Proiectul Nord Stream II s-a blocat! Intrebarea ramane valabila!

Ce este și ce nu este proiectul Nord Stream II? Lansat ca idee la final de 2015, la scurt timp după intrarea în funcțiune a Nord-Stream I, proiectul Nord-Stream II a fost încă de la început un generator de teme de discuții; acesta s-a transformat însă cu fiecare pas înainte făcut, într-un generator de tensiuni!

Prin natura puternic politizată a dezbaterii și prin componenta sa economică, succesul sau eșecul proiectului Nord-Stream II și formula în care acesta va fi implementat, poate da un indiciu cu privire la direcția UE.

Momentan blocat de Curtea Europeana de Justitie la sesizarea / cererea Poloniei, proiectul Nord-Stream II ramane inca in carti – Rusia (prin Gazprom) asumandu-si, cel putin la nivel declarativ, constructia acestuia …

Nord Stream II a fost încă de la început un generator de teme de discuții; acesta s-a transformat însă cu fiecare pas înainte făcut, într-un generator de tensiuni! Tensiuni între statele membre ce au companii implicate în proiect și oficialii Uniunii Europene pe de o parte; între aceste state (state membre – parte a proiectului!) și unele dintre celelalte state membre (acelea care-și văd periclitate interesele!) pe de altă parte; și nu în ultimul rând între statele membre (fie ele implicate sau nu în proiect!) și alte state, nemembre – dar puternic interesate de status-quo-ul European (precum Ucraina și/sau chiar SUA).

Atât prin natura puternic politizată a dezbaterii cât și prin componenta sa economică, succesul sau eșecul proiectului Nord-Stream, și/sau formula în care acesta va fi până la urmă implementat, poate da un indiciu cu privire la direcția și calea pe care Uniunea Europeană le va apuca! Acest proiect poate fi o hârtie de turnesol care să arate dacă sau cât de mult mai conteaza solidaritatea europeană și care este raportul de forțe dintre companii și State precum și tipul raporturilor dintre statele mici (adică noii membrii ai Uniunii), și “nucleul dur” al acesteia; dar, mai mult decât orice, Nord Stream II poate fi un indicator pentru direcția în care UE va merge în continuare.

Un indicator cu atât mai important cu cât apropierea Germaniei și Austriei de Rusia (vizibilă între altele, dar în mod special, în rezultatele și declarațiile oficiale ulerioare forumului economic de la Sankt Petersburg), este de natură a amplifica falia dintre “marile puteri” de pe Vechiul Continent și Statele Unite (un aliat tradițional al Europei … încă); fenomen a cărui importanță pentru statele din zona central și est europeană este majorată de faptul că aceasta apropiere are loc într-un context european complicat de rezultatului votului din Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană. Și asta pentru că politica energetică a Uniunii Europene este unul dintre vârfurile de lance ale Comisiei Europene – ce pare a se dovedi cu zi ce trece un eșec, piața europeană fiind în continuare dominată / determinată de reglementările existente la nivel național. Iar Brexit-ul este un element ce va amplifica tendința centrifugă în acest domeniu!

Continuare: NORD STREAM 2 PROJECT: WHAT IS IT AND WHAT IS NOT?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s