10 motive pentru care Statul trebuie sa dezvolte piata de capital

Sustinem ca “Proiectul de tara” la care Presidentia lucreaza trebuie sa cuprinda un capitol cat mai consistent dedicat stimularii dezvoltarii pietei de capital. Pentru multi dintre cei cu care am stat de vorba pe aceasta tema, beneficiile aduse Statului de o piata de capital dezvoltata sunt evidente.

Unii au spus insa ca “Proiectul de tara” este un “document programatic” ce tine de “viziune” si deci nu poate include chestiuni punctuale. Altii au spus ca “nu trebuie sa mai asteptam de la Stat”.

Incercam mai jos sa aducem 10 argumente pentru care Statul trebuie sa se implice in dezvoltarea pietei de capital locale. Evident raspunsul este nici pe departe complet …

 

1.Implicarea Statului ajuta recuperarea decalajelor pietei locale fata de celelalte piete

  1. Statul este unul dintre principalii beneficiari (prin faptul ca mai multe companii listate inseamna mai multa transparenta, dinamica si flexibilitate a economiei in ansamblul ei);
  2. Statul este primul si cel mai interesat jucator in a avea pentru economie o alternativa la finantarea bancara (sistemul bancar intarzier sa-si joace rolul de finantator al economiei peste tot in lume … alternativele in Ro si in UE, spre deosebire de lumea anglo-saxona, sunt practic inexistente);

4 Statele din Europa Centrala si de Est au deja o preocupare intensa pe aceasta tema (a dezvoltarii pietelor de capital locale – ca alternativa la finantarea bancara si totodata in incercarea / dorinta de a evita “inghitirea” pietelor locale de capital de catre marii jucatori si/sau pentru a preveni migratia emitentilor de pe local pe alte piete); fara implicarea Statului piata locala pierde astfel teren.

  1. O piata de capital dezvoltata este de dorit pentru un Stat prin faptul ca este o premisa a coagularii capitalului local (fondurile mutuale si fondurile de pensii vor avea mai multe oportunitati pe plan loca mai putine stimulente in a investi pe alte piete, “finantand” astfel alte economii); o piata locala dezvoltata permite astfel fondurilor locale (si investitorilor lor) sa “capteze” o cat mai mare parte din “cresterea” inregistrata de economia locala … mai multe plus-valoare ramane astfel pe plan intern.
  2. O piata de capital locala dezvoltata are un efect de “angrenare” a lichiditatilor existente pe plan local (ca alternativa la plasamente cum sunt depozitele bancare spre exemplu) si intermediaza o mai usoara intrare a acestor bani in economie, cu beneficii pentru “investitori”, pentru “agentii economici” si, finalmente, pentru Stat insasi (prin taxele si impozitele aferente).
  3. O piata de capital dezvoltata permite o mai buna alocare a capitalurilor; astfel, alocarea nu se mai face in functie de cum decid niste analisti / oficiali bancari (adesea undeva inafara Romaniei si independent de interesele / necesitatile de pe plan local) … ci se face (alocarea de capitaluri!) in functie de cum “investitorul” simte / considera ca este oportun (deci “profit orientated”) . Statul castiga astfel din faptul ca alocarea capitalurilor este mai corecta si mai flexibila;
  4. O piata de capital dezvoltata creste semnificativ viteza de rotatie a capitalurilor pe plan intern, ceea ce este un lucru benefic pentru economie.
  5. O piata de capital dezvoltata este o alternativa la sistemul de pensii / de economisire (de aceasta data din perspectiva “cetateanului”), oferindu-i pe termen lung, o alternativa (suplimentara!) la pensia de stat si la pensia obligatorie.
  6. O piata de capital dezvoltata este / poate fi un element de atractivitate pentru capitalul strain, cu toate beneficiile aduse de acesta.

…. Si la toate acestea ar mai trebui adaugat faptul ca la nivel European (de Comisie Europeana cel putin) exista deja nu doar discutii ci si o serie de reglementari prin care se urmareste o crestere a ponderii finantarii economiei prin intermediul pietei de capital ca raspuns la incapacitatea sectorului bancar de a mai juca acest rol; un demers care vizeaza o apropiere, daca nu chiar o replicare, a modelului anglo-saxon, in care bancile si piata de capital asigura cam 50%-50% din necesarul de finantare al economiei.

Iar dovada ca acest model functioneaza mai bine decat cel bazat pe sistemul bancar este data, intre altele, si de evolutiile economice de dupa criza din 2007-2008.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s