Marea Neagra si Romania ca pivoti ai securitatii energetice a UE

Desi au fost facuti pasi importanti pentru castigarea independentei energetice, Uniunea Europeana depinde inca intr-o proportie prea mare de gazele rusesti. Statele din Europa Centrala si de Est sunt intr-o situatie chiar si mai grea, iar in Nordul si Sudul Uniunii dependenta unor state membre de Rusia este totala.

Intr-un astfel de context, bazinul Marii Negre este o zona in jurul careia graviteaza toate proiectele menite a raspunde problemei dependentei europene, fie ele de la Est la Vest sau de la Nord la Sud.

Romania este in acest context un punct de rascruce al fluxurilor energetice regionale si un posibil furnizor de securitate la aceasta granita a UE.

Dimensiunea zacamintelor descoperite la Marea Neagra si resursele naturale deja existente, pozitionarea strategica pe ruta gazelor azere, know-how-ul si forta de munca foarte bine calificata in domeniu, infrastructura existenta la nivel national si capacitatea de a fi un furnizor de stabilitate energetica pentru vecini, si nu in ultimul rand soliditatea financiara a companiilor de profil, sunt insa atu-uri ce trebuiesc exploatate in contextul nevoii Europei de a crea o noua cale pentru importul gazelor naturale.

O strategie economica politica si energetica bine structurata, dublata de adoptarea unui regim de taxare favorabil, pot stimula investitorii si pot atrage marii jucatori de profil intr-un demers de sustinere a intereselor Romaniei la nivel European si de promovare a bazinului Marii Negre ca zona de interes major pentru securitatea energetica a UE, astfel incat, statutul de “pivot” al Romaniei la nivel regional sa se transforme intr-un element generator de beneficii pe termen lung.

Articolul integral poate fi citit in revista Petroleum Industry Review sub titlul “Marea Neagra si Romania – puncte de referinta pentru securitatea energetica a UE”

Marea Neagra si Romania ca piloni ai securitatii energetice a UE

Marea Neagră și România ca pivoți ai securității energetice a UE

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s