Semnal prost pentru burse! Se reduc intrarile de bani in fonduri

Intrarile de bani in fondurile de investitii active la nivel European s-au redus semnificativ in primul trimestru al anului 2016, potrivit statisticilor EFAMA. Semnalul poate fi interpretat ca fiind negativ pentru pietele bursiere deoarece poate conduce la accentuarea trendului descendent.

Presiunea negativa asupra burselor fiind un element de luat in calcul mai ales pentru faptul ca fondurile de actiuni au resimtit cel mai puternic acest fenomen, inregistrand iesiri nete de bani.

Vanzarile nete ale fondurilor deschise si inchise de investitii au totalizat 37 miliarde EUR, comparativ cu cele 171 miliarde EUR  din T4 2015.  Scaderea abrupta la nivelul vanzarilor nete a fosta cauzata in principal de nivelul scazut al vanzarilor nete inregistrat de fondurile deschise de investitii.

Vezi raportul EFAMA: Trends in the European Investment Fund Industry in the First Quarter of 2016

EFAMA

Fondurile deschise de investitii au avut iesiri nete de 6 miliarde EUR, comparativ cu intrari nete de 122 miliarde EUR in T4 2015.

Fondurile deschise de investitii pe termen lung (fonduri deschise de investitii mai putin cele monetare) au inregistrat iesiri nete de 4 miliarde EUR, comparativ cu intrari nete de 83 miliarde EUR in T4 2015.

Fondurile de actiuni au inregistrat o inversare de trend a vanzarilor nete, de la intrari nete de 57 miliarde EUR in T4 2015 la iesiri nete de 3 miliarde EUR in T1 2016. 

Vanzarile nete ale fondurilor diversificate (multi-active) si-au redus ritmul, de la 31 miliarde EUR in T4 2015 la 6 miliarde EUR in T1 2016, in vreme ce fondurile de obligatiuni au continuat sa inregistreze iesiri nete de 9 miliarde EUR – acelasi nivel cu cel din T4 2015.

Fondurile monetare au avut de asemenea o schimbare de trend a vanzarilor nete, de la intrari nete de 39 miliarde EUR in T4 2015, la iesiri nete de 2 miliarde EUR in T1 2016.

Vanzarile nete ale fondurilor inchise de investitii (FIA) au totalizat 43 miliarde EUR in T1 2016, comparativ cu cele 48 miliarde EUR din T4 2015. Performantele solide la nivelul vanzarilor nete ale fondurilor inchise de investitii evidentiaza nivelul bun inregistrat de fondurile de actiuni (7 miliarde EUR, comparativ cu iesiri nete de 5 miliarde EUR in T4 2015), si de catre cele diversificate (20 miliarde EUR, comparativ cu 15 miliarde EUR in T4 2015).

Activele fondurilor de investitii in Europa au scazut cu 2,1% in T1 2016, pana la 13.039 miliarde EUR.   Activele nete ale fondurilor deschise de investitii au scazut cu 3.4% in T1 2016 la 7.907 miliarde EUR, in vreme ce activele nete ale fondurilor inchise de investitii (FIA) au scazut cu 0,1% – la 5.110 miliarde EUR.

Vezi statisticile EFAMA in format xls: EFAMA data – Q1 2016

 

Fluxurile banesti ale acestui tip de jucatori institutionali sunt cu atentie urmarite de piete, traderi si de alti jucatori, pentru ca sunt unul dintre cele mai importante indicii cu privire la evolutiile viitoare.

Pe scurt, mecanismul este urmatorul: atunci cand astfel de jucatori inregistreaza retrageri de bani, acestea sunt fortate sa lichideze din detineri pentru acoperirea retragerilor. Vanzarile pun, in mod evident presiune pe preturile de piata.

Intr-un astfel de context, la nivelul jucatorilor cu politici de investitii cu un caracter mai speculativ – care in mod normal ar putea interveni pentru preluarea titlurilor “varsate in piete” de fonduri apare o oarecare lipsa de apetit la risc dat de necunoscute / evenimente precum Brexitul si/sau iminenta decizie de majorare a dobanzii de catre FED (la care se poate adauga si tensiunile si volatilitatea existente inca pe piata petrolului … sau situatia complicata a Chinei); astfel ca vanzarile facute de fonduri nu sunt contrabalansate de cumparatori.

In aceasta situatie, cu un numar redus de cumparatori, presiunea pusa de vanzarile fondurilor de investitii duc preturile mai jos decat ar fi facut-o in prezenta acestora.

Partea si mai proasta este ca un astfel de fenomen conduce la o auto-alimentare, deoarece, scaderile preturilor intr-un ritm prea rapid amplifica variatia negativa a indicatorilor de risc … fapt care forteaza fondurile de investitii (care sunt tinute la respectarea unor anumite riscuri) la noi reduceri de expuneri pentru incadrarea in limitele de risc determinate de noile conditii de piata.

Pe acest fond negativ, intrarile “short” pot aduce un plus de volatilitate – si prin urmare un nou ciclu de reduceri ale expunerilor fondurilor de investitii … fapt care poate insemna noi vanzari in piete.

Vorbim practic de un mecanism ce functioneaza intr-un cerc vicios ce face ca tendinta negativa sa fie supra-extinsa in zona de vanzare care nu se opreste decat la momentul in care preturile sunt atat de jos incat permit (sau forteaza!), pe de o parte shorterilor sa-si inchida pozitiile … pe de o parte incurajeaza longerii sa ia pozitii.

In acest context nu trebuie scapat din vedere comportamentul investitorilor de retail, care intr-un context negativ si in conditiile in care isi vad reduse valorile investitiilor de la o luna la alta sa participe la amplificarea trendului negativ prin noi rascumparari.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s