Investitorii revin in fondurile de obligatiuni si ies din actiuni

Investitorii in fondurile deschise de investitii din Romania par sa fi prins un pic de curaj, revenind cu bani in fonduri, dar sunt totusi reticenti la asumarea riscurilor: in iulie acestia au ales sa aduca 31,5 de milioane de lei in fondurile de obligatiuni si sa retraga 8,3 milioane lei din cele de actiuni.

Printre investitori sunt insa si unii, foarte probabil “mari”, care nu se dau inapoi de la a-si asuma riscuri! Sunt aceia care au adus circa 71 de milioane de lei in fondurile cu politici de investitii flexibile.

Chiar daca in valori absolute intrarile / iesirile de bani in/din fondurile deschise de investitii active in Romania nu sunt tocmai consistente (cel putin prin comparatie cu fluxurile inregistrate in alte tari din regiune, si cu atat mai putin prin comparatie cu ce se intampla la nivel European), aceste miscari pot fi un indiciu cu privire la comportamentul investitional al investitorilor (detinatori de capitaluri).

Dealtfel, in majoritatea pietelor de capital dezvoltate, fluxurile financiare inregistrate la nivelul industriei fondurilor de investitii sunt un indicator important cu privire la perspectiva burselor si / sau a economiei.

Astfel ca, pe baza statisticilor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF) pentru luna iulie, se poate spune ca investitorii romani din fondurile deschise de investitii, dau semne de prudenta, preferandu-le pe cele de obligatiuni, si se feresc de riscuri, retragand bani din cele de actiuni.

 

OBLIGATIUNI VS ACTIUNI. Mai precis, in luna iulie 2016, in fondurile deschise de investitii de obligatiuni (acele fonduri care au portofolii cu expunere majoritara pe instrumente financiare cu venit fix) au intrat 31,5 milioane lei.

In paralel, din fondurile de actiuni (adica fondurile al caror portofoliu este format in majoritate de actiuni) in aceeasi luna (iulie 2016) au iesit circa 8,3 milioane lei (intrarile / iesirile de banii fiind calculate ca diferente intre valoarea subscrierilor si cea a rascumpararilor facute de investitori).

(vezi statistica AAF “Evolutie fonduri in iulie 2016”)

Evolutie fonduri iulie 2016

Spre comparatie, cu o luna in urma, in iunie, investitorii isi retrageau banii atat din fondurile de obligatiuni cat si din cele de actiuni; cu mentiunea ca, in iunie, retragerile din fondurile de actiuni au fost mai mici decat in iulie.

Mai precis, in iunie 2016 fondurile de obligatiuni inregistrau rascumparari in valoare de circa 115,6 milioane lei, iar fondurile de actiuni inregistrau de aproximativ 3,9 milioane lei.

(vezi statistica AAF “Evolutie fonduri in iunie 2016”)

Evolutie fonduri iunie 2016

In concluzie se poate spune ca, in luna iulie, investitorii in fondurile deschise de investitii din Romania au recapatat un pic de curaj – reorientandu-se si revenind cu bani in fonduri, dar ales sa fie prudenti – preferand fondurile de obligatiuni.

 

FONDURI CU POLITICI DE INVESTITII RELAXATE. De remarcat insa categoria fondurilor deschise de investitii incadrate in categoria “alte fonduri” – respectiv fonduri deschise de investitii care au o politica de investitii atipica (de regula foarte laxa si dinamica!) si astfel nu pot fi incadrate in nici una din categoriile care impun existenta unor anumite expuneri pe anumite clase de active;

Aceasta categorie de fonduri este de remarcat pentru ca, in luna iulie, intrarile de bani au insumat peste 70 de milioane de lei – respectiv, mai mult decat dublul intrarilor de bani inregistrate de fondurile de obligatiuni.

 

INVESTITORII CARE ISI ASUMA RISCURI. Astfel ca imaginea “prudentei” de care dau dovada investitorii – relevata mai sus de cifrele care arata ca banii ies din fondurile de actiuni (mai riscante!) si intra in cele de obligatiuni (mai sigure!) – poate fi alterata de statisticile ce arata intrari (mari!) de bani in fonduri cu plasamente / portofolii foarte putin predictibile (si deci, destul de riscante!).

Diferenta este insa facuta foarte probabil de faptul ca investitorii in fondurile cuprinse in categoria “alte fonduri” – care au politici de investitii mai putin stricte si un nivel de risc asumat relativ mai ridicat – sunt in mod special investitori institutionali – care au capacitatea de a analiza si discerne informatiile; spre deosebire, fondurile cu o politica de investitii clara si ferma – care da un plus de previzibilitate evolutiilor acestora (si, deci, au asociat un grad de risc relativ mai redus!) ar putea fi vizate in mod special de micii investitori de retail.

In concluzie, se poate spune ca reticenta la asumarea de riscuri este valabila doar pentru unii investitori (respectiv investitorii mici, de retail!) in timp ce institutionalii sunt cei care dimpotriva prefera sa-si asume riscuri.

 

INVESTITII “AGRESIVE” Iar aceasta ipoteza, a diferentelor de comportament rezultate din tipologia investitorilor este completata de o alta evidenta!

Si anume ca printre investitorii in fondurile de investitii exista chiar un numar de investitori “agresivi” atunci cand vine vorba de asumarea de riscuri! Si anume investitorii in fondurile incluse in categoria “multi-active”, sub-categoria “agresive”!

In aceasta categorie (“multi-active”) sunt incluse fondurile de investitii care nu au limitari foarte stricte in ceea ce priveste expunerile pe anumite clase de active (actiuni, obligatiuni, derivate, etc), asfel ca au o libertate mare de miscare intre aceste categorii. In interiorul acestei categorii, exista sub-categoria de fonduri “agresive” care, pe scurt, sunt fonduri de investitii cu o politica de investitii foarte putin restrictiva in ceea ce priveste asumarea de riscuri.

Ei bine, chiar daca sunt relativ putini investitori interesati de acest tip de fonduri – fapt care se vede in primul rand in valoarea activelor nete ale fondurilor din aceasta categorie – in luna iulie, in aceste fonduri, au intrat circa 1,5 milioane lei bani noi; si asta in conditiile in care din fondurile de actiuni au iesit bani!

(vezi statistica AAF “Evolutie fonduri in iulie 2016”)

Evolutie fonduri iulie 2016

 

BENEFICIARII CRESTERII PIETELOR BURSIERE. Aceasta categorie de fonduri – “multi-active – agresive” este dealtfel si cea care a inregistrat cea mai mare crestere a valorii activelor nete in luna iulie: cu circa 9%, de la 56,9 milioane lei in iunie, la aproximativ 62 de milioane lei.

Crestere este data pe de o parte de intrarile nete de bani (de 1,5 mil lei), iar pe de alta parte, foarte probabil, de evolutia pozitiva a burselor din intreaga lume, inclusiv a celei de la Bucuresti – unde BET a crescut cu 4%.

(Vezi articol “Luna iulie a adus cresteri indicilor bursieri din intreaga lume”)

TdbT

Evolutia pozitia a bursei poate fi deasemeni o explicatie si pentru cresterea de circa 3% valorii activelor nete pe categoria fondurilor de actiuni in iulie fata de iunie, de la 762,3 milioane lei la 787,5 milioane lei; cresterea bursei diminuand astfel impactul negativ dat de rascumparari, la nivelul valorii activelor nete.

 

FLUXURI IN SCADERE LA NIVEL DE INDUSTRIE. Dincolo de evolutia intrarilor / iesirilor de bani, interesanta poate fi si evolutia industriei in dinamica, prin comparatie cu indicatorii inregistrati cu 12 luni in urma.

Privite intr-o astfel de cheie, cifrele indica o reducere semnificativa a valorii fluxurilor! Altfel spus, spre deosebire de iulie 2016, in iulie 2015 fluxurile nete de bani nu doar ca erau preponderent in sensul de intrare in industrie (subscrieri mai mari decat rascumpararile!) … ci si semnificativ mai mari in valori absolute!

Astfel, daca in iulie 2016 din fondurile de actiuni ieseau 8,3 milioane lei in iulie 2015 intrau 15 mil; daca in fondurile multi-active in iulie 2016 intrau 1 milion de lei, in iulie 2015 au intrat aproape 6 mil.

Deasemeni, daca in iulie 2016 din fondurile cu capital garantat si din cele cu randament absolute au iesit 8,2 respectiv 6,3 milioane lei … in iulie 2015 cele doua categorii de fonduri inregistrau intrari de 30 respectiv 8,7 milioane lei.

Nu in ultimul rand, daca intrarile de bani in fondurile din categoria “alte fonduri” in iulie 2016 au fost de 70 de milioane, in iulie 2015 au fost de 96 de milioane.

(vezi statistica AAF “Evolutie fonduri in iulie 2015”)

Evolutie fonduri iulie 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s