Acum doi ani pe vremea asta traiam mirajul listarii Electrica

Acum aproape doi ani pe vremea, ultima decada din iulie, investitorii de la Bursa din Bucuresti experimentau senzatiile date de miscarile din piata ale titlurilor EL, proaspat intrate la cota bursei, si de incasarea primelor pierderi date de scaderea pretului actiunilor SNG, listate cu o jumatate de an in urma.

Privite restrospectiv, cele doua companii venite la cota BVB (SNG in noiembrie 2013 iar EL in iulie 2014) nu au prea generat castiguri in portofoliile celor care si-au riscat banii, dar listarea este cea mai buna decizie!

Listarea EL si SNG la cota bursei ramane cea mai buna decizie pe care Statul roman o putea lua cu privire la cele doua companii – chiar daca, pentru un eventual investitor care a intrat in oferta si a ramas pana in prezent pe respectivele titluri, fara a fi facut tranzactii, evolutia preturilor de piata nu a fost insa cea mai imbucuratoare.

Vezi grafic SNG:

SNG

Vezi grafic EL:

EL

Cu toate acestea, din perspectiva Statului, listarea celor doua entitati este cel mai bun lucru pe care-l putea face.

La momentul respectiv, in revista Petroleum Industry Review raspundeam criticilor (relativ numeroase la acea data!) adresate respectivelor listari.

PIR

O FALSA PROBLEMA: A privatiza sau a nu privatiza prin listarea la bursa

Recentele listari, la bursa de la Bucuresti si la cea din Londra, a doua dintre cele mai importante companii din sectorul energetic romanesc (Romgaz si Electrica) au nascut numeroase controverse in plan local; acestea fiind combatute fie cu argumente ancorate in chestiuni economice, de genul „pretul este prea mic fata de valoarea reala a companiei”, cat si cu argumente de ordin politic, cum ar fi acela ca „… Statul o sa fie mai sarac si mai slab daca isi vinde averea”. Vocile contra acestor privatizari, prin listarea la bursa, merg insa pana la argumentatii care critica (pana aproape de demonizare) intrarea in actionariatul acestor companii a unor investitori straini, care, nu-i asa, nu vor decat sa spolieze Romania.

Dincolo de elementele care stau la baza acestor constructii logice, care pot avea chiar si o eventuala fundamentare ideologica (de natura „interventionista” – ce poate fi invocata de cei care sustin interventia Statului si o pondere importanta a acestuia in economie) – o abordare pragmatica, plecand de la ideea liberei functionari a mecanismelor pietei, fie ea si foarte simplista, este nu doar absolut necesara, ci si de natura a demonta, punct cu punct, argumentele celor care critica privatizarile in general si listarea la bursa in mod special.

Mai multe aici: O FALSA PROBLEMA: A privatiza sau a nu privatiza prin listarea la bursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s