Euro la 4,5 lei in decembrie, fara miscari ample pe frontul valutar!

Desi exista o serie de riscuri ce planeaza asupra pietelor financiare internationale si locale, sunt relativ putine motive de ingrijorare cu privire la evolutia cursului euro-leu pentru urmatoarele 12 luni, dupa cum rezulta dintr-un  raport transmis joi de analistii Raiffeisen Bank catre clienti.

Specialistii Raiffeisen estimeaza un curs de 4,5 lei pentru luna decembrie 2016 si un nivel de 4,45 – 4,5 lei pentru intervalul martie – septembrie 2017. Atentie insa la alegerile parlamentare!

Desi pietele financiare din Romania sunt sensibile la evenimentele de ordin extern, piata valutara locala nu pare a fi expusa riscului producerii unor miscari majore in perioada urmatoare, potrivit specialistilor Raiffeisen Bank.

Stabilizat in jurul pragului de 4,5 lei, si ulterior sub acest nivel, leul romanesc pare a se afla de la finele lunii iulie pe o usoara tendinta de apreciere in raport cu moneda unica.

eurrondaily20160916150157

Pragul de 4,5 lei sub care evolueaza in prezent este insa un nivel care a mai fost strapuns in sus de doua ori in ultimul an: odata in primele zile ale lui 2016, cand pe piata valutara s-a atins un maxim de 4.5767 lei pentru un EUR; a doua oara la jumatatea lunii iunie 2016, cand EUR a facut un maxim de 4.5829 lei)

eurrondaily20160916150227

Interesant este insa ca privit pe o perioada mai lunga de timp, graficul EUR-RON arata ca moneda unica s-a aflat, incepand cu finalul lunii aprilie 2013, pe un trend de apreciere … usor, dar cat se poate de evident, fata de RON. Tendinta care are premise sa continue, daca ne gandim la riscurile / tensiune ce pot fi induse in pietele financiare globale – si, pe cale de consecinta si in cea nationala; Brexitul si/sau ridicarea dobanzii cheie de catre FED sunt cele mai importante dintre cele de pe plan extern … si accentuarea deficitelor – pe plan intern!

eurronweekly20160916150300

Pentru perioada urmatoarelor 12 luni insa, pericolele in ceea ce priveste cursul euro-leu nu par a fi insa atat de mari … dupa cum s-ar putea concluziona urmarind estimarile linistitoare facute de analistii Raiffeisen Bank: estimeaza un curs de 4,5 lei pentru luna decembrie 2016 si un nivel de 4,45 – 4,5 lei pentru intervalul martie – septembrie 2017.

 

estimari-eur-ron-raiffeisen

Sursa: focus_fx_13_09_2016

Elementele externe sunt cele care determina in mod predominant miscarile de pe piata financiara locala, spun analistii Raiffeisen, fara a avea insa un impact major asupra evolutiei cursului EUR/RON.

Pana la sedinta de politica monetara a BCE din 8 septembrie, sentimentul pozitiv al investitorilor straini s-a vazut in reducerea randamentelor titlurilor de stat pe piata secundara si in succesul emisiunilor noi de obligatiuni de stat realizate de Ministerul de Finante – spun analistii Raiffeisen. Dupa sedinta BCE randamentele obligatiunilor de stat romanesti cu scadente pe termen mediu si lung au crescut usor, indicand o schimbare usoara de perspectiva din partea investitorilor straini – schimbare relevata si de faptul ca la cea mai recenta oferta de titluri de stat (pe 12 septembrie) nu au reusit sa atraga atat de multi bani pe cat isi propusesera ca urmare a unei cereri mult reduse – completeaza acestia!

considerarii-raiffeisen

Pe scurt, investitorii aveau incredere in potentialul Romaniei, obligatiunile emise avand cautare – dar aceasta a inceput sa se erodeze! De subliniat insa ca nici sentimentul pozitiv dinaintea sedintei ECB nici sentimentul usor negativ de dupa respectiva intalnire nu au fost suficient de puternice pentru a induce fluctuatii pe piata valutara – dupa cum puncteaza acestia!

Inrautatirea sentimentului investitorilor este insa un semnal de luat in calcul in contextual in care alegerile parlamentare stabilite pentru data de 11 decembrie pot fi urmate de aparitia unor noi derapaje fiscale; un exemplu este propunerea recent aprobata de Senat pentru eliminarea impozitarii / taxarii tuturor pensiilor incepand cu ianuarie 2017. Pentru a intra in vigoare propunerea trebuie sa treca si de Camera Deputatilor, dar in perspectiva alegerilor, avand in vedere accentuarea tendintelor populiste in randul politicienilor, exista posibilitatea ca acest lucru sa se intample.

Pe de alta parte insa, urmarind statisticile BNR privitoare la piata valutara locala, este evident ca aceasta este o piata foarte mica (valoarea tranzactiilor spot situandu-se in lunile bune in jur de 1,3 miliarde de euro pe luna, ceea ce inseamna 50-75 de milioane de euro pe zi in medie), fapt care face ca raportul EUR-RON sa fie usor de tinut sub control de BNR.

Acest fapt fiind evidentiat dealtfel si de reducerea constanta de-a lungul ultimilor 5-7 ani a valorii tranzactiilor valutare (pe EUR-RON) realizate intre banci (vezi linia mov din graficul de mai jos)

tranzactii-pe-piata-valutara

Sursa: BNR – vezi exce: pvl

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s