Proiectul de tara! Trebuie sau nu sa includa si piata de capital?

Cu surle si trambite s-a lansat in spatiul public o noua si minunata idée! Presedintia a infiintat o Comisie care sa realizeze un “Proiect de tara”. Dincolo de controverse, si trecand peste faptul ca suntem la a “n”-a incercare de acest fel, ideea este buna! Are insa o mare scapare!

Aceasta este data de faptul ca intre membrii actuali ai Comisiei nu poate fi identificat nici un nume care sa fie asociat cu Bursa / piata de capital. Iar un Proiect de tara fara aceasta componenta nu are valoare!

Evident, este o parere subiectiva! Dar dezvoltarea unei tari – obiectiv urmarit dealtfel de orice astfel de “Proiect de tara” – nu se poate face fara a avea o piata de capital puternica si capabila sa raspunda provocarilor unui mediu economic cu o dinamica si  caracteristici in schimbare de la o zi la alta!

Trecerea de la “modelul European” de finantare a economiei preponderent prin banci spre “modelul anglo-saxon” in care piata de capital are un rol important in finantarea economiei este nu doar un pas de dorit a fi facut de Romania cat si o directie spre care se indreapta (sau, deocamdata, doar se uita!) … insasi Uniunea Europeana.

Argumentele sunt, in mod evident, mult mai multe … si, poate, discutabile … dar intrebarea ramane: “trebuie sau nu ca dezvoltarea pietei de capital autohtone sa fie parte a Proiectului de tara?”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s