1,16 mld. plus in active, 6700 investitori si intrari de 585 mil. lei

Acesta este, foarte pe scurt, ceea ce a adus anul 2016 industriei fondurilor mutuale deschise de investitii din Romania! Cifrele releva insa nu doar o industrie in plina expansiune, ci si o paleta larga de oportunitati de investitii profitabile, randamentele aduse ajungand la un maxim de 34%.

124 din cele 170 de fonduri deschise de investitii disponibile investitorilor romani au avut randamente pozitive, 16 au avut cresteri de peste 10%, iar 60 de peste 3% – nivelul unei dobanzi bune la un depozit.

Fondurile deschise de investitii din Romania se apropie de incheierea anului 2016 cu active mai mari si cu mai multi investitori decat la finalul anului trecut; semn ca acesta forma de economisire – investire castiga tot mai mult teren si incredere; evolutia pozitiva a industriei este relevata dealtfel si de intrarile de bani in aceste vehicule de investitii.

 

CRESTERI. Astfel, potrivit datelor publicate in decembrie (pentru finele lunii noiembrie), fondurile deschise de investitii din Romania aveau active de 24 miliarde lei; cu 1,16 miliarde lei mai mult decat raportasera la finele anului 2015 (22,84 miliarde lei)

evolutia-industriei-fondurilor-deschise-de-investitii-in-2016

Vezi datele in excel: 1-evolutie-fonduri-deschise-de-investitii-dec-2015-nov-2016

Sursa: AAF – Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania

In acelasi timp, numarul de investitori raportat pentru finele lunii noiembrie 2016 era de 338 180, cu peste 6700 de investitori decat erau raportati la finele lunii decembrie 2015.

evolutie-numar-investitori

Vezi datele in excel: 2-evolutie-numar-investitori-in-fonduri-deschise-de-investitii-dec-2015-nov-2016

Sursa: AAF – Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania

Imaginea pozitiva a industriei de profil este completata dealtfel si evolutia intrarilor de bani noi! Potrivit statisticilor lunare publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania pe site-ul propriu, in intervalul Ianuarie – Noiembrie 2016 subscrierile nete (respectiv intrarile efective de bani noi) in fondurile deschise de investitii au fost de peste o jumatate de miliard de lei (mai precis 585,8 milioane lei – deci mai mult de 100 de milioane de EUR).

 

 

RANDAMENTE. Majorarea increderii investitorilor in fondurile deschise de investitii – relevata de sumele atrase si de intrarea de noi investitori – sunt insa justificate, cel putin partial, si de randamentele bune inregistrate de acestea; in functie de profilul de risc, fondurile deschise de investitii inregistrand cresteri de pana la 34% in intervalul amintit.

Acesta este cresterea VUAN-ului (Valoare Unitara Activ Net) fondului “Raiffeisen Russland – Aktien” – fond incadrat in categoria “fonduri de actiuni”, administrat de “Raiffeisen Capital Management (Austria)”; in aceasta categorie – a fondurilor de actiuni, cele mai bune 10 performante s-au incadrat intr-un interval de randament cuprins intre 12% si 34%.

Vezi Tabel “1 Top 10 randamente pozitive fonduri de actiuni”

1-top-10-randamente-pozitive-fonduri-de-actiuni

Vezi datele in excel: 3-randamente-fonduri-deschise-de-investitii-dec-2015-nov-2016-pe-categorii-de-fonduri

Prin natura lor insa, fondurile de actiuni sunt un vehicul de investitii cu un grad de risc mai ridicat – datorita fluctuatiilor mari ce se pot produce pe pietele bursiere. Prin urmare, randamentele mari inregistrate de acestea au ca revers al medaliei riscurile mari.

Vezi ce sunt fondurile de actiuni:

categorii-de-fonduri-mutuale-2

Riscuri semnificativ mai mici insa sunt aferente fondurilor de obligatiuni; randamentele sunt insa cel putin consistente! Astfel, la finele lunii noiembrie, fata de finele anului 2015, cele mai bune 10 performante s-au incadrat intr-un interval de randament cuprins intre 6% si 13%; cel mai mare randament fiind inregistrat de “NN (L) Global High Yield” – fond de obligatiuni (strain) administrat de “NN Investment Partners B.V.”.

Vezi Tabel “2 Top 10 randamente pozitive fonduri de obligatiuni”

2-top-10-randamente-pozitive-fonduri-de-obligatiuni

Vezi ce sunt fondurile de obligatiuni:

categorii-de-fonduri-mutuale

Randamente relativ bune, proportionale insa riscurilor asumate in functie de strategia si/sau politica de investitii, au fost realizate in acelasi interval de timp si de fondurile incadrate in categoria “alte fonduri” si de cele din categoria “fonduri multi-active”.

In categoria “alte fonduri” doar doua fonduri au reusit insa o crestere a VUAN-ului (in intervalul Dec 2015 – Nov 2016) de peste 3% (un nivel ce poate fi folosit ca reper fiind un nivel relativ bun al unei dobanzi la un depozit bancar, ce ar fi putut fi obtinuta la finele anului trecut).

Vezi Tabel “3 Top 10 randamente pozitive in categoria alte fonduri”

3-top-10-randamente-pozitive-in-categoria-alte-fonduri

Pe de alta parte, in categoria fondurilor multi-active, 8 din 10 fonduri aflate in Top 10 randamente au avut o crestere mai mare de 3%; “OTP Global Mix” – administrat de OTP Asset Management si “Erste Balanced RON” – administrat de Erste Asset Management conduc in respectivul clasament cu o crestere a VUAN de 6%.

Vezi Tabel “4 Top 10 randamente pozitive in categoria multi-active”

4-top-10-randamente-pozitive-fonduri-multi-active

In aceasta categorie insa, fondurile multi-active – care au o laxitate mai mare in ceea ce priveste politica de investitii, expunerile si tipurile de plasamente permise, sunt impartite in patru categorii distincte, in functie de profilul de risc (respectiv de ponderea instrumentelor financiare cu venit fix, pe care o pot avea in totalul activului portofoliului).

Vezi ce sunt fondurile de multi-active si ce sunt fondurile din categoria “alte fonduri”:

 

ATENTIE:

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s