Dobanzile negative au ajuns si in Romania! Ce facem cu banii?

Jumatatea lunii aprilie a adus oferte de dobanzi de -0,2% pe an la depozitele in EUR constituite la bancile din Romania; si daca ne gandim ca, la acelasi moment, cele mai bune oferte de dobanzi la RON erau in jur de 1,5%, este tot mai clar ca vremea dobanzilor negative si la lei nu este foarte departe.

Primii, si cei mai puternic afectati de aceasta noua realitate europeana (a dobanzilor negative) care se simte tot mai puternic si in Romania, sunt tocmai cei care au sume relativ mici de bani in depozite.

La un depozit de 7.500 de lei, constituit la o rată de dobândă de 1,5%, un deponent primeşte practic 112 RON dobândă dacă lasă banii la bancă timp de un an, şi 56 RON dacă face depozitul pe șase luni.

Dacă din suma respectivă scădem impozitul pe profit (de 16%), comisionul de administrare de cont (care este de 5 până la 10 lei/luna sau chiar mai mult), comisionul de extragere de la bancomat (de 3-5 lei), plus costul unei eventuale emiteri a unui extras de cont (operaţiune pe care unele bănci o taxează), la care se poate adăuga şi eventuala contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS) în cuantum de 5,5%… vedem că deponentul nu mai rămâne cu foarte mulţi bani. Ba chiar, în funcţie de «combinaţia» de taxe şi comisioane bancare (sau existenţa unei platforme de internet banking), sunt şanse mari că suma “câştigată” să se reducă undeva la jumătate.  Iar dacă ne gândim că pasul pe care băncile l-au făcut deja pentru deţinătorii de depozite în EUR, cărora le-au oferit  dobânzi negative (clienţii plătind practic bani pentru a ţine banii la bancă), ar putea fi făcut oricând şi pe tărâmul stăpânit de moneda naţională, identificarea din timp a unei alternative viabile, este neapărat necesar a fi făcută”.

Un articol pe aceasta tema, aparut in Jurnalul National, in care vorbesc despre alternativele la depozite …  aici: Dilema micului investitor: pierdere controlată vs risc asumat

Jurnalul National

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s