Cum sa fi facut un profit de (cel putin) 10% in 10 luni? Dar 40% in 12?

Cam asta este “oferta” celor mai performante 10% dintre fondurile fondurile mutuale de investitii distribuite in Romania la finele lunii octombrie 2016, cand vine vorba de alternative de plasament pentru banii tinuti “la saltea” sau in depozite bancare.

Altfel spus, 16 din cele aproximativ 160 de de fonduri accesibile investitorilor romani au avut randamente de peste 10%, ajungand pana la 40%, in cele 10 luni trecute din 2016.

Profiturile mari obtinute relativ rapid au in spate de regula riscuri pe masura! Prin urmare, o strategie speculativa este cea mai putin indicata atunci cand vine vorba de plasamente pentru banii pusi deoparte pentru zile negre; mai ales ca randamentul trecut nu este o garantie a obtinerii acelorasi randamente in viitor! Cu toate acestea atunci cand e vorba “randamente” nu poti sa sa nu te uiti cu jind la castigurile aduse de diferitele produse financiare existente pe piata!

RANDAMENTE PE TERMEN SCURT. La finele lunii octombrie 2016, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania, pentru investitorii romani erau disponibile un numar de 166 de fonduri deschise de investitii (fondurile deschise, spre deosebire de cele inchise , sunt fonduri mutuale / vehicule de investitii la care are acces neconditionat orice investitor de retail, fiind si foarte strict reglementate si supravegheate de catre autoritatile nationale de profil). Vezi datele pe site-ul AAF

Dintre acestea, un numar de 16 fonduri inregistrau la finele lunii octombrie, o crestere a VUAN-ului (Valoarea Activului Unitar Net) de peste 10% fata de valoarea raportata la finele lui 2015; prin urmare, 16 fonduri din cele 166 au un randament de cel putin 10% in 10 luni! (vezi tabel “Top 20 fonduri de investitii la 31 octombrie 2016”)

top-20-fonduri-de-investitii-la-31-octombrie-2016

Nota: fondurile cu * sunt fondurile de obligatiuni

Vezi aici datele in excel: 2015_12_31-2016_10_31_-fonduri-deschise-aaf

6 dintre acestea fiind fonduri de obligatiuni – adica fonduri care au o expunere majoritara pe instrumente financiare cu venit fix – deci cu un profil (grad!) de risc relativ redus; restul de 10 fiind fonduri de actiuni – cu riscuri asociate relativ mai mari … dar, dupa cum se poate vedea si cu randamente pe masura.

Ales aleator ca reper, acest nivel, de 10%, poate fi considerat un randament multumitor pentru aproape orice tip de investitor … in actualul context economic, caracterizat de existenta dobanzilor negative.

Dar, mai mult de o treime dintre fondurile aflate la dispozitia romanilor (respectiv 60 din cele 166 de fonduri) inregistrau pe acelasi interval de 10 luni (decembrie 2015 – octombrie 2016) randamente de peste 3%! Acesta fiind echivalentul unei dobandanzi relativ bune acordate unui depozit bancar pe acelasi interval de timp;

Totodata 119 (din cele 166) inregistrau la acelasi moment (octombrie 2016) un randament pozitiv pe cele 10 luni trecute ale anului – in conditiile in care, spre exemplu, la depozitele in EUR randamentele negative sunt deja o realitate si pentru Romania.

RANDAMENTE PE TERMEN LUNG. Dintre fondurile cuprinse in Top 20  primele 5 pozitii dupa randamentul inregistrat in primele 10 luni ale anului 2016 sunt tot fondurile de actiuni insa. Cea mai buna evolutie fiind inregistrata de NN(L) Latin America Equity, care in amintitul interval ar fi adus un castig de aproximativ 40%.

Urmatoarele clasate fiind Raiffeisen Russland – Aktine si STK Europe, cu 29% respectiv 20%. Ordinea ar fi aproximativ aceeasi si daca ne uitam la randamentele obtinute pe ultimele 12 luni anterioare momentului 31 octombrie 2016 – cu 28%, 20% si 10% … dar se schimba daca ne uitam la performantele inregistrate pe ultimele 36 de luni.

Astfel, pe ultimele 36 de luni, la momentul octombrie 2016, cel mai bun randament il avea fondul de actiuni Pioneer Funds – US Fundamental Growth (peste 56%) urmat de Pioneer Funds – US Pioneer Fund, deasemeni fond de actiuni (cu aproximativ 44% randament) … in timp ce, pe locul trei se afla un fond de obligatiuni (Pioneer Funds – Emerging Markets Bond) cu un randament de aproape 40% – depasind, in conditii de riscuri relativ reduse, randamentele aduse de multe fonduri de actiuni (in conditii de risc semnificativ superioare!) (vezi tabel “Top 20 fonduri de investitii pe 36 de luni”).

top-20-fonduri-de-investitii-pe-36-luni

Vezi datele in excel: 2015_12_31-2016_10_31_-fonduri-deschise-aaf

RISCURI SI RANDAMENTE. Evolutiile de la finalul lunii octombrie 2016 ne arata asadar ca se pot gasi variante de plasamente care sa aduca randamente relativ bune in conditii de risc relativ moderate.

Cel putin aceasta este concluzia ce se poate trage pe baza statisticilor care arata ca se pot obtine randamente de 10% in doar 10 luni … sau de 40% in 36 de luni – in conditii de risc relativ moderate, prin investitii in fonduri de obligatiuni.

In acelasi timp, tot ca o concluzie, cifrele / statisticile ne arata ca, in conditiile asumarii un risc ceva mai ridicat – si investitia intr-un fond de actiuni …. poate aduce castiguri de pana la 40% pe 10 luni sau de peste 56% pe 36 de luni!

“Poate” este insa cuvantul cheie … pentru ca este evident ca numai o foarte bine documentata (sau o foarte norocoasa!) alegere ar fi facut posibil un astfel de castig! Si asta pentru ca printre cele 166 de fonduri sunt si numerosi perdanti!

1 sansa din 166 sa faci un randament de 40% in 10 luni; 16 sanse din 166 sa faci un randament de peste 10% in aceleasi 10 luni; sau 119 sanse din 166 sa faci un randament care sa fie mai mare de zero … ar putea merita insa atentia oricarui potential investitor!

EVOLUTIA INDUSTRIEI IN OCTOMBRIE. Activele nete ale fondurilor deschise locale au fost in crestere in luna octombrie (+1%), nivelul atins fiind de 22,2 mld RON (4,92 mld.€) in vreme ce cresterea de la inceputul anului a accelerat pana la 5,6%;

Fondurile locale au inregistrat in luna octombrie intrari nete de 170,3 mil RON (37,9 mil.€), fiind vizate in special fondurile de obligatiuni (+91,8 mil RON) alaturi de fondurile din categoria “altele” (+86,3 mil RON) si, in mai mica masura, cele diversificate (+5 mil RON), in vreme ce au fost inregistrate iesiri nete la: fondurile monetare (-3,8 mil RON), de actiuni (-3,6 mil RON), cele cu capital garantat (-3,4 mil RON) si cele de randament absolut (-1,9 mil RON);

Activele nete exprimate in lei ale fondurilor deschise straine distribuite in Romania au crescut cu 1,6% comparativ cu luna septembrie, pana la nivelul de 2,53 mld RON (562,1 mil.€) si au inregistrat de la inceputul anului o crestere de 7,4%;

Fondurile deschise straine distribuite in Romania, avand o pondere de 10,2% in totalul activelor fondurilor deschise de investitii, au inregistrat in luna octombrie la randul lor subscrieri nete pozitive, de 8,2 mil RON (1,82 mil.€);

Activele nete ale celor 19 fonduri inchise (locale si straine) au scazut cu 0,1% in luna raportata pana la 487,6 mil RON (108,2 mil.€); aceste fonduri au inregistrat iesiri nete in luna octombrie de 1,5 mil RON (0,33 mil.€);

Activele nete ale celor 181 de fonduri deschise si inchise (locale si straine) au crescut cu 1,1% in luna raportata pana la 25,2 mld RON (5,6 mld.€) inregistrand un avans de 5,8% in acest an;

Vezi mai multe in comunicatul AAF: Fondurile de investitii locale si straine distribuite in Romania in luna octombrie 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s