Pe ce plaja ne cheltuim banii in vacanta? Romaneasca sau straina?

Doar 32% dintre plajele romanesti au o calitate excelenta a apei de baie – dupa standardele europene. Statistica a fost realizata pe baza mostrelor prelevate in 2015 din 50 de astfel de locatii de pe litoralul romanesc. La nivel UE, 84% dintre plaje au o calitate excelenta a apei.

Cel mai bine sta Luxemburg-ul, care in toate cele 8 plaje, aflate pe malul unor lacuri interioare, are o calitate a apei la nivelul “excelent”. In statistica CE, este urmat de Cipru, Malta si Grecia.

Cifrele pot induce insa in eroare! Si de aceea mi-au atras in mod special atentia. Astfel, la o prima citire exista tendinta de a le interpreta in cheia “Romania e nashpa” … asa cum ne-am obisnuit! Ceea ce e gresit!

Pe de alta parte, statisticile mi-au atras atentia nu atat pentru ca fiind perioada vacantelor toti suntem cu gandul la vreo plaja pe care sa ne cheltuim banii pe care i-am pus (sau nu!) de-o parte … cat mai ales pentru ca site-ul si modul de prezentare sunt foarte ok!

Mult peste ceea ce fac organismele UE in mod normal. Si da, btw … este un site al Comisiei Europene.

Revenind la statistici in sine! In primul rand, este de subliniat faptul ca procentele respective nu sunt o masura a calitatii apelor (asa cum am fi poate tentati sa interpretam la o prima citire!) … ci procentul de plaje cu ape de calitate excelenta in numarul total de plaje incluse in studiu; din Romania spre exemplu au fost incluse in studiu un numar de 50 de plaje, 16 dintre acestea avand o calitate a apei excelenta (respectiv 32%), iar alte 23 au o calitate buna. Vezi mai multe detalii pe harta de mai jos.

Romania

Click pe imagine pentru a ajunge la site-ul interactiv al UE, pentru si mai multe informatii.

(Site-ul Comisiei permite obtinerea de informatii privind calitatea apei de baie pentru fiecare plaja in parte dintre cele introduse in respectivul studiu … din fiecare tara; ceea ce face din el un instrument comparativ interesant!)

Cifrele pot fi asadar inselatoare, pentru ca Luxemburg-ul, care are 100% din locatii cu o calitate a apei la nivelul de excelent, are doar 8 plaje; prin comparative, cu spuneam mai sus, Romania, cu doar 32% din locatii cu o calitate a apei cu un calificativ “excelent” are totusi nu mai putin de 16 astfel de plaje – toate fiind la litoralul Marii Negre … adica un numar DUBLU de locatii cu apa de calitate “excelenta” prin comparatie cu Luxemburgul.

Atentie insa, prin comparatie cu vecinii nostrii de la Sud de Dunare – care ne fac o competitie extrem de puternica insa in ceea ce priveste turismul de vara … stam mai bine – sau mai rau … in functie de cum privim lucrurile.

Astfel, daca in Romania este o singura locatie / plaja in care calitatea apei de baie este proasta – in Bulgaria sunt 3; pe de alta parte, daca in Romania au fost in 2015 doar 50 de plaje incluse in studiu – in Bulgaria au fost 94! 64 dintre acestea (adica dublul numarului din Romania!) avand o calitate a apei de baie de nivel “excelent” conform standardelor europene.  Vezi mai multe detalii pe harta de mai jos.

Bulgaria

Click pe imagine pentru a ajunge la site-ul interactiv al UE, pentru si mai multe informatii.

Daca mergem si mai la Sud insa, in Grecia – destinatie favorita pentru vacanta de vara … situatia ne dezavantajeaza si mai mult! Cu un numar total de peste 1500 de locatii incluse in studiu, 1499 au o calitate a apei la nivelul de “excelent” … si nu gasim nici o plaja (cel putin dintre cele studiate!) cu o apa de calitate proasta. Vezi mai multe detalii pe harta de mai jos.

Grecia

Click pe imagine pentru a ajunge la site-ul interactiv al UE, pentru si mai multe informatii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s