S-a incheiat perioada de vacante iar vanzatorii au revenit in piete

Dupa ce si-au depasit maximele istorice realizate in prima jumatate a anului 2015 indicii americani s-au corectat, dand un impuls negativ pietelor din intreaga lume. Ajuns pana la Bucuresti, acest impuls a dus cu 3% in jos si BET-ul, care tocmai reusise strapungerea pragului de 7000 de puncte.

Corectia de la inceputul celei de-a doua decade a lunii septembrie, resimtita destul de puternic si pe piata de la Bucuresti, este insa mai degraba un moment de respiro dupa circa 2 luni de crestere.

Corectiile de la inceputul celei de-a doua decade a lunii septembrie marcheaza finalul perioadei de concediii. Dupa ce si-au depasit maximele istorice realizate in prima jumatate a anului 2015 – niveluri transformate ulterior in praguri de rezistenta pentru aproape un an – indicii americani s-au corectat, asezandu-se pe respectivele niveluri.

(vezi grafic DJIA si SP500)

us-30weekly20160914163700

us-spx-500weekly20160914163647

Analistii justifica aceste corectii ca fiind efecte ale faptului ca, pe de o parte oficialii BCE nu au mai reluat la ultima sedinta de politica monetara mesajele puternice pro-QE … iar pe de alta parte oficialii FED-ului american se pronunta tot mai favorabil unei majorarii a ratei dobanzii cheie.

(Pentru ultima sedinta a FED din acest an – care va avea loc la jumatatea lunii decembrie, potrivit sondajelor realizate de Bloomberg, exista putin peste 50% sanse ca Banca Centrala a SUA sa faca prima miscare in sus a dobanzii cheie)

Corectia de la inceputul celei de-a doua decade a lunii septembrie, resimtita destul de puternic si pe piata de la Bucuresti, este insa mai degraba un moment de respiro; moment care, cel mai probabil se va transforma, cel putin pentru indicii americani, intr-o perioada de acumulare pentru urmatoarele cateva luni (pana dupa incheierea procesului electoral in Statele Unite).

profit_ro

Si piata de la Bucuresti este dealtfel in aceeasi capcana a alegerilor (parlamentare insa) ceea ce face ca eventualul moment al definirii unui trend sa se plaseze mai degraba spre finalul anului – inceputul anului urmator, dupa incheierea procesului electoral, numirea noului Guvern si, mai ales, dupa aparitia primelor date privind evolutia economiei (si a deficitelor) in ultima parte a anului 2016.

Indicele BET a marcat si el depasirea unui prag – cel de 7000 de puncte, care este un prag mai degraba psihologic ce se suprapune insa aproximativ peste pragul “tehnic” de 6900 de puncte – nivel de rezistenta care are toate sansele sa se transforme deasemeni intr-un “suport” care sa sprijine urmatoarele evolutii ascendente.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s