Etern surprinzatoarea actiune TLV! Din nou pe plus!

Actiunile TLV au scazut astazi cu circa 11% in urma trecerii datei pana la care puteau fi cumparate pentru a primi dividende si actiuni gratuite. Variatia pretului a fost calculata prin raportarea pretului curent la pretul de inchidere ajustat in urma majorarii, altfel variatia ar fi fost mult mai mare.

Cert este insa ca ajustarea pretului de piata in urma majorarii si a dividendului s-a facut mai putin amplu decat ar fi rezultat conform unor calculele matematice, surprinzand, din nou, placut, piata!

Este adevarat ca “pretul corect” poate diferi in functie de modul in care sunt facute calculele si in functie de cat de riguroase sunt acestea in ceea ce priveste numarul de zecimale, dar oricum ai calcula, ajustarea pretului in urma celor doua evenimente a adus de fapt un castig investitorilor (acesta fiind de aproximativ 5%).

Astfel, dupa cum se poate observa si in tabelul de mai jos, la data de 27 mai, ultima zi in care actiunile TLV mai puteau fi cumparate incluzand dividendul si gratuitele, pretul de inchidere a fost de 2,8250 lei/actiune. Luam acest pret ca reper (desi la fel de bine putem folosi un pret mediu pe o perioada anume si/sau un pret mediu ponderat cu volumul pentru o perioada anume – pentru a incerca sa dam un plus de relevanta calculelor);

Calculul facut in tabelul de mai jos (care nu include eventualele taxe si comisioane aferente – fiind realizat pe cifre bute) arata ca un pachet de 10 000 de actiuni TLV valorau la respectivul pret 28 250 lei.

TLV calcule

vezi aici excel:

Calcul Banca Transilvania ajustare majorare si dividende

Prin urmare, dat fiind majorarea de 20,4888%, rezulta ca la data  30 mai (ex-date) un investitor care detinea anterior ex-date 10 000 de actiuni are dupa referinta 12 048 de actiuni;

Valoarea celor 12 048 de actiuni fiind de 28 250 lei, rezulta ca pretul “corect” al unei actiuni dupa majorare ar fi fost in jurul valorii de 2,3446 lei/actiune (fara a tine cont de pasii de cotare si / sau de alte eventuale chestiuni tehnice precum numarul de zecimale).

Asa se face ca variatia titlurilor TLV raportata pe site-ul BVB in jurul orei 17.30, inainte de inchidere cand pretul de piata era de 2,09 lei/actiunie … era de 10.87% (respectiv scadere de la “pretul corect de dupa majorare” pana la pretul de 2,09 lei).

(altfel, variatia de la pretul de inchidere al sedintei anterioare – care a fost de 2,8250 lei, la 2,09 lei ar fi trebuit sa fie de circa 26%; vezi calculele in excel de mai jos;)

Vezi aici procedura de ajustare a pretului:

Calcul ajustare

Factor de corectie a pretului actiunilor Banca Transilvania in indicii BET BET-TR BET-XT BET-XT-TR BET-BK si BET Plus incepand cu 30 mai

Prin urmare, ajustarea pretului s-a facut de la 2,8250 – respectiv cu majorarea de circa 20%,  la 2,3446 lei; daca din aceasta valoare scoatem si dividendul pe actiune (0,396558) rezulta ca ajustarea si cu dividendul ar fi trebuit sa duca pretul de piata sub pragul de 2 lei – mai precis in jurul nivelului de 1,9481 lei / actiune (atentie – calculele sunt facute cu cifrele bute, care nu includ taxe, comisioane si nici nu tin cont de pasii de cotare).

Prin urmare, prin faptul ca actiunile TLV s-au corectat / ajustat la pretul de 2,05 in loc de 1,95 rezulta din start un castig de 0,1 bani / actiune – respectiv un randament de aproximativ 5%.

Actiunile Bancii Transilvania isi continua asadar parcursul surprinzator de placut inceput acum 2-3 ani … si care pare a tine mai bine si mai mult decat se asteapta cei mai pesimisti dintre investitori (intre care, in mai multe randuri, m-am aflat si eu!)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s