Piata imobiliara pe crestere in ECE, fara pericolul unui bubble

Piata imobiliara evolueaza intr-un trend pozitiv in tarile Europei Centrale si de Est, fara a se intrevede pericolele aparitiei unui eventual bubble, raportul dintre preturi si venituri mentinandu-se la nivele semnificativ mai joase decat cele dinaintea crizei, sustin analistii Erste Bank.

Pentru Romania perspectivele sunt este deasmeni pozitive, chiar daca exista o serie de elemente, precum Legea darii in plata, ce pot inhiba tendintele pozitive, mai spun analistii Erste.

Imbunatatirea situatiei de pe piata muncii si nivelul redus al dobanzilor are un vizibil efect pozitiv asupra pietei imobiliare din tarile Europei Centrale si de Est (ECE), spun analistii Erste Bank intr-un raport transmis clientilor luni. Preturile au ajuns la un minim in Croatia si Romania, inregistrandu-se cresteri semnificative la nivelul regiunii – in medie de 4,1% an/an la final de trimestru 1 2016. Rata de crestere a preturilor de pe piata imobiliara sunt peste cresterea inflatiei in Ungaria (unde au inregistrat o apreciere de 14% an/an), fiind in continuare mult sub nivelurile inregistrate in perioada dinaintea crizei (nu doar in termeni relativi fata de venituri cat si, in multe cazuri, in termeni nominali). Raportul dintre preturi si venituri a scazut semnificativ, stabilizandu-se undeva in jurul pragului de 10-11% la finele lunii iunie 2016, mult sub pragurile de 14-30% inregistrate in 2009. Doar in Serbia acest raport este in jur de 17%, dar tarile cu un nivel al veniturilor redus si cu perspective inflationiste ridicate, tind sa aiba un astfel de raport, ridicat – pentru ca piata imobiliara tinde sa incorporeze asteptarile inflationiste.

Vezi raportul Erste: real-estate-prices-gain-momentum-in-cee-but-market-is-far-from-bubble

ebs

In Romania, preturile de pe piata imobiliara sunt departe de varful din 2008, iar rata de crestere a acestora in regiune, de circa 3% an/an poate spune ca sectorul este inca departe de un eventual “bubble”. O serie de indicatori, cum ar fi si “pretul raportat la venituri”(price-to-income ratio) este aproape de media la nivel European, dupa o perioada indelungata de stagnare a preturilor intr-un context de crestere a veniturilor cu o rata de 4% pana la 10% pe an in perioada 2011-2016.

Piata ipotecara pe segmentul de retail in moneda nationala este pe un trend sustinut crescator, dar exista o serie de elemente care pot tempera acest trend, intre care si “Legea darii in plata”. Pe de alta parte insa, indicatorii macro din domeniile conexe pietei imobiliare arata bine; spre exemplu, cresterea activitatii in zona noilor constructii rezidentiale a inregistrat o raa de 2,3% an/an in perioada ianuarie – iulie 2016.

Acest lucru reiese si din datele publicate la jumatatea lunii septembrie de INS. Acestea arata, in viziunea analistilor Bancii Transilvania o incetinire a cresterii sectorului de constructii in general: astfel, sectorul constructiilor a crescut in iulie cu o rata de doar 0,6% in iulie, dar in perioada ianuarie – iulie 2016 a consemnat o crestere de 3,9% an/an.

“În dinamică an/an construcțiile au crescut cu doar 1% în iulie (cea mai slabă evoluție din martie). Pe de o parte, lucrările de construcții noi s-au majorat cu 11.7% an/an. Pe de altă parte, lucrările de reparații curente și cele de reparații capitale s-au diminuat cu 6.1% an/an, respectiv cu 34.9% an/an. Din perspectiva obiectelor de construcții se evidențiază creșterea lucrărilor de clădiri nerezidențiale (cu 6.3% an/an), care a contrabalansat declinul componentelor clădiri rezidențiale (cu 3.6% an/an, pe fondul Legii dării în plată) și construcții inginerești (cu 0.5% an/an). Astfel, în perioada ianuarie – iulie 2016 sectorul de construcții a consemnat un avans de 3.9% an/an. Se notează creșterea componentelor reparații curente (cu 6% an/an) și construcții noi (cu 6.4% an/an). Pe de altă parte, lucrările de reparații capitale au scăzut cu 11.6% an/an. Din perspectiva obiectelor de construcții lucrările de inginerie civilă au urcat cu 6.4% an/an, evoluție influențată și de majorarea investițiilor publice (cu 22.9% an/an, la 6.2 miliarde RON, conform datelor comunicate de Ministerul de Finanțe).” se arata in raportul Bancii Transilvania.

Vezi raportul Bancii Transilvania: dinamica-constructiilor-a-decelerat-la-1-an-pe-an-in-iulie

tlv

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s