Laurentiu Rosoiu in Profit.ro, despre “spectacolul bancilor”

Am avut o sedinta in care sectorul bancar a facut spectacolul cu Banca Transilvania din nou in prima linie, prin varful de peste 5% crestere inregistrat la finalul sedintei, si prin cele peste 2,5 milioane de lei valoare a tranzactiilor – reprezentand circa o treime din rulajul realizat pe piata principala.

Sectorul financiar a fost deci un receptor al evolutiile pozitive inregistrate pe bursele europene, unde, in ciuda temerilor privind un brexitul, indicii au avut cresteri de 1 pana la 2 procente.

Sectorul bancar a facut spectacolul cu Banca Transilvania din nou in prima linie, prin varful de peste 5% crestere inregistrat in a doua parte a sedintei, si prin cele peste 2,5 milioane de lei valoare a tranzactiilor;

Vezi si: Etern surprinzatoarea actiune TLV! Din nou pe plus!

Titlurile BRD si EBS au evoluat in aceeasi tendinta ca pret de piata, iar BRD chiar aproape cu aceeasi amplitudine (inregistrand deasemeni varfuri de pana la aproape 4%).

 

Profit_ro

Vezi Profit.ro: BVB a crescut pentru a doua ședință consecutiv. Banca Transilvania a asigurat aproape o treime din rulajul pe piața principală

Se poate spune asadar ca sectorul financiar a fost cel mai puternic receptor al evolutiile pozitive inregistrate pe bursele europene, unde, in ciuda temerilor privind un eventual brexit indicii au avut crestere de 1 pana la 2 procente … pietele parand a-si reaminti parca de faptul ca perspectiva majorarii dobanzii cheie de catre FED este inca departe iar pietele sunt in continuare inundate de bani ieftini … ceea ce face actiunile cea mai buna varianta de plasament, indiferent de cat de scumpe ar putea parea acestea prin raportare la multiplii de pret istorici.

Din pacate insa, efervescenta inregistrata pe sectorul bancar nu s-a transmis neaparat proportional si in valoarea de tranzactionare, rulajul in sedinta curenta fiind la nivelul celui inregistrat in anterioarele 2 sedinte – nivel aflat sub media ultimei luni (respectiv cel al ultimelor circa 22 de sedinte de tranzactionare). Acelasi lucru intamplandu-se dealtfel si pe pietele vest-europene, unde volumele si valorile de tranzactionare au fost considerate de traderi a fi “modeste” – ca efect al temerilor existente totusi in piata cu privire la rezultatul votului privind iesirea GB din UE.

Aproximativ o treime din valoarea de tranzactionare inregistrata insa la nivelul Bursei a fost insa realizata pe piata DEALS unde doua pachete de actiuni SNP (de 8 respectiv 2 milioane de actiuni) transferate la pretul de 0.2460 lei/actiune … si un pachet de SNG (de 100 000 de actiuni) transferat la pretul de 24,5 lei/actiune … au insumat o valoare de tranzactionare de 4,9 milioane lei. Ulterior realizarii acestor tranzactii pe piata DEALS, titlurile SNP au inregistrat o usoara crestere peste valoarea de inchidere din sedinta anterioara (0,8%) si peste pretul la care s-au facut tranzactiile speciale, pana la 0.2490 lei/actiune.

SIF-urile, altadata “vedetele” bursei au avut insa inca o sedinta in care au stralucit prin absenta daca ne uitam la lichiditate: cea mai buna valoare de tranzactionare a fost inregistrata de SIF2, care se afla in Top 10 emitenti dupa lichiditate … cu mai putin de 300 000 de lei, urmatorul fiind SIF1 cu mai putin de 150 000 de lei. Trebuie remarcat faptul ca SIF2 a reusit sa se detaseze din punct de vedere al lichiditatii – si a evolutiei pretului de piata (pentru ca a marcat un avans de peste 2%) ajutat si de inceperea perioadei in care poate fi derulat programul de rascumparare de actiuni stabilit in AGEA din 25 aprilie (cand s-a hotarat rascumpararea unui numar de pana la 3 mil de actiuni in perioada 15 iunie – 10 august). Prima zi din program a dat astfel un impuls pozitiv evolutiei titlurilor SIF2 in piata.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s