Iesirea Marii Britanii din UE loveste in Europa Centrala si de Est

Statele din Estul si Centrul Europei, intre care si Romania, ar trebui sa fie cele mai afectate pe termen scurt de producerea Brexit-ului, spun analistii Societe Generale, ca urmare a incertitudinilor economice, dar mai ales a celor politice, pe care le-ar putea genera.

Avand in vedere relatiile proaste intre Budapesta si Brussels, Ungaria ar putea fi pusa sub presiune de piete, pentru ca acestea vor specula posibilitatea ca Ungaria sa urmeze pasul Marii Britanii.

Iesirea Marii Britanii din UE va deschide pietelor un front de speculatie pe seama iesirii Ungariei din Uniune – speculatiile bazandu-se pe faptul ca Budapesta are o relatie tot mai proasta cu Brussels-ul, sustin analistii Societe Generale intr-o nota transmisa astazi clientilor.

Acestia precizeaza insa ca iesirea Ungariei din UE este putin probabil sa se produca, in viziunea lor.

Raport

Soc Gen EM Flash Note _ Turning bearish sovereign credit

Acesta este doar unul dintre exemplele de elemente de incertitudine (politica si economica in egala masura!) pe care iesirea Marii Britanii din UE le poate determina a se produce, si care pot pune sub presiune economiile din zona Central si Est-Europeana.

Aceasta explicatia consideratiilor facute de analistii Societe Generale, care sustin ca statele CEE vor fi cele mai afectate de eventuala producere a acestui eveniment. Efectele negative fiind potentate de faptul ca unele tari din regiune au si un nivel al relatiilor economice foarte ridicat, astfel incat vor resimti si un efect direct al aceste decizii (exemplul Poloniei, pentru care Marea Britanie este a doua cea mai mare tinta pentru exporturile poloneze, dupa Germania).

Iar peste aceste aspect se suprapune aspectul remiterilor directe din UK spre tarile CEE.

In acest context, Romania va fi probabil semnificativ afectata – spun analistii Societe Generale, pentru ca, desi UK nu este o piata reprezentativa pentru exporturile romanesti, banii trimisi de romanii din UK in Romania reprezinta o pondere semnificativa in totalul remiterilor facute de romanii din strainatate. Iar asta va afecta negativ balanta de plati externe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s