Indicii bursieri arata o America stralucitoare! Asa sa fie oare?

Am tratat intr-un material recent imaginea pozitiva cu privire la economia americana, ce reiese din evolutiile spectaculoase ale indicilor bursieri, care fac maxime dupa maxime istorice. Si asta intr-un climat care pare mai favorabil ca niciodata business-ului, daca ne luam dupa evolutia VIX.

Motivele de ingrijorare sunt insa multiple! Spun asta analistii de la Societe Generale dar si si specialistii de la celebrul zerohedge.com, sustinuti chiar de celebrul Alan Greenspan.

Indice care releva nivelul de volatilitate, si prin volatilitate, nivelul de teama existent in piata americana, se afla asadar in zona “verde” … iar indicii americani fac maxime dupa maxime istorice! O “poza” de moment care parca te umple de optimism!

Economia americana pare ca si-a revenit iar indicii sunt intr-un nou ciclu crescator aflat abia la inceput!

Asta spuneam dealtfel pe la finele lunii august aici …

indicii-sua-intr-un-nou-ciclu-crescator

… ulterior, la final de noiembrie aici

piete-optimiste

si aici:

djia-la-27-000-punte-si-bet-la-10-000

…. sau, chiar la inceputul lunii decembrie aici:

djia-la-maxime-_-vix-in-zona-pozitiva

 

Ca o contrabalansare a repetatelor pareri pozitive exprimate, trebuie sa spun insa ca exista si multe-foarte multe motive de ingrijorare!

Asta spun spre exemplu analistii Societe Generale intr-unul din cele mai recente rapoarte.

Vezi aici raportul Soc Gen: 191805_en

Facand o paralela cu VIX-ul amintit mai sus, mi-a atras atentia faptul ca si analistii Soc Gen urmaresc nivelul temerilor / incertitudinilor din piata;

Acestia folosesc drept reper un indicator dezvoltat de trei oameni de stiinta americani  (Baker, Bloom si Davis) care arata ca lumea se confrunta cu cel mai mare grad de incertitudine economica din ultimii ani!

Potrivit indicatorului denumit “Economic Policy Uncertainty Index” nivelul de incertitudine este mai mare decat in 2008 sau 2012- ultimele doua perioade de panica.

Vezi grafic Economic Policy Uncertainty Index

economic-policy-uncertainty-index

Sursa: Economic Policy Uncertainty Index

In completarea semnelor de intrebare cu privire la situatia reala a economiei reale pot fi aduse insa si observatiile finantistilor de la zerohedge.com – care atrag atentia asupra evolutiei productivitatii muncii in SUA … aceasta inregistrand in 3Q2016 al doilea trimestru consecutiv de scadere (in termeni an/an) – de 6,2% in 2Q2016 fata de 2Q2015 si de 0,7% in 3Q2016 vs 3Q2015; asta in ciuda cresterii de 3,1% in 3Q2016 vs 2Q2016.

Aceasta evolutie – 2 trimestre consecutive de scadere (in termeni anualizati) – se produce pentru prima oara din 1993 pana in prezent. Anterior acesteia mai avem alte trei perioade de scadere a productivitatii – acestea avand insa ca durata un singur trimestru.

Este adevarat insa ca scaderea din 3Q2016 (fata de 3q2015) este foarte mica – dupa cum se poate vedea in graficul de mai jos.

Vezi grafic US productivity

us-productivity

Sursa: US Productivity Suffers First Two-Quarter Annual Decline Since 1993

 

Problematica scaderii productivitatii fiind pusa in discutie, intre altii, si de celebrul Alan Greenspan – care, intr-un interviu pentru Bloomberg spunea: “We’re in trouble basically because productivity is dead in the water…Real capital investment is way below average. Why? Because business people are very uncertain about the future.”

Sursa: “We’re In Trouble”: Alan Greenspan Delivers Stark Warning

 

 

ATENTIE:

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s