Lectia 6: Ce sunt Obligatiunile de Stat (Titlurile de Stat) ?

Am vazut ca fondurile de obligatiuni distribuite in Romania au adus, la final de luna aprilie 2016, randamente mai bune pe ultimele 12 luni decat fondurile de actiuni. In portofoliile acestora – adica acele detineri ce au tinut fondurile respective pe plus – fiind preponderente obligatiunile de stat.

Ce sunt aceste obligatiuni – cum functioneaza si care sunt garantiile pe care le ofera … aflam in “Lectia 6”, destinata acestui tip de instrumente financiare, ca de obicei, cu ajutorul lui Rares Sofariu.

Va reamintesc faptul ca Rares Sofariu a lucrat ani buni de zile pe piata de capital (ca si consultant de investitii, broker, manager de portofoliu, director department analiza, director cercetare dezvoltare)! Este fondatorul a doua AOPC – fonduri de investitii destinate investitorilor mai “sofisticati”, fiind un investitor activ pe bursa … si antreprenor! Este prin urmare un specialist de ale carui cunostinte si experienta va invit sa profitati fara nici o retinere daca aveti intrebari, nelamuriri … sau pur si simplu daca vreti sa auziti o parere avizata!

Deasemeni, va reamintim faptul ca la finele lunii aprilie 2016, fondurile de obligatiuni au batut fondurile de obligatiuni dupa randamentele inregistrate pe anterioarele 12 luni.

Fondurile de obligatiuni

Fondurile de obligatiuni, cel mai bun randament pe ultimul an

 

Obligatiunile de Stat.

Ca tot am vorbit la modul general in lectia tracute despre Obligatiuni, astazi  o sa alocam timp si spatiu pentru Obligatiunile de Stat ( Titlurile de Stat ). Este foarte important sa intelegem ce sunt acestea, sa incercam a le califica dupa diferite criterii. Si nu in ultimul rand a intelege de ce le emite statul, deoarece dupa cum ne indica si titlul , Obligatiuni de Stat, aceste instrumente financiare sunt emise de un anumit stat .

Ce sunt Obligatiunile de Stat ( Titlurile de Stat ) ?

O definite a Obligatiuni emise de Stat : – Sunt acele valori mobiliare ( instrumented financiare ) si reprezinta o atestare a unei datori publice  sub diferite forme, certificate trezorerie, obligatiuni sau alte instrumented financiare , ce sunt emise de statul respective in moneda locala sau o alta valuta .

O definite mai scurta si mai pe intelesul tuturor : – Sunt acele instrumente financiare care atesta o datorie publica, aceste titluri de stat reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala sau o alta valuta.

Sa facem o clasificare a acestor instrumente financiare :

Titlurile de Stat sunt de doua categorii :

  1. Titluri de Stat cu Discound – Acele obligatiuni nepurtatoare de dobanda ( cupon ). “ Vezi lectia anterioara OBLIGATIUNI – Tipuri de Obigatiuni – Obligatiuni cu Zero Cupon )
  2. Titluri de Stat purtatoare de dobanda ( cupon )- respectiv titluri de stat vandute la valoarea nominala sau cu prima si pentru care emitentul plateste periodic dobanzi conform conditiilor cuprinse in prospectul de emisiune. ( Vezi lectia anterioara celelalte tipuri de obligatiuni )
  1. Cu o scadenta cuprinsa intre 10-30 de ani – Obligatiuni Publice “ Bond “ ( in general ele sunt emise pentru ca statul sa se imprumte pentru finantarea investitiilor de interes national ) .
  2. Cu o scadenta intre 1- 10 ani – Certificate( Bonuri) de Tezaur “Note “( emise cu scopul acoperiri deficitului bugetar )
  3. Cu o scadenta mai mica de 1 an – Certificate de Trezorerie “ Bill”. ( Un bun exemplu pentru Titlurile de Stat cu Discound ).

Trebuie subliniat faptul ca titlurile emise de stat sunt cele mai sigure deoarece plata principalului si a dobanzii sunt garantate. ( Dupa criza eu nu mai sunt asa sigur , plus ca avem precedentul Grecia ).

Obligatiuni de stat.

Cand voi vorbi de Obligatiuni de stat ( voi da o definitie si pentru cele emise pe termen mediu cat si cele pe termen lung purtatoare de cupon ).

Sunt acele instrumented financiare, emise de un stat , iar investitorii le apreciaza datorita faptului ca :

  1. prezinta un grad ridicat de siguranta ( in teorie )
  2. prezinta o buna lichiditate.
  3. Exista posibilitatea de a rascumpara aceste obligatiuni inainte de maturitatea acestora.

In consecinta : Daca investitim  in aceste obligatiuni primim dobanda in valoarea si la datele calendaristice publicate in prospectul de emisiune, precum si o data cu ultima plata a cuponului ( dobanzi ) ni se va returna si principalul ( in forma cea mai simpla spus, exista si alte tipluri de obligatiuni prin care principalul se poate returna si sub o alta forma, in alte termene , etc. Vezi “Lectia 5: ce sunt obligatiunile si cum ne protejeaza de pierderi” ). Un alt avantaj il prezinta faptul ca se pot rascumpara cand dorim noi , valoarea rascumpararii principalului tine de conditiile de piata, adica le putem rascumpara la o valoare mai mica sau mai mare decat valoarea nominala ).

Datorita faptului ca aceste bonduri au maturitati mai mari, riscul este privit ca fiind unul mai ridicat. Asadar, rata dobanzii va creste de cele mai multe ori cand maturitatea e definita undeva in viitor. Deci, in general, cu cat este mai mare maturitatea, cu atat este mai mare si rata dobanzii.

Certificatele de Trezorerie .

Sunt acele instrumente financiare cu discound, emise pe o perioada de pana la un an , pot fi denominate in moneda nationala sau in alta valuta.

In consecinta : – daca investim in aceste instrumente, le vom achizitiona cu un anumit discound fata de valoarea nominal, rata cuponului este 0 ( nu se plateste dobanda ). Iar cand acestea ajung la maturitate se rascumpara la valoarea nominal.

Unul din beneficial acestui instrument este faptul ca vom stii de la inceput profitul obtinut .

Piete de tranzactionare ale acestor instrumente si in general ale obligatiunilor, bineanteles ne referim doar la OBLIGATIUNI fie ele emise de stat sau alte entitati.

Piata Principala : – Este locul unde investitorul cumpara prin intermediul unui “ agent autorizat “ ex Banca, SSIF, etc oblicatiuni direct de la cel care le emite.

Piata secundara : – Reprezinta locul in care se tranzactioneaza ulterior aceste oblicatiuni de catre investitori . Astfel investitia de pe piata primara poate fi transformata in cash ( lichidata ) in cazul in care investitorii nu mai vor sa astepte maturitatea emisiunii. In principal pretul obligatiunilor este dat pe piata secundara de evolutia ratelor de dobanda, cerere vs oferta, evolutia situatiei financiare si ratingul emitentului.

Dupa ce vom asimila lectia Obligatiuni si Obligatiuni de Stat vom discuta despre “ TIPURI EMISIUNI OBLIGATIUNI “  unde vom pune in discutie formulele pentru determinarea ratei profitului pentru diferite tipuri de emisiuni

O zi cat mai frumoasa !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s