De ce am diferente “culturale” ireconciliabile cu Guvernul Ciolos

Proiectul de tara lansat in dezbatere de Administratia Prezidentiala, BNR, Guvern si Academia Romana vede Bursa ca pe un “barometru” al economiei romanesti. Dupa parerea mea tehnocratii care au nasit acest document programatic sunt in eroare.

Bursa nu este doar un “indicator” pentru o economie! Bursa este de fapt unul (dar cel mai important!) dintre “motoarele” care pot pune in miscare si transparentiza mecanismul economiei nationale.

Strategie

Sursa: Ce a descoperit Guvernul în strategia de competitivitate: “investiţiile sunt vitale pentru dezvoltarea economiei”, iar “piaţa de capital este un barometru al maturităţii economice”

Dat fiind aceasta perspectiva a Guvernului Ciolos cu privire la bursa cred ca avem diferente culturale (de cultura economico-financiara evident!) “ireconciliabile” – pentru a prelua o frumoasa sintagma folosita cu mare haz de Brokerul Fugar.

Si preiau expresia nu doar pentru ca-mi place, ci si, mai ales pentru ca, in ciuda tuturor caracteristicilor care-l fac uneori profind antipatic Dl Sima, cu ani buni de activitate (si) pe bursa romaneasca este unul dintre specialistii de top printre finantistii de aici!

Prin urmare, daca Guvernul Ciolos nu vede in bursa decat un “barometru” al economiei … cred ca avem, noi romanii, o problema; pentru ca, dupa umila-mi parere, prin neutilizarea bursei ca “motor” al relansarii economiei facem o mare greseala.

Utilizarea bursei ca furnizor de capital pe de o parte – atat pentru companiile de stat cat si pentru cele private, si ca instrument de impunere a guvernantei corporative in companiile publice – pe de alta parte … este, dupa parerea mea cel mai bun lucru care se poate face acum pentru o reala deblocare a economiei.

 

Dar poti sa te pui cu “specialistii”!?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s