Cresterea economica si a veniturilor ridica pretul combustibililor

Pretul combustibililor este tras in sus in Romania pe de o parte de faptul ca avem o economie care creste cu o viteza mult peste a celor mai multe economii europene, iar pe de alta parte de faptul ca in ultimii circa 2 ani populatia a inregistrat o crestere in termeni reali a veniturilor.

Reducerea TVA la alimente, a CASS, si cresterea salariului minim pe economie, impreuna cu o serie de cresteri ale salariilor in diferite sectoare ale administratiei publice, sunt asadar “vinovate” de sustinerea cererii de combustibili.

Iar dincolo de procentele calculate mai jos de jurnalistii Digi24, care pot diferi de la o statie de alimentare la alta si de la un oras la altul, tendinta de crestere a preturilor combustibililor exista si este cat se poate de evidenta. (Fata de decembrie 2015 spre exemplu, la finele primei saptamani din luna iunie 2016, pretul motorinei era cu circa 2% mai mare, in conditiile in care, in acelasi interval de timp in Cehia scadea cu circa 4%).

Aceasta avand la baza pe de o parte evolutia economiei romanesti – care pe primul trimestru al acestui an a inregistrat un avans de peste 4% (vezi spre exemplu: Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE în primul trimestru ) iar pe de alta parte de avansul veniturilor reale ale populatiei ca urmare pe de o parte a reducerii TVA, a CASS si a majorarii salariului minim pe economie, iar pe de alta parte ca urmare a majorarilor salariale inregistrate in unele sectoare ale aparatului public, beneficiar totodata si de o serie de alte tipuri de venituri deasemeni majorate.

Laurentiu Rosoiu

“In luna ianuarie motorina se vindea cu 4,22 lei pe litru, iar acum pretul a ajuns la 5,4 lei. In schimb benzina era vândută cu 4,58 lei, iar acum la pompa o gasim cu 5,8 lei.

Asta inseamnă o scumpire cu 19,4% in patru luni pentru motorina şi cu aproape 11% pentru benzina. Cea mai mare creştere a fost în ultima luna. Mult mai mare decat in tarile vecine

In ultimele 30 de zile benzina s-a scumpit în Romania, în medie cu 3,4%, in timp ce în Ungaria cresterea este de 3,1%, iar in Bulgaria de 2,1 procente. Motorina in schimb s-a scumpit in Romania cu 4,7%. Spre comparatie în Bulgaria preturile au crescut doar cu 0,4 procente. ” 

Vezi: Cum au ajuns romanii sa platească mai mult pentru carburanti decat austriecii sau cehii 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s