DICI – sau 4 lucruri la care sa te uiti cand alegi un fond de investitii

Pentru ca sunt administrate de profesionisti, fondurile mutuale de investitii sunt cea mai buna varianta de plasament pe termen lung pentru un investitor care isi doreste sa obtina randamente maxime in conditii minime de risc – adaptat profilului investitional personal!

Atentie insa la detalii! Elementele specifice fac insa diferenta dintre un plasament inspirat si unul mai putin inspirat … acestea fiind cuprinse in DICI – “Document cu Informatii Cheie pentru Investitori”

Chiar daca sunt administrate de profesionisti, fondurile mutuale de investitii nu sunt neaparat cel mai cel mai potrivit randament pentru oricine, in orice conditii si oricand! Pentru un plasament inspirat investitorul trebuie sa aleaga bine nu doar momentele oportune de intrare si iesire … ci si fondul care are cele mai avantajoase conditii adaptate riscului si intervalului de timp pe care investitorul si le poate asuma pentru investitia facuta.

In acest context abordarea investitionala pe care fondul o are, profilul de risc si randament, politica de comisionare si istoricul performantelor, sunt elementele care trebuiesc avute in vedere!

Aceste principale caracteristici ale unui fond sunt cuprinse in DICI – “Document cu Informatii Cheie pentru Investitori” – pe care administratorii sunt obligati sa le puna la dispozitia investitorilor pentru fiecare dintre fondurile oferite spre subsciere!

1.Obiectivele si politica de investitii

Este cel mai important element pe care investitorul trebuie sa-l aiba in vedere atunci cand ia decizia de a investi! Doreste un fond care are un nivel mai mare de “siguranta” pentru banii sai? Atunci varianta optima este aceea de a alege unul care are o expunere mai mare pe instrumente cu venit fix (obligatiuni, depozite bancare, titluri de stat, etc).

Daca dimpotriva vrea sa aibe mai mult potential de castig – care este proportional cu riscul asumat – va alege un fond care, prin stategia si obiectivele de investitii propune investitorilor acest lucru! Fie ca vorbim de o expunere mai mare pe actiuni, fie ca vorbim de politici “exotice” de investitii in companii riscante sau de operatiuni complexe folosind instrumente financiare derivate … cu cat “Obiectivele si politica de investitii” pune mai mult accent pe acest tip de operatiuni, cu atat fondul presupune existenta unor riscuri mai mari (atentie – dublate de randamente potentiale pe masura!) .

Acest capitol este primul din Documentul numit DICI – “Document cu Informatii Cheie pentru Investitori”, pe care vanzatorul este obligat sa-l puna la dispozitia investitorului!

2. Profilul de risc si randament al investitiei

Este un indicator calculat pentru toate fondurile pe o scala de la 1 la 7 pe baza datelor istorice!

Cu cat valoarea acestui indicator este mai redusa iar crestea VUAN-ului este mai mare, cu atat cresc sansele ca investitia sa se dovedeasca un plasament bun – chiar daca evolutiile trecute nu sunt o garantie a performantelor viitoare! Asta macar si pentru faptul ca un administrator care a reusit sa faca randamente relativ bune (vis-à-vis de restul industriei) in conditii de risc relativ reduse (adica asumandu-si riscuri modeste) ofera garantia existentei know-how-ului si profesionalismului necesare.

Acest capitol este primul din Documentul numit DICI – “Document cu Informatii Cheie pentru Investitori”, pe care vanzatorul este obligat sa-l puna la dispozitia investitorului!

Un indicator extrem de important in alegerea unui fond de investitii este asa-numitul VaR – respectiv “Value at Risc”! Acesta indica pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unitatii de fond intr-un interval de timp si cu o anumita probabilitate in conditii normale de piata.

De exemplu daca un fond are un indicator VaR de 10% acest lucru inseamna ca la o investitie de 100 RON in fondul respectiv exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care o investitorul o poate inregistra intr-un an sa nu depaseasca 10 RON altfel spus sa ramana cu cel putin 90 RON din cei 100 RON investiti initial. Daca fondul ar avea un VaR de 25% atunci exista o probabilitate de 95% ca  pierderea maxima pe care o investitorul o poate inregistra intr-un an sa nu depaseasca 25 RON altfel spus sa ramana cu cel putin 75 RON din cei 100 RON investiti initial.

(acest calcul este facut pornind de la practica internationala, potrivit careia acest indicator este calculat pe un orizont de timp de 1 an cu probabilitatea de 95%).

Datele, atat la zi, cat si in dinamica – de la o luna la alta, sunt disponibile pentru fondurile distribuite in Romania pe site-ul AAF – Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

3. Cheltuielile fondului

Acesta este, probabil, unul dintre cele mai importante capitole din structura unei oferte de fonduri! Si asta pentru ca oricat de bune ar fi evolutiile valorii unitare a fondului in cauza … daca intrarea si iesirea aduce comisioane, acestea vor fi denaturate!

Dar acest capitol cuprinde un aspect si mai interesant! Acela al “cheltuielilor” efective realizate de fondul respectiv – cu taxele si comisioanele aferente (platite catre autoritatile publice, catre administrator si/sau catre partenerii de afaceri ai fondului)! Cu cat acestea sunt mai mari … cu atat “profitabilitatea” fondului in cauza este diminuata artificial!

In acelasi DICI – “Document cu Informatii Cheie pentru Investitori”, pe care vanzatorul este obligat sa-l puna la dispozitia investitorului – la capitolul 3 sunt cuprinse structura si cuantumul cheltuielilor pe care “fondul” le suporta – practic din banii investitorilor.

Comisioanele de cumparare – rascumparare sunt cele mai importante, pentru ca sunt direct suportate de investitor! La fel de importante sunt insa si cheltuielile fondului – deoarece cu cat este mai mare ponderea acestora  … cu atat influenteaza mai puternic (in sens negativ!) randamentul acestuia!

4. Performanta anterioara

Asa cum spuneam si mai sus, performata anterioara nu este sub nici o forma o garantie pentru evolutiile viitoare! Poate fi insa fara doar si poate, un indiciu!

Daca un fond reuseste in mod repetat o performanta peste media concurentilor sai – mai ales analizat in corelatie cu nivelul de “Risc si randament” – ai un motiv in plus sa dai administratorului acestuia banii, spre a-i inmulti!

Performanta anterioara capata insa o relevanta marita mai ales daca este raportata la restul tipurilor de plasamente (si/sau la restul tipurilor de fonduri!).

Daca un fond de actiuni a reusit “sa bata” in mod constant “piata” respectiv indicele reprezentativ pentru piata / economia pe care acesta este expus majoritar – probabil ca motivele de retinere in a-i incredinta banii sunt mai mici! Mai ales daca, pus fata in fata cu fondurile de acelasi tip, indica un comportament (o evolutie!) mai bun decat al acestora!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s