Care sunt fondurile de investitii care au supravietuit intrarii Ro in UE?

Doar 20 de fonduri de investitii au rezistat pana astazi in piata dupa intrarea Romaniei in UE, din cele 33 existente la momentul respectiv. Puse in oglinda 2007-2016, cifrele releva insa schimbarile impresionante (in sens pozitiv!) prin care industria de profil a trecut in acest interval!

Astfel, au aparut nu mai putin de 58 de noi fonduri locale si alte 87 straine, valoarea activelor totale la nivel de industrie a crescut de circa 24 de ori, iar numarul de investitori este de peste 4 ori mai mare.

Jumatatea lunii septembrie ne-a adus, pe langa inceputul scolii, si datele privind evolutia industriei de fonduri mutuale de investitii din Romania – publicate de AAF (Asociatia Administratorilor de Fonduri).

Vezi: Fondurile de investitii locale si straine distribuite in Romania in luna august 2016

aaf

STATISTICI LUNARE. Asfel, la finele lunii august 2016 activele nete ale fondurilor deschise locale au ajuns la aproape 21,6 mld RON (4,85 mld.€), fondurile locale inregistrand in luna august, intrari nete de 244,2 mil RON (54,8 mil.€). Au fost vizate de investitori in special fondurile de obligatiuni (+139,8 mil RON) alaturi de fondurile din categoria “altele” (+107,5 mil RON) … ca si in luna iulie. In schimb, s-au inregistrat iesiri din fondurile cu capital protejat (-3,2 mil RON), din cele de actiuni (-1,6 mil RON), din cele cu randament absolut (-1,3 mil RON) si din cele diversificate (-0,1 mil RON).

Comportamentul investitorilor pare a indica persistenta unei stari de oarecare aversiune la asumarea riscurilor aferente investitiilor pe pietele bursiere. O aversiune vizibila dealtfel in evolutia fluxurilor financiare de-a lungul ultimelor cateva luni, si, deasemeni, vizibila si in comportamentul investitorilor in fonduri la nivelul Zonei Euro – dupa cum reiese din statisticile Bancii Centrale Europene.

Vezi articol Investitorii revin in fondurile de obligatiuni si ies din actiuni

Vezi articol “Si investitorii in fonduri din Zona Euro, ca si cei romani, evita riscul”

10 ANI DE LA INTRAREA ROMANIEI IN UE. Si daca pe termen scurt evolutia industriei nu este neaparat spectaculoasa, privita pe un interval de timp relativ rezonabil – si totodata mai potrivit unei analize pe acest sector de activitate (fondurile de investitii fiind in esenta variante de plasament pe termen lung de timp) … dezvoltarea industriei se vede a fi cu adevarat deosebita, inregistrandu-se cresteri considerabile in ceea ce priveste numarul de fonduri, activele administrate de acestea si numarul de investitori. Astfel:

Valoarea activelor nete la nivel de industrie la final de august este de peste 24 de ori mai mare decat cea inregistrata cu aproximativ 10 ani in urma, dupa momentul intrarii Romaniei in UE, cand abia depasea pragul de 931 mil lei.

Vezi: “Active nete si numar fonduri la 31 ianuarie 2007” (format excel: fonduri-deschise-aaf-ian-2007)

active-nete-si-numar-fonduri-la-31-ianuarie-2007

“Active nete si numar fonduri la 30 august 2016” (format excel: fonduri-deschise-aaf-aug-2016 )

active-nete-si-numar-fonduri-la-30-august-2016

 

Imaginea este completata de evolutia numarului de fonduri!  Astfel, daca la final de ianuarie 2007 in Romania erau active un numar de 33 de fonduri deschise de investitii (fonduri-deschise-aaf-ian-2007) la finele lunii august 2016 statisticile AAF releva existenta a 78 de astfel de vehicule de investitii fonduri-deschise-aaf-aug-2016)*(vezi nota 1).

Iar evolutia numarului de investitori confirma evolutiile pozitive si releva majorarea increderii publicului larg in acest tip de alternative de plasament! Astfel, daca in ianuarie 2007 fondurile existente in Romania (pe atunci existatu doar fonduri locale) inregistrau putin peste 78 000 de investitori, in august 2016 aceeasi categorie de fonduri (fonduri locale si/sau administrate local) raportau existenta a peste 334 000 de investitori *(nota3).

SUPRAVIETUITORII. Cei aproximativ 10 ani de la intrarea Romaniei in UE a adus asadar o dublare a numarului de fonduri deschise de investitii locale si administrate local *(vezi nota1) accesibile investitorilor romani, si o crestere spectaculoasa (cum spuneam, de peste 24 de ori) a valorii activelor acestora.

Insa, mai putin de jumatate din fondurile existente la momentul ianuarie 2007 au mai ramas in piata pana in prezent; iar evolutiile valorilor activului unitar net sunt extrem de diverse, intr-o plaja de +/- 80% *(nota 2). Iata care sunt fondurile mutuale de investitii care au supravietuit intrarii Romaniei in UE!

fonduri-deschise-aaf-31-jan-2007-30-aug-2016

completare: Vezi in excel cum a evoluat valoarea unitatilor de fond emise de acestea in intervalul respectiv

(fonduri-deschise-aaf-31-jan-2007-30-aug-2016)

Nr crt Denumire fond Administrator fond Tip fond
1 vezi tabelul de mai sus
2 vezi tabelul de mai sus
3 vezi tabelul de mai sus
4 vezi tabelul de mai sus
5 vezi tabelul de mai sus
6 BT Clasic BT Asset Management Multi-Active Defensive
7 STAR Focus STAR Asset Management Multi-Active Defensive
8 Fondul Deschis de Investitii TehnoGlobinvest GLOBINVEST Multi-Active Agresive
9 Napoca GLOBINVEST Multi-Active Agresive
10 Certinvest Prudent CERTINVEST Multi-Active Echilibrate
11 ERSTE Balanced RON ERSTE Asset Management Multi-Active Echilibrate
12 Fortuna Gold Target Asset Management Multi-Active Echilibrate
13 Omninvest SIRA Multi-Active Echilibrate
14 Pioneer Integro Pioneer Asset Management (Romania) Multi-Active Echilibrate
15 Raiffeisen Benefit Raiffeisen Asset Management Multi-Active Echilibrate
16 Transilvania GLOBINVEST Multi-Active Echilibrate
17 STAR Next STAR Asset Management Multi-Active Flexibile
18 Pioneer Stabilo Pioneer Asset Management (Romania) Obligatiuni si Instrumente cu venit fix
19 BRD Obligatiuni BRD Asset Management Obligatiuni si Instrumente cu venit fix
20 BRD Simfonia 1 BRD Asset Management Obligatiuni si Instrumente cu venit fix

Nota: statistica este realizata de autor pe baza datelor furnizate de site-ul AAF; datele au rol orientativ, putand exista o serie de discrepante / omisiuni, in cazul in care unele dintre fondurile cuprinse initial in statisticile AAF au trecut prin operatiuni de fuziune si/sau de splitare/consolidare a VUAN-urilor.

 

 

 

*nota1: in statistici sunt incluse si fondurile de investitii straine administrate local

*nota2: cifrele/calculele au un caracter orientativ deoarece in perioada respectiva unele fonduri au disparut prin fuziunea cu alte fonduri; deasemeni in urma fuziunilor si nu numai au putut avea loc si re-evaluari (prin splitare / consolidare) a VUAN-urilor luate ca referinta pentru calcul.

*nota3: datele privind investitorii sunt deasemeni orientative, intrucat in realitate exista foarte multe situatii in care o persoana este investitor in doua sau mai multe fonduri, fiind raportat prin urmare de mai multe ori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s