Urmatoarele 12-18 luni vor apartine companiilor relativ mici si ilichide

Astfel daca eternele “blue-chip-uri” sunt tranzactionate pe piata de la Bucuresti mai degraba in corelatie cu evolutiile indicilor si/sau companiilor similare de pe pietele internationale … companiile mici si relativ ilichide sunt mai degraba de analizat in corelatie cu evolutia economiei locale.

Si intr-un context economic local favorabil, aceste companii vor incorpora in rezultatele financiare evolutia pozitiva a economiei … ceea ce va aduce in cele din urma si “recunoasterea” pietei.

Este adevarat ca Bursa in general nu este tocmai corelata cu ceea ce se intampla in economia reala –  dimensiunea redusa a companiilor listate, lipsa jucatorilor relevanti si/sau lipsa unor domenii de activitate – fac din pacate ca Bursa de nu fie tocmai un indicator pentru evolutia economica – asa cum este in economiile dezvoltate cu burse mature.

Cred insa ca relatia inversa este ceva mai puternica! Mai precis, cred ca evolutia pozitiva a economiei va ajunge sa se revada la un moment dat si in evolutia de piata a multora dintre titlurile listate.

In aceasta logica, trebuie plecat de la faptul ca pretul de piata al multora dintre aceste companii “relativ mici si ilichide” a fost presat in jos de nenumaratele motive de temere pentru investitori (pe scurt, de riscurile specifice unei economii aflate la “marginea lumii”).

In masura in care insa evolutiile pozitive la nivel macro continua – oricat de “mici si ilichide” ar fi, companiile listate la BVB vor incorpora in rezultate tot mai consistentele evolutii pozitive. Ori, intr-un astfel de scenariu, in care multiplii de pret ai acestor companii se imbunatatesc … iar contextul macro evolueaza pozitiv, acestea vor fi tot mai atractive macar si doar din perspectiva randamentelor la dividende (existente si/sau asteptate)  … ceea ce, in final, se va transmite si in preturile de piata.

ZF

Plec deci de la premisa ca economia romaneasca se afla intr-un ciclu de crestere care va continua (consider ca ne aflam mai degraba undeva in prima jumatate a acestuia!) ceea ce inseamna ca evolutiile pozitive la nivel macro vor continua! Intr-un astfel de context economic local, acele companii “relativ mici si ilichide” vor incorpora in rezultatele financiare aceste evolutii pozitive … ceea ce va aduce in cele din urma si “recunoasterea” pietei – in cresterea preturilor. Intre acestea pot fi amintite – cu caracter exemplificativ COTE, IARV, ARS, VNC, TRP, CMP.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s