Succesul Medlife? Cat de scumpa, sau de ieftina, este actiunea M

La un calcul sumar, la pretul maxim de 35 de lei pe actiune, Medlife (simbol bursier M) pare a fi o actiune scumpa! Cel putin asta reise daca ne uitam la indicatorul PER, care ajunge la o valoare de 70; relativ scumpa este deasemeni si daca ne raportam la indicatorul PB, care este in jurul valorii de 7.

Doar ca acesti multiplii de pret nu sunt neaparat cei mai relevanti indicatori cand este vorba de a evalua o companie dintr-un domeniu cu un potential foarte mare de crestere si foarte dificil de evaluat.

Scumpa sau ieftina la SPO, Medlife este o actiune cu potential, oferta avand sanse mari sa fie un succes! Dar sa le luam pe rand!

 

Actionarii Medlife isi propun vanzarea la un pret maxim de 35 de lei pe actiune. La un numar de 29,09 milioane actiuni, capitalizarea companiei ar ajunge prin urmare la circa 703 milioane lei (156 mil EUR).

Pretul pare destul de mare daca ne uitam la rezultatele financiare ale companiei si facem un calcul sumar pentru cativa indicatori (multiplii de pret) de analiza fundamentala.

 

Astfel, compania a realizat un profit net de circa 9,9 milioane lei in 2015 si de doar 0,43 mil lei pe primele 9 luni din 2016. Scaderea profitului net este explicata de companie prin realizarea unor provizioane – astfel ca evolutia profitului net nu ar trebui sa fie un semnal de ingrijorare!

Partea relativ proasta insa, in ceea ce priveste rezultatele financiare, este data de scaderea profitului operational (de la 28,9 mil RON in 2015 la 11,4 mil RON pe primele noua luni din 2016) si de scaderea EBITDA (de la 55,7 mil RON in 2015 la 38,8 mil RON in 9m2016); mai ales ca aceste evolutii negative au loc pe fondul cresterii veniturilor operationale de la 288,2 mil RON in 2015 la 362,1 mil RON in cele 9 luni din 2016.

Vezi tabel: “1 Rezultate financiare”

1-rezultate-financiare

Sursa: Prospect Oferta Medlife medlife-ipo-prospect-ro

 

La 9m2016 compania mai raporta capitaluri proprii de 91,3 milioane lei, datorii de 346,8 milioane lei (din care 201,7 milioane lei datorii purtatoare de dobanda), si active totale de 438,1 milioane lei.

La aceste valori, un calcul simplist ne arata ca la pretul de 35 de lei Medlife ajunge la un PER de peste 70.

(PER – Price Earnings Ratio, calculat ca raport intre “Capitalizare” si “Profitul” raporta in 2015; la profitul raportat pe 9m2016, de doar 0,43 mil RON, PER-ul devenind chiar cu mult mai mare)

In acelasi timp indicatorul PB (Price to Book – calculat ca raport intre “Capitalizare” si “Capitalurile Proprii” raportate la aceleasi 9m2016) ajunge la valoarea de 7,7

Vezi tabel: “2 PER si PB”

2-per-si-pb

Sursa: Prospect Oferta Medlife medlife-ipo-prospect-ro

 

Cei doi indicatori sunt prin urmare relativ mari atat prin raportare la nivelurile indicatorilor similari inregistrati de companiile de la BVB, cat si prin comparatie cu indicatorii similari inregistrati de companii din sectorul “healthcare” listate pe bursele europene.

Astfel, la o trecere in revista a catirva dintre actiunile companiilor listate la BVB cu o oarecare relevanta pentru o astfel de paralela (din perspectiva unor potentiale “alternative” la plasamentul Medlife), putem vedea ca PER-ul este de 8-15 pentru companiile farmaceutice, 10-15 pentru banci, 7-10 pentru cele din sectorul “utilitati” sau de 5 pana la cel mult 20 pentru sectorul financiar (SIF-uri plus FP).

(companiile alese au doar un caracter exemplificativ, de reper, fiind evidente limitele unei comparatii care pune fata in fata business-uri si domenii de activitate total diferite)

Vezi tabel: “3 PER la BVB”

3-per-la-bvb

Sursa: Investing.com

Vezi datele in excel: health-care_watchlist_12062016-_-toate-datele

 

Pe de alta parte, din perspectiva indicatorului PER compania pare a fi destul de scumpa si prin raportare la actiunile companiilor din sectorul “healthcare” listate pe bursele europene. Cel putin asta reiese daca ne raportam la companiile din componenta indicelui Stoxx600 Healthcare .

Evident paralela trebuie facuta avand in vedere cu limitarile / rezerva date de faptul ca societatile respective sunt companii ale caror business-uri pot diferi radical (de la productie de medicamente la cercetare si/sau servicii spitalicesti sau de alta natura), chiar daca ele sunt clasificate ca facand parte din sectorul “healthcare”; diferentele specifice pot reduce astfel semnificativ din relevanta rezultatului comparatiei cu Medlife.

In componenta indicelui respectiv intra asadar un numar de 41 de companii din sectorul “healthcare”. Mai multe despre indicele respectiv si despre modul de “selectie” al companiilor din componenta, gasiti aici: STOXX® Europe 600 Health Care

La o prima privire se poate observa ca, daca sunt scoase abaterile, PER-ul companiilor din domeniu se situeaza undeva intre 20 si 40.

Vezi tabel: “4 PER companii europene din domeniu”

4-per-companii-europene-din-domeniu

Sursa: Investing.com

Iar la un calcul sumar – pe baza indicatorilor PER disponibili pentru companiile din componenta Stoxx 600 Healthcare (respectiv 23 de companii din cele 41) – EXCLUZAND ABATERILE! … rezulta un PER mediu situat in jurul valorii de 25.

Vezi aici calculele in excel: investing_com-_-health-care_watchlist_12062016

 

Valorile PER inregistrate de companiile din componenta Stoxx600 Healthcare conform Investing.com sunt confirmate de cele calculate de Bloomberg; site-ul Bloomberg aduce insa si informatii suplimentare in ceea ce priveste nivelul PB (Price to Book) inregistrat la nivel european de companiile de profil.

Vezi tabele: “Bloomberg 1-6“

bloomberg-1 bloomberg-2 bloomberg-3 bloomberg-4 bloomberg-5 bloomberg-6

Vezi calculele in excel: bloomberg-_-my_portfolio_2_2016-12-06-1

Sursa: Bloomberg

La un calcul simplu – ca medie a PB-urilor publicate de Bloomberg pentru companiile analizate (din cele 41 de companii din componenta Stoxx600 Healthcare, 37 aveau indicatorul PB calculat / publicat), EXCLUZAND abaterile (aici fiind vorba de GlaxoSmithKline PLC, simbol “GSK:LN” care inregistra un PB de 513) – rezulta un PB mediu de circa 5,7.

Dincolo de cifrele de mai sus insa, care trebuiesc tratate adecvat sub rezerva data de limitele unei astfel de analize sumare si de relevanta unor comparatii intre companii ale caror tipuri de business pot diferi radical (comuna fiind doar incadrarea in sectorul “healthcare” conform metodologiei agentiei Stoxx Ltd), exista o serie de elemente care conduc la ideea ca oferta Medlife are sanse mari sa fie una de succes!

 

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s