Investitii si profit! Nu banii, ci curajul si informatia ne lipsesc

Romanii castiga tot mai bine, dar foarte putini se gandesc sa-si foloseasca plusul de venituri pentru a genera venituri viitoare mai mari. Iar dintre cei care pun totusi bani deoparte, cei mai multi aleg calea depozitelor bancare; cea mai simpla si cea mai putin riscanta.

Raportul risc-beneficii este insa dezechilibrat de o prudenta determinata in mod special de lipsa informatiei cu privire la alternative; si de inclinatia (naturala poate!) spre consum.

Castigam mai mult de la an la an! Este o realitate statistica ilustrata de evolutia castigului salarial mediu brut lunar (lei/salariat), care in ultimul deceniu  aproape ca s-a triplat, de la mai putin de 1000 de lei in 2005 la aproape 3000 de lei in 2016.

castig-salarial

Cea mai mare parte a castigurilor suplimentare merg insa spre satisfacerea nevoilor curente. Faptul ca cel mai important motor al cresterii economice in ultimii ani este consumul este relevant pentru comportamentul financiar al romanilor … in medie.

Vrem nu vrem sa recunoastem asadar, este o realitate ca pe masura ce castigam mai mult, cheltuim mai mult; si asta spun si studiile de specialitate!

Astfel, daca maine ar castiga din senin 100 000 de euro, doar 15% din romani ar face o investitie in afaceri si alte aproximativ 15% ar “investi” in imobiliare! Restul ? Calatorii … si altele! Cel putin asta reiese din studiul realizat de Erste Asset Management la finele acestui an. (vezi aici studiul: cum_percep_romanii_fondurile_de_investitii)

investitii-in-fonduri

Dincolo de slabul apetit pentru investitii la romani in general, putem observa insa si o predispozitie spre alegerea unor forme de investitii cat mai “cunoscute”. Asta ne spune faptul ca in ciuda lectiei aduse de criza din 2007-2008, jumatate dintre romanii care ar face “o investitie” ar alege totusi sectorul imobiliar!

In schimb, doar 1,5% dintre romani (asa cum reiese din respectivul studiu) ar alege sa faca un plasament intr-un fond mutual … desi, statistica ne arata ca de-a lungul ultimului deceniu fondurile de investitii s-au dovedit un plasament mai inspirat decat imobiliarele.

O concluzie ar fi ca sunt preferate investitiile despre care exista deja un minim de cunostinte si un set de informatii publice relativ usor accesibile. Foarte importanta fiind insa “reticenta” la risc.

O reticenta determinata insa in mod deosebit de un “prizonierat” al “investitorului” in interiorul unui “cerc” relativ inchis din care-si poate obtine informatiile “de incredere”.

surse-de-informare

Semne bune anul (2017) are … insa! Pentru ca, dincolo de o deschidere semnificativa pe care indivizii par o avea catre alte surse de informare (internetul) avem un context economic caracterizat de doua elemente principale: cresterea valorii depozitelor si scaderea dobanzilor.

Acest mixt va determina foarte probabil o tot mai mare deschidere catre forme de plasament alternative, mai lichide decat investitiile imobiliare si mai fructuoase decat clasicele depozite bancare.

Iar primele semne ale miscarii “banilor destepti” catre zona fondurilor de investitii se vad deja! Cel putin asta arata statisticile AAF (Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania), potrivit carora intrarile de bani in acest tip de vehicule de investitie sunt in crestere de la un an la altul!

 

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s