Brexit, Ataturk, Nisa si o lovitura de stat! Bursele rezista

Marii indici bursieri la nivel global par a fi tot mai putin sensibili la evenimente politice de genul celor care in urma cu doar un deceniu, atunci cand economia era totusi ceva mai putin globalizata si inter-dependenta decat este astazi, ar fi dat peste cap bursele din intreaga lume.

Lumea financiara pare sa fi intrat asadar in acea stare de “noua normalitate” pe care unii specialisti o propovaduiau la momentul 2007; o “normalitate” in care indicii SUA par a fi “in prag de decolare” spre un nou ciclu crescator.

Lumea se schimba intr-un ritm din ce in ce mai rapid, si odata cu ea pare a se schimba si paradigma in care functioneaza pietele financiare.

Astfel, in mai putin de o luna am avut patru evenimente care dupa amploarea si complexitatea implicatiilor posibile, in urma cu doar un deceniu, ar fi aruncat efectiv in aer lumea finantelor – burse si piete valutare … dar care astazi abia de-au produs variatii de cateva procente pe ici pe colo, si acelea rapid recuperate (daca ne uitam la evolutia indicilor bursieri in zilele urmatoare publicarii rezultatelor votului britanicilor).

BREXIT. ATATURK SI INSURGENTII. Am avut astfel Brexitul pe 23-24 iunie – eveniment care, ca insemnatate politica in istoria europeana postbelica … ar fi egalat de evenimente precum caderea zidului Berlinului, unificarea celor doua Germanii, extinderea UE din 2004-2007 si/sau extinderea NATO.

Scriam aici despre un “Bremain” asteptat – care s-a dovedit a fi de fapt un “Brexit”: Bremain-ul ar putea sustine o apreciere a monedelor din CEE

 

La cateva zile distanta (28 iunie) am avut atentatele din aeroportul Ataturk din Istanbul.

Scriam aici despre modul in care acestea influenteaza economia turca: Cum destabilizeaza economia turca atentatul de la Istanbul

 

La circa doua saptamani distant am avut nefericitul eveniment de la Nisa – care scoate inca odata in evidenta problemele structurale cu care Uniunea Europeana se confrunta – si carora pare a avea tot mai putine instrumente (si sanse!) de a raspunde cu succes.

Aceasta fiind insa suprapusa (sau combinata!) cu spectaculoasa si absolut surprinzatoarea “lovitura de stat” din Turcia!

Un eveniment deasemeni deosebit de important (sau de grav!) prin implicatii. Probabil cel mai grav eveniment de la constituirea NATO pana in prezent daca luam in consideratie ca una dintre consecinte a fost intreruperea alimentarii cu energie electrica a unei baze militare de unde opereaza forte NATO urmata de realizarea unor incursiuni politienesti in respectiva baza; cu mentiunea ca respectiva baza a fost / este promisa a fi deschisa fortelor aeriene ale inamicului istoric si declarat al NATO – respectiv Rusia.

(precizare: baza de la Incirlik este un aeroport militar de pe care opereaza avioane ale NATO, pe care Presedintele Erdogan a promis ca o va deschide si Rusiei pentru a opera zboruri militare impotriva ISIS – intelegerea pare a fi avut loc undeva in jurul datei de 5 iulie 2016)

Si daca ne uitam si la schimbul de declaratii oficiale vorbim practic de un stat membru NATO – respectiv Turcia … ce pare a se afla in conflict cu SUA – principala forta a acestei organizatii militare.

O situatie nu doar de neinchipuit in urma cu doar cativa ani, ci si o situatie de o gravitate fara precedent  in istoria cunoscuta a acestei organizatii.

(Evident implicatiile – cel putin cele ale “loviturii de stat” care a avut loc pe 15-16 iulie in Turcia – sunt cu mult mai complexe … mai sus fiind facut cel mai simplu rationament – cele mai simple conexiuni posibile, care sa dea totusi o imagine cu privire la importanta acestor evenimente)

BURSELE – GREU DE UCIS. Ei bine, in acest context (caruia i se adauga si problemele sectorului bancar din Italia) indicii bursieri se tin mai mult decat bine! Variatiile negative au fost in aceasta perioada mai degraba modeste, si – asa cum s-a intamplat in cazul Brexitului – relativ repede recuperate!

Asta arata graficele principalilor indici bursieri europeni (Stoxx50, FTSE, CAC40 si DAX) pe ale caror grafice se poate vedea doar impactul negativ dat de Brexit – destul de modest – si, asa cum spuneam, relativ repede recuperat!

Vezi documentul  Multiple Indices Charts – Investing – Europa

Graficele din partea dreapta a documentului sunt pe intervalul ultimelor 3 luni. Graficele din partea stanga a documentului sunt pe intervalul ultimilor aproximativ 7 ani.

Europa

De remarcat faptul ca indicii europeni se afla de aproape un an pe un trend pronuntat descendent – trend rupt recent, dupa Brexit, doar de indicele FTSE100 (care reflecta evolutia pietei de capital engleze); spre deosebire, pentru restul indicilor – respectiv pentru indicii burselor continentale, Brexitul pare sa fi stimulat continuarea trendului descendent.

Ca o mentiune trebuie mentionat faptul ca aprecierea indicelui trebuie privita in corelatie cu puternica depreciere a lirei sterline … dar si, sau mai ales si … in corelatie cu viitoarele foarte probabil noi masuri de stimulare financiara a economiei britanice, care inseamna inclusiv accelerarea in cursa deprecierii competitive in raport cu celelalte monede. Pe scurt … deprecierea lirei face “marfa” englezeasca “mai ieftina” – deci conduce la “scumpirea” actiunilor denominate in lire, acestea facand parte din indicele FTSE100 care inregistreaza astfel aprecieri. In acelasi timp, cresterea indicelui FTSE este stimulata pe de o parte de asteptarea unor noi masuri de stimulare a economiei – ceea ce ar trebui sa profite actiunilor companiilor din componenta respectivului indice … iar pe de alta parte de asteptarea accelerarii cursei deprecierii competitive in care prin deprecierea monedei marfurile britanice vor deveni mai competitive la export, ceea ce deasemeni va profita companiilor din indicele respectiv.

INDICII SUA – PE CAI MARI. Si daca in Europa “noua normalitate” arata asa cum am descris-o mai sus … in SUA aceasta este chiar si mai interesanta pentru ca indicii bursieri americani sunt la niste praguri (in apropierea maximelor istorice!) a caror depasire pot duce piata de capital spre niveluri la care acum nici macar nu ne putem gandi … intr-un ciclu de crestere care ar putea duce DJIA catre sau nivele de 30 000 sau 40 000 de puncte in urmatorul deceniu – asa cum estimeaza spre exemplu JEFFREY A. HIRSCH in cartea sa “Minighid de cicluri ale pieței de capital. Cum să profiți de pe urma tiparelor de evoluție a cotațiilor bursiere”

(O parte din aceasta aici: Minighid de cicluri ale pietei de capital)

Indicii bursieri americani se afla in prag de spargere a unor praguri de rezistenta, care, odata depasite, deschid drumul spre noi maxime intr-un nou ciclu de crestere.

Vezi documentul Multiple Indices Charts – Investing – SUA

Graficele din partea dreapta a documentului sunt pe intervalul ultimelor 3 luni. Graficele din partea stanga a documentului sunt pe intervalul ultimilor aproximativ 7 ani.

SUA

CE ESTE “NOUA NORMALITATE”?

“Noua normalitate” sau “New normal” (Wikipedia): “New Normal is a term in business and economics that refers to financial conditions following the financial crisis of 2007-2008 and the aftermath of the 2008–2012 global recession. The term has since been used in a variety of other contexts to imply that something which was previously abnormal has become commonplace.

The term arose from the context of cautioning the belief of economists and policy makers that industrial economies would revert to their most recent means post the 2007-2008 financial crisis.[1] The 2010 Per Jacobsson lecture delivered by the head of PIMCO, Mohamed A. El-Erian, was titled “Navigating the New Normal in Industrial Countries”. In the lecture El-Erian stated that “Our use of the term was an attempt to move the discussion beyond the notion that the crisis was a mere flesh wound…instead the crisis cut to the bone. It was the inevitable result of an extraordinary, multiyear period which was anything but normal”.

Sursa: New Normal (business)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s