Indicii americani fac pasi hotarati intr-un nou ciclu crescator

In ultimele doua saptamani, indicii americani reprezentativi au facut succesiv maxime dupa maxime istorice, piata americana parand a intra intr-un nou ciclu crescator.  Graficele arata ca acestia au iesit din mini-trendul corectiv din ultimele luni si si-au depasit maximele de la jumatatea lui 2015.

Rezultatele peste asteptari raportate de companiile americane, scaderea pretului petrolului si rapoartele bune in ceea ce priveste evolutia pietei muncii par astfel sa-i fi facut pe “ursi” sa capituleze.

Piata americana se afla intr-un punct de inflexiune majora! Indici reprezentativi fac maxime istorice succesive de ceva timp in ciuda faptului ca sunt deja semnificativ peste valorile inregistrate in varfurile dinaintea crizei din 2007-2008. Altfel spus, desi au recuperat tot ce au pierdut in criza si ulterior inca mai bine de 30% peste,  indicii americani au iesit din minitrendul corectiv inceput in a doua parte a anului trecut si au revenit peste maximele realizate la jumatatea lui 2015.

DJ

Nasdaq

SP500

De departe, in cea mai buna pozitie este indicele S&P500, care are un avans de circa 40% fata de valorile din 2007-2008, si care pare a fi in prezent cel mai grabit in a depasi maximele din vara anului trecut.

Dincolo de pozitionarea grafica insa, indicele S&P500 este interesant mai ales prin faptul ca “se zbate” in jurul actualelor niveluri de pret de ceva timp, acumuland energie pentru o spargere a canalului de evolutie; asta se poate citi dealtfel si in graficul care arata ca in ultima luna S&P s-a miscat intr-un interval de variatie mai mic de 1% pe zi.

% S&P 500

Aceasta evolutie arata ca nici cumparatorii nici vanzatorii nu sunt foarte hotarati, si astfel nici unii nici altii nu au capacitatea de a impinge piata intr-o directie sau alta; ambele tabere parand a astepta confirmarea unei directii. Pe acest fond, spargerea canalului si iesirea hotarata intr-o directie sau alta este iminenta.

Coroborand acest grafic cu informatia furnizata de graficele de mai sus – care arata ca indicii americani au iesit in minitrendul corectiv din ultimele circa 12 luni si si-au depasit deja maximele facute la jumatate anului trecut – se poate concluziona ca este foarte probabil ca spargerea sa se produca in sus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s