Un Proiect de tara al Presedintelui, si piata romaneasca de capital

Dezvoltarea pietei de capital locale este o componenta ce nu poate sa lipseasca din nici o strategie care isi propune identificarea de cai si modele pentru dezvoltarea Romaniei; o piata de capital dezvoltata este conditia si premisa constructiei unei economii bine si corect finantate, rezistente si dinamice.

Acesta este motivul pentru care, indiferent ce-si propune Comisia Prezidentiala care lucreaza la Proiectul de tara, Proiectul trebuie sa aiba piata de capital ca o componenta esentiala!

Pe 20 septembrie, se anunta infiintarea Comisiei Prezidentiale pentru “Proiectul de tara”; pe 4 octombrie aceasta Comisie avea si prima sedinta; la jumatatea anului 2017 Comisia si-a propus lansarea publica a unui document care sa cuprinda lucrarile acestei Comisii, care sa ofere un “fir calauzitor” dezvoltarii Romaniei in perioada urmatoare.

Demersul este laudabil! Calitatea oamenilor ridicata (vezi aici componenta: Comisie prezidentiala privind proiectul de tara)! Dinamica demersului pare a fi deasemeni foarte buna! Nu lipseste nimic pentru ca acest demers sa produca un document care sa contina o “viziune” trans-partinica privind viitorul Romaniei!

Doar ca … indiferent de forma si continutul pe care acest document il va avea, este important ca ideea dezvoltarii pietei de capital autohtone sa aiba o componenta consistenta!

Este piata de capital mai importanta decat sanatatea, invatamantul, protectia sociala, dezvoltarea industrial … etc? Raspunsul nu poate fi “da”, din simplul motiv ca problema nu se poate pune in acesti termeni! Piata de capital nu este mai importanta sau mai putin importanta decat alte domenii! Dezvoltarea unei piete de capital puternice este insa o conditie si o premisa a constructiei unui sistem / model economic dinamic, transparent, rezistent la socuri si cu o mult mai buna alocare a capitalurilor.  O piata de capital puternica inseamna asadar o economie puternica, ce poate crea plus-valoare si buna-stare … dar mai ales resursa financiara pentru toate celelalte sectoare “importante” precum: invatamant, armata, sanatate, protectie sociala, constructie de autostrazi, etc!

Ce beneficii ar aduce de fapt economiei nationale o piata de capital dezvoltata?

1Primul este dat de faptul ca ofera o alternativa de finantare la finantarea oferita prin intermediul bancilor! Iar intr-un context in care accesul companiilor la credite bancare este in continuare extrem de dificil, o piata de capital dezvoltata poate fi alternativa spre care acestea sa se indrepte!

Si dincolo de faptul ca am avea o alternativa la un sector bancar ce se lupta inca sa-si depaseasca problemele, piata de capital permite o alocare mult mai dinamica si poate chiar mai inteligenta, a resurselor; astfel, alocarea unor bani catre o companie sau alta nu mai este decisa de niste functionari bancari pe baza unor metodologii rigide si uneori viciate sau depasite … ci, efectiv de “piata” (reprezentata de multitudinea de investitori existenti) care decid pe banii lor proprii (nu “ai bancii” sau “ai depunatorilor”) care dintre companii isi merita banii si in ce conditii! Vorbim astfel de o alternativa la sistemul bancar ce ofera un model cu totul diferit de alocare a resursei.

 

2 O piata de capital locala mai bine dezvoltata ar avea un efect benefic, de capacitare, a capitalului autohton si a lichiditatilor existente pe plan local; banii romanilor – aflati in depozite, in fonduri de investitii si/sau in fonduri de pensii … ar avea mai multe alternative de plasament la nivel local pentru a beneficia cat mai mult de plus-valoarea generata de o economie care inregistreaza in prezent cea mai mare rata de crestere din intreaga UE.

 

3 O piata de capital dezvoltata inseamna un plus de transparenta a agentilor economici, si astfel, a economiei in ansamblul ei. Bursa impune companiilor listate un set de reguli de comunicare ce transparentizeaza activitatea acestora (contracte, actionari, rezultate financiare, evenimente importante in viata entitatilor respective, etc); cu cat sunt mai multe companii listate (si deci transparente) cu atat mai transparent este mecanismul economic in ansamblul sau … deci, cu atat mai putin predispus la nereguli si prin urmare mai capabil sa produca plus-valoare in economia de suprafata (si nu in cea subterana!)

 

Si acestea sunt doar cateva dintre efectele benefice generate de existenta unei piete de capital local bine dezvoltate; unele dintre ele fiind in discutie in acest moment la nivel de Comisie Europeana – demersurile privind Piata Unica de Capital si/sau demersurile privind Fondurile de Investitii pe Termen Lung … sunt doar doua dintre initiativele la nivel European ce urmaresc trecerea economiei europene de la modelul finantarii prin sistemul bancar la modelul finantarii prin piata de capital.

Iar implicarea Statului in sustinerea dezvoltarii pietelor de capital locale (aflate in stadii incipiente de dezvoltare) este singura varianta in care pietele mici din ECE pot “arde etape” (de dezvoltare) astfel incat sa evite sa fie inghitite de pietele care sunt deja mari (adica cele DEJA dezvoltate).

Pentru aceste considerente, evenimentul organizat de Concord Communication PROIECT DE ȚARĂ – PIAȚA DE CAPITAL, Soluții și Propuneri pentru strategia de dezvoltare a României” este mai mult decat binevenit! Si nu doar pentru a spune un “Da! Trebuie” clar – ca raspuns la intrebarea de la inceputul materialului … ci si, mai ales, pentru ca va veni si cu propunerile, solutiile si ideile actorilor de pe aceasta piata!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s