Listarea MedLife: cronica unui (foarte probabil!) succes anuntat!

MedLife, cea mai mare retea privata de servicii de sanatate din Romania, do­res­te sa se listeze pe piata de capital de la Bucuresti!”Va re­usi sa convinga investitorii, in con­ditiile in care ultima oferta publica ini­tia­la a unei companii antrepre­no­riale, Ade­Plast, a esuat in toamna lui 2013?” Intreaba ZF.

De subliniat faptul ca, atunci, o parte din investitorii si actorii de pe piata de capital au obiec­tat la adresa nivelului inalt al inda­torarii companiei. Insuccesul ofertei Adeplast a fost determinat insa de context, si nu neaparat de cifre!

zf-intreabaPrincipalele diferente dintre Adeplast si Med Life sunt date nu neaparat de cifrele / datele financiare (respectiv de gradul de indatorare!), cat mai ales de momentul ales pentru listare si de domeniul de activitate.

Astfel, Adeplast a venit intr-un moment relativ mai prost: contextul economic la momentul respectiv era mai tulbure. Riscurile privind evolutia economiei nationale erau mai mari, iar temerile mai puternice! Atat pe plan intern cat si pe plan extern!

O alta diferenta (in defavoarea Adeplast) este data de nivelul dobanzilor (in special pe plan intern!), de disponibilul de lichiditati aflat la dispozitia jucatorilor financiari (si de retail!) – atat pe plan intern cat si pe plan extern, si nu in ultimul rand de apetitul la risc – retail si institutionali (intern si extern!)

De-a lungul ultimilor 3-4 ani pe plan extern jucatorii financiari internationali (dar nu numai cei financiari) au evoluat intr-un context favorabil. Economiile au mers intr-un trend pozitiv permitand multora realizarea de acumulari suplimentare de capital.

Acest lucru este valabil insa si pe plan intern! Economia locala are deja un istoric de crestere (si perspective relativ bune in continuare!) – ceea ce a permis ajustari pozitive ale situatiilor financiare la nivelul majoritatii actorilor economici si a adus populatiei venituri in crestere (fapt care sustine, intr-un cerc virtuos, o perspectiva pozitiva cu privire la consum si economie in ansamblul ei); nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca anul 2016 (spre deosebire de 2013) aduce un plus de capital disponibil in economie prin reducerea impozitului pe dividende.

Tot in ceea ce priveste contextul intern, situatia nivelului dobanzilor si accesului la lichiditati este semnificativ mai favorabila – mai ales ca acest lucru se suprapune peste o crestere a economiilor populatiei si o tot mai acuta lipsa de alternative de plasament.

O imagine relativ relevanta poate fi data de o paralela intre nivelul depozitelor populatiei, nivelul activelor fondurilor de pensii si/sau nivelul activelor fondurilor mutuale de investitii (deschise + inchise) la momentul Adeplast vs momentul Medlife! Pe toate domeniile situatia fiind net favorabile momentului Medlife;

In paranteza poate fi adus ca argument in acest sens succesul ofertei de obligatiuni RCS/RDS – care arata ca piata (fie ca vorbim de jucatori interni fie de jucatori externi) este in cautare de oportunitati de plasamente cu potential – chiar mai riscante fiind (lucru care nu era valabil la momentul Adeplast cand tendinta generala era mai degraba orientata spre “conservarea capitalului”).

In alta ordine de idei, sectorul de activitate face iarasi diferenta ! Mai ales corelat deasemeni cu un total diferit context economic!

Astfel, Adeplast era legata de activitatea in sectorul constructiilor – un sector care la momentul respectiv era inca intr-o perioada de declin; spre deosebire, Med Life activeaza intr-un domeniu in care cresterile au fost si sunt impresionante de la un an la altul, iar perspectivele fiind deasemeni pozitive.

Asta pentru ca majorarea veniturilor disponibile ale populatiei (ca efect al masurilor fiscal-bugetare si ca efect al revirimentului economiei) face din “sanatate” un domeniu care are capacitatea sa atraga tot mai multi bani (clienti!); in plus, fenomenul de imbatranire a populatiei (suprapus peste majorarea cererii de servicii medicale de calitate – prin opozitie / raportare la scaderea calitatii serviciilor medicale in sistemul public) … face domeniul extrem de interesant pentru perioada urmatoare.

Prin urmare, datele financiare au o relevanta relativa – relativitatea acestora fiind data de domeniul de activitate si de contextul general (economic si/sau , chiar, politic) – ambele in favoarea Med Life.

Pe aceste considerente cred ca Med Life are infinit mai multe sanse decat Adeplast sa fie un succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s