Companiile relativ mici si ilichide sunt liderii BVB la randamente

Companiile relativ mici si ilichide precum Albalact, Compa, Vrancart sau Turbomecanica sunt cele care au adus randamente bune investitorilor la bursa in decursul lui 2016, in timp ce “vedetele” de genul Petrom, Romgaz sau Fondul Proprietatea au inregistrat pierderi deloc de neglijat.

Asta ne arata Adrian N Ionescu in cel mai recent material de pe blogul personal. Un material ce mi-a atras atentia nu doar prin informatia interesanta ci si pentru ca vine in confirmarea unei opinii exprimate cu ceva timp in urma.

“Cele mai mari aprecieri în 2016 le înregistrează acțiunile Turbomecanica București (simbol bursier TBM, +161%), cele ale companiei producătoare de sticlărie Stirom București (STIB, +111%) și ale producătoarei de electrocasnice Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS, +95%), potrivit cotațiilor din 23 decembrie.

top

Acțiunile BRD și ale Erste Bank (EBS) au câștig zero, iar alte vedete ale bursei înregistrează pierderi, precum acțiunile Banca Transilvania (TLV, -5%), Romgaz (SNG, -8%) și OMV Petrom (SNP, -12%)”

… Asta spune Adrian N Ionescu intr-un material publicat pe cursdeguvernare.ro – material caruia-i face un sumar si pe blogul propriu.

cums-sa-faci-un-leu

Materialul mi-a atras atentia, cum spuneam, nu doar prin informatia transmisa … cat si, sau mai ales si, pentru ca vine ca o confirmare a unei opinii exprimate de mine cu ceva timp in urma intr-un scurt comentariu facut pentru Ziarul Financiar.

„Astfel, dacă eternele «blue-chip-uri» sunt tranzacţionate pe piaţa de la Bucureşti mai degrabă în corelaţie cu evoluţiile indicilor şi/sau companiilor similiare de pe pe pieţele interna­ţio­nale, companiile mici şi relativ ilichide sunt mai degrabă de analizat în co­relaţie cu evoluţia economiei locale“, con­sideră Laurenţiu Roşoiu, director adjunct la Star Asset Management.

De ce cred asta?

O explicatie am dat pe blogul personal cu aceeasi ocazie:

actiuni-mici-si-ilichide

“Urmatoarele 12-18 luni vor apartine companiilor relativ mici si ilichide. Astfel daca eternele “blue-chip-uri” sunt tranzactionate pe piata de la Bucuresti mai degraba in corelatie cu evolutiile indicilor si/sau companiilor similare de pe pietele internationale … companiile mici si relativ ilichide sunt mai degraba de analizat in corelatie cu evolutia economiei locale.
Si intr-un context economic local favorabil, aceste companii vor incorpora in rezultatele financiare evolutia pozitiva a economiei … ceea ce va aduce in cele din urma si “recunoasterea” pietei.”

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s