Cumparam sau vindem titlurile TLV, dupa majorare, la 2,1 lei?

A trecut majorarea si dividendul la Banca Transilvania! Si a trecut cu bine, pentru ca pretul de piata s-a ajustat mai putin decat trebuia matematic, ceea ce a adus un castig semnificativ investitorilor care au ales sa ramana cu ele, si/sau celor care au cumparat inainte de referinta.

De aici inainte se naste insa alta intrebare! Mai este de tinut TVL in portofoliu dupa aceasta “noua tura de castiguri”? Pana cand? Ce va face TLV cand vor intra banii de dividende?

Banca Transilvania a tras ieri in sus intreaga piata de la Bucuresti prin evolutia neasteptat de buna inregistrata. Astfel, desi a inregistrat tehnic o scadere de circa 11%, titlurile TLV au adus investitorilor alte 5% drept castig dupa trecerea datei de referinta pentru dividende si majorare.

Vezi: Etern surprinzatoarea actiune TLV! Din nou pe plus!

Din 17 iunie vor intra si dividendele,si de luat in calcul probabilitatea ca o buna parte din bani sa se intoarca in actiuni TLV. Pe aceasta logica pretul de piata ar mai putea castiga un 3%-5% in urmatoarele 2-3 saptamani.

Cum vor evolua insa pe termen mai lung … este o alta discutie! O discutie care se poate purta din doua perspective: fundamental si tehnic.

Astfel, din punct de vedere fundamental, TLV ramane in continuare o actiune relativ scumpa din perspectiva unor indicatori, prin raportare la companiile similare din tara si/sau din regiune/Europa.

Vezi Este Banca Transilvania de vandut, sau de tinut, la 2,7 lei?

Lucrurile nu trebuiesc insa tratate simplist! Si asta pentru ca in egala masura cu imaginea de “actiune scumpa / actiune ieftina” (prin raportare la o alta companie de profil!) pe care valoarea unui anumit indicator o da unui emitent … aceasta releva si faptul ca piata crediteaza cu un potential foarte bun emitentul in cauza. Astfel, se poate spune ca “actiunea TLV nu e neaparat scumpa, ci este un emitent in care investitorii / piata au incredere” – fapt cat se poate de real, daca ne uitam la randamentele aduse de-a lungul ultimilor 2-3 ani.

Pe de alta parte, tot din punct de vedere fundamental, trebuie avut in vedere si faptul ca TLV evolueaza intr-un mediu / context cat se poate de favorabil: are o imagine in piata mai buna decat rivalele sale, are un mare potential de crestere a business-ului prin exploatarea resurselor aduse de achizitia Volskbank, si opereaza intr-un domeniu care se revigoreaza aflat la finalul procesului de restructurare, avand mari sanse sa supraperformeze sectorului.

Ca suport pentru aceasta idée, doar cateva elemente!

Datele BNR indica un volum total al activelor sectorului bancar de 370.2 miliarde RON in trimestrul I, in scadere cu 1.9% fata de nivelul de la final de 2015, dar in urcare cu 2.5% raportat la T1 2015. Rezultatul net agregat s-a situat la 1.2 miliarde RON (in urcare cu 42% an/an), iar indicatorul de solvabilitate a atins un nou maxim istoric (19.52%), cu mult peste pragul minim de 8%. Rata creditelor neperformante s-a consolidat la 13.52%, in scadere cu 6.7 puncte procentuale an/an.

Vezi: Sectorul bancar în consolidare în T1 _ 25 mai 2016

Conform statisticilor BNR creditul neguvernamental total a crescut pentru a doua luna la rand in aprilie, cu un ritm lunar de 0.1% (3% an/an), la 216.4 miliarde RON (nivelul maxim al ultimelor patru luni). Se noteaza dinamica creditului in RON, in urcare cu 1.7% luna/luna si 21.1% an/an (cel mai bun ritm din 2008), la 115.7 miliarde RON (maxim istoric).

Vezi: Creditul în RON continuă să accelereze _ 27 mai 2016

In ceea ce priveste economia in ansamblul ei, tendinta de crestere se va mentine in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii pe termen scurt (aprilie-iunie), intr-un context de stabilitate a preturilor, indica rezultatele sondajului INS.

Autorizatiile de constructii locuinte au crescut cu 11.5% an/an in aprilie si cu 4.6% an/an la patru luni, sub influenta climatului macro-financiar pozitiv (inclusiv nivelul redus al costurilor de finantare). Cu toate acestea, sectorul constructiilor rezidentiale ar putea resimti distorsiuni determinate de Legea darii in plata. Pe de alta parte, marjele nete de dobanda ale bancilor au scazut usor in aprilie, indica datele BNR.

Vezi: Perspective bune pe termen scurt _ 31 mai 2016

Rata locurilor de munca vacante a continuat sa creasca in T1, cu 0.06 puncte procentuale fata de T4 2015 si cu 0.24 puncte procentuale raportat la T1 2015, la 1.27%, nivelul maxim din T1 2009, conform datelor INS. Aceasta evolutie confirma procesul de ameliorare a climatului din piata fortei de munca, in contextul ciclului economic post-criza.

Vezi: Rata locurilor de muncă vacante în creștere _ 24 mai 2016

Dinamica economiei mondiale s-a ameliorat in aprilie, aspect reflectat de stabilizarea comertului international si de accelerarea sectorului de servicii. Se observa semnale de re-accelerare in SUA, dupa ce in T1 prima economie a lumii a consemnat cea mai slaba evolutie din 2014. Cu toate acestea, varful ciclului economic post-criza pare depasit in absenta unor noi reforme si socuri tehnologice. in Zona Euro accelerarea PIB-ului in T1 (ritm trimestrial de 0.5%) exprima rezistenta regiunii la provocarile curente, influentata si de politica monetara relaxata implementata de Banca Centrala Europeana.

PIB-ul Romaniei a accelerat in T1 (4.3% an/an), iar increderea in economie s-a consolidat in zona maximelor din 2008. Pe de alta parte, procesul de dezvoltare pare sa nu acompanieze ritmul de crestere economica, iar riscurile la adresa stabilitatii financiare se acumuleaza (adoptarea de masuri populiste, ca Legea darii in plata).

Vezi: Sectorul Bancar _ Mai 2016

Astfel, problematica “darii in plata” este inca o “sabie a lui Damocles” asupra sistemului bancar, si deci implicit asupra Bancii Transilvania! In conditiile in care aceasta a facut deja o serie de restructurari de credite din randul celor cu probleme preluate de la Volksbank, si a comunicat relativ bine cu piata, este probabil ca o eventuala inflamare a acestui fenomen sa afecteze totusi TLV intr-o masura mai mica decat restul sectorului bancar.

 

Pe de alta parte din punct de vedere grafic / tehnic, pretul de piata al TLV se afla la un nivel de suport dat pragul de 2,1 lei/actiune format la finele anului 2015 – un prag ce are sanse sa reziste daca privim TLV intr-o cheie relativ pozitiva, in consens cu evolutiile mentionate mai sus la nivelul sectorului de profil si la nivelul economiei in general.

Banca Transilv(Daily)20160531115701

Importante in acest context fiind, pe de o parte programele de rascumparare de actiuni pe care Banca Transilvania le deruleaza in permanenta – fapt care ofera un suport foarte bun evolutiilor din piata … iar pe de alta parte faptul ca actionarii semnificativi ai TLV sunt entitati puternice ce au tot interesul sa mentina pretul de piata la valori ridicate (intre acestia SIF2, fondurile BT Asset Management, etc).

In concluzie: este putin probabil sa mai asistam la acordarea unor dividende comparabile cu 2016 din perspectiva randamentului, sau la noi majorari de capital cu actiuni gratuite de amploarea celei tocmai realizate (care a fost de circa 20%).

Dar, luand in calcul elementele mentionate mai sus (ce dau o nota pozitiva contextului in care banca activeaza) titlurile TLV par a fi una dintre optiunile castigatoare pentru urmatoarele 12-18 luni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s