Si investitorii in fonduri din Zona Euro, ca si cei romani, evita riscul

Investitorii au adus 127 de miliarde de euro, bani noi, in fondurile de investitii din statele membre ale Zonei Euro in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Ei au preferat fondurile de obligatiuni si fondurile mixte si mai putin fondurile de actiuni … un comportament similar celui avut de investitorii romani in luna iulie.

Toate categoriile de fonduri au avut in Q2 2016 intrari de bani mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut, cu exceptia fondurilor de real-estate unde sumele intrate, desi mici, au fost in crestere fata de Q2 2015.

Investitorii au venit cu mai putini bani in fondurile distribuite in statele Zonei Euro, in cel de-al doilea trimestru al acestui an (dupa cum arata statisticile publicate pe 18 august de Banca Centrala Europeana) chiar daca se inregistreaza inca un trimestru (ala 18-lea consecutiv) in care intrarile de bani sunt mai mari decat iesirile – astfel incat fluxurile nete sunt pozitive.

Astfel, in perioada martie – iunie 2016, in fondurile din Zona Euro au intrat 127,7 miliarde euro; mai putin cu aproximativ 40% decat suma intrata, spre exemplu, in aceeasi perioada a anului trecut (cand intrarile nete au fost de aproximativ 207,8 miliarde EUR) si cu circa 30% mai mica decat intrarile nete (de 188,7 miliarde EUR) inregistrate in urma cu 2 ani (in Q2 2014).

In ciuda acestei usoare reduceri a valorii fluxurilor nete de bani, industria inregistreaza al 18-lea trimestru consecutiv in care fluxurile banesti sunt pozitive, dupa iesirile inregistrate in trimestrele trei si patru ale anului 2011.

Fluxuri nete in fondurile de investitii din Zona Euro

(Vezi excel: Fluxuri nete in fondurile de investitii din Zona Euro )

Daca ne uitam la valorile absolute ale fluxurilor de bani pe categorii de fonduri, putem spune ca investitorii par a fi mai degraba prudenti. Astfel:

In cele trei luni amintite, fondurile de actiuni au inregistrat intrari nete de doar aproximativ 4,3 miliarde euro; suma este mai mica decat cea inregistrata in Q2 2015 (cand intrarile nete au totalizat 27,3 miliarde) si mult mai mica decat cea din Q2 2014 (50 de miliarde EUR).

Fonduri de actiuni

(Vezi excel: Fonduri de actiuni )

Fondurile de obligatiuni in schimb au avut in Q2 2016 intrari nete de 44,1 miliarde EUR, valoare aproape egala cu cele inregistrate in Q2 2015 si in Q2 2014 (46,2 mld respectiv 47,1 mld EUR). Fondurile de obligatiuni inregistreaza astfel a doua cea mai mare valoare a subscrierilor nete in Q2 2016, dupa categoria fondurilor mixte.

Fonduri de obligatiuni

(Vezi excel: Fonduri de obligatiuni )

Fondurile mixte – cu politici de investitii relaxate care le permit alocari atat catre actiuni cat si catre obligatiuni – au inregistrat intrari nete de bani de circa 52 de miliarde EUR (la jumatate din intrarile inregistrate in Q2 2015 – cand au fost 105 miliarde, si putin mai mici decat cele din Q2 2014 – cand au fost 66,2 miliarde EUR).

Fonduri mixte

(Vezi excel: Fonduri mixte )

De remarcat insa faptul ca peste 10 miliarde de euro au fost intrari de bani in fondurile de  real-estate o suma in mai mare atat decat cea inregistrata in Q2 2015 cat si fata de cea inregistrata in Q2 2014; intrari nete inregistrand deasemeni si fondurile din categoria “alte fonduri”, in care au intrat circa 19 miliarde EUR in Q2 2016, mai mult decat in Q2 2015 (cand fluxul net a fost de +15,6 miliarde EUR) si decat in Q2 2014 (cand intrarile au fost de putin peste 16 miliarde EUR).

Alte fonduri

(Vezi excel: Fonduri alte fonduri )

Fonduri real-estate

(Vezi excel: Fonduri real-estate )

Spre deosebire, fluxurile de bani catre fondurile de hedging au fost negative,  acestea inregistrand iesiri de putin peste 2 miliarde de EUR (spre deosebire de Q2 2015 cand au avut intrari de aproape 5 miliarde, si de Q2 2014 cand au inregistrat intrari de putin peste 4 miliarde EUR).

Hedge funds

(Vezi excel: Fonduri hedge )

Cifrele publicate de BCE arata asadar ca investitorii in fondurile distribuite in Zona Euro au fost, in Q2 2016 mai degraba reticenti in a-si asuma riscuri – cel putin asta spun fluxurile nete in scadere catre fondurile de actiuni si cresterea intrarilor de bani in fondurile de obligatiuni.

Aceeasi tendinta a fost vizibila si la investitorii in fondurile deschise de investitii distribuite in Romania in luna iulie (vezi cifrele pe site-ul AAF ) … cand, potrivit statisticilor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), si acestia au preferat plasamentele in fondurile de obligatiuni in detrimentul celor de actiuni.

Astfel ca, pe baza statisticilor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF) pentru luna iulie, se poate spune ca investitorii romani din fondurile deschise de investitii, dau semne de prudenta, preferandu-le pe cele de obligatiuni, si se feresc de riscuri, retragand bani din cele de actiuni.

Investitorii romani revin in fonduri

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s