut ascendent, in ciuda numeroaselor perioade de turbulente economice; consumul pe piata chineza fiind chiar si mai putin afectat decat consumul la nivel global. Iar aceasta tendinta este de asteptat sa continue: in “Oil Market Report” din 19 ianuarie, Agenţia Internaţionala pentru Energie prognozeaza ca cererea de petrol va depasi la nivel global pragul de 95 de milioane de barili/zi din trimestrul al II-lea (cel mai inalt nivel al ultimilor 30 de ani); sub acest aspect, temperaturile neobisnuit de scazute de la final de 2015 si inceput de 2016 sunt de natura a aduce un plus de veridicitate acestui tip de prognoze. In acelasi timp avem un numar in crestere de falimente in randul jucatorilor din domeniul exploatarii zacamintelor alternative, in special in America de Nord, principalii „vinovati” de declansarea actualului trend; pe de o parte ca urmare a scaderii pretului, care face acest tip de exploatare tot mai putin rentabil, iar pe de alta parte din cauza inaspririi politicii monetare a FED (insemnand scumpirea creditului), care face tot mai dificila, din punct de vedere financiar, mentinerea acestui tip de activitati

Pe de alta parte trebuie avut in vedere si faptul ca raportul Goldman apare intr-un moment cat se poate de propice … mai precis intr-un moment in care banca si-a consolidat pozitia de trader de gaze naturale in SUA – banca a vandut si cumparat anul trecut o cantitate de gaze naturale echivalenta unui sfert din consumul rezidential de gaze de pe aceasta piata. Prin urmare, impulsul dat pietei – in sensul cresterii preturilor, vine intr-un moment cat se poate de “propice” pentru business-ul propriu.

Intr-un astfel de context, se poate spune ca acest raport al Goldman Sachs, pe seama caruia este pusa cresterea spectaculoasa din sedinta anterioara (de peste 7%) ar putea fi si primul semnal de alarma … si primul indicator al faptului ca actualul trend crescator este aproape de final, si ca trebuie sa ne pregatim pentru o perioada de respiro si de reasezare a preturilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s