Si totusi se invarte: constructiile au accelerat la 12.6% in aprilie

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 5.9% luna/luna in aprilie. In dinamica an/an sectorul de constructii a accelerat la 12.6% in aprilie, cea mai buna evolutie din ultimele patru luni. Sectorul constructiilor noi a crescut cu 11.7% an/an, cel mai bun ritm din ultimele noua luni.

Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza cresterea componentei cladiri rezidentiale (cu 5.4% an/an, inainte de Legea darii in plata); constructiile de cladiri nerezidentiale au scazut cu 4.5% an/an.

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 5.9% luna/luna in aprilie (dupa scaderea cu 1% din martie), evolutie determinata, in principal, de dinamica componentelor reparatii capitale si constructii noi (majorare cu ritmuri lunare de 6.1%, respectiv 9%). De asemenea, lucrarile de reparatii curente au accelerat la 14.5% luna/luna.
In dinamica an/an sectorul de constructii a accelerat la 12.6% in aprilie, cea mai buna evolutie din ultimele patru luni. Se noteaza cresterea componentei constructii noi cu 11.7% an/an, cel mai bun ritm din ultimele noua luni. Totodata, lucrarile de reparatii curente au accelerat la 35.5% an/an. Pe de alta parte, componenta reparatii capitale a continuat sa scada, cu 17.1% an/an.

INS_Construcțiile au accelerat în luna aprilie_15.06.2016

Analiza pe obiecte de constructii indica accelerarea lucrarilor de constructii ingineresti la 29.7% an/an (evolutie influentata si de ameliorarea investitiilor publice), care a contrabalansat declinul componentelor cladiri rezidentiale (cu 1.9% an/an) si cladiri nerezidentiale (cu 7.1% an/an).
Astfel, in perioada ianuarie-aprilie 2016 sectorul de constructii a consemnat un avans de 3.7% an/an. Cresterea componentelor constructii noi (cu 1.9% an/an) si reparatii curente (cu 19.1% an/an) a contrabalansat declinul lucrarilor de reparatii capitale cu 12.2% an/an.
Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza cresterea componentei cladiri rezidentiale (cu 5.4% an/an, inainte de intrarea in vigoare a Legii darii in plata) si avansul lucrarilor de constructii ingineresti (cu 8.6% an/an, pe fondul ameliorarii investitiilor publice, in urcare cu 18.8% an/an, la 2.5 miliarde RON). Pe de alta parte, constructiile de cladiri nerezidentiale au scazut cu 4.5% an/an.
Am incorporat evolutiile recente din sfera sectorului de constructii si am actualizat scenariul central de previziune pe termen mediu. Conform noilor prognoze acest sector (intensiv in capital si forta de munca) ar putea creste cu un ritm mediu anual de 7.5% in perioada 2016-2018.
Acest scenariu este sustinut de perspectiva continuarii ciclului investitional post-criza pe termen mediu, sub influenta nivelului redus al costurilor de finantare si in contextul premiselor de accelerare a investitiilor publice.
Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la factorii de risc care pot afecta nefavorabil dinamica acestui sector in trimestrele urmatoare: evolutiile macro-financiare globale (mai ales in contextul proximitatii votului privind Brexit) cu impact asupra climatului investitional in economia reala, mix-ul intern de politici economice (inclusiv masurile populiste precum Legea darii in plata).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s