EFAMA: la nivel global, banii parasesc fondurile de actiuni

Semnal negativ pentru burse! Statisticile publicate de asociatia europeana a administratorilor de fonduri (EFAMA) arata ca, la nivel global investitorii parasesc fondurile de actiuni! In acelasi timp fondurile de obligatiuni inregistreaza o crestere semnificativa a intrarilor de bani.

Desi cu o intarziere de cateva luni, cifrele arata existenta unei starii de teama la cu privire la perspectivele pietelor de actiuni si ca investitorii sunt in cautare de refugii. Exista deci riscul unor noi valuri de vanzari pe burse!

Fondurile deschise de investitii din intreaga au inregistrat in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 intrari nete de bani de peste 217 miliarde euro. O suma semnificativ mai mare decat cea inregistrata in primele trei luni ale anului – cand acestea au fost de doar 192 de miliarde de euro.

Cei mai multi bani au intrat in fondurile de obligatiuni – acestea inregistrand subscrieri nete de 130 de miliarde de euro (fata de 72 de miliarde de euro in primele trei luni ale anului);

Spre deosebire, fondurile de actiuni au inregistrat pe ansamblul lunilor aprilie-iunie iesiri nete de 17 miliarde de euro – in conditiile in care in primele trei luni ale anului au beneficiat de intrari nete de 50 de de miliarde de euro.

statistici-efama

Vezi comunicatul: international-statistical-release-2016-q2-final-2

Vezi cifrele: worldwidepublicreporteuro_2016-q2

Strict pe baza acestor cifre se poate spune ca reticenta la risc si tendinta de refugiu in plasamente care sa asigure conservarea capitalului sunt tot mai accentuate. Statisticile EFAMA privind evolutia fluxurilor banesti la nivel global completeaza de fapt tendintele relevate de statisticile publicate pentru aceeasi perioada de Banca Centrala Europeana, pentru fondurile de investitii distribuite in Zona Euro.

efama

Vezi articolul “Si investitorii in fonduri din Zona Euro, ca si cei romani, evita riscul”

Fenomenul este dealtfel vizibil si la nivel local, chiar daca la o scara mult mai redusa!

Statisticile Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania arata ca fondurile locale au inregistrat in luna august intrari nete de 244,2 mil RON (54,8 mil.€), fiind vizate in special fondurile de obligatiuni (+139,8 mil RON) alaturi de fondurile din categoria “altele” (+107,5 mil RON);  in paralel au fost inregistrate iesiri nete la fondurile cu capital protejat (-3,2 mil RON), la de actiuni (-1,6 mil RON), de randament absolut (-1,3 mil RON) si la cele diversificate (-0,1 mil RON).

aaf

Vezi“Fondurile de investitii locale si straine distribuite in Romania in luna august 2016”

Pe ansamblul celor trei luni ale Q2 2016, fondurile deschise de investitii din Romania au inregistrat iesiri nete de 183 de milioane de lei pe cele de obligatiuni si de 7,3 milioane lei pe cele de actiuni. In primele trei luni ale anului (respectiv in Q1) cifrele aratau aceeasi tendinta: iesiri nete din fondurile de obligatiuni de 120 de milioane lei si de 1,8 milioane lei pe fondurile de actiuni.

Vezi cifrele: aaf

Semnalul dat de iesirile de bani din fondurile de actiuni la nivel global este insa de luat in calcul si pentru faptul ca o continuare si/sau o eventuala amplificare a acestui fenomen poate conduce la o amplificare a vanzarilor pe pietele de actiuni, fapt care poate duce indicii bursieri si mai jos! Si asta pentru ca pe masura ce cresc solicitarile de rascumparare de titluri, administratorii fondurilor de actiuni vor fi nevoiti sa vanda din detineri pentru a-si putea onora cererile de retragere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s