2017, anul investitiei in actiuni? Probabil ca da, spun specialistii!

2016 a fost un an in care investitorii au căutat randamente mai bune decât cele primite la depozitele bancare, dar au fost totuşi reticenţi la asumarea de riscuri, preferând investiţiile cu profil de risc scăzut; ei au mers spre instrumentele financiare cu venit fix si au evitat actiunile.

Pentru 2017 perspectiva pietelor de actiuni este mult mai buna, iar asta va face foarte probabil tot mai multi investitori sa se reorienteze catre bursa, in ciuda existentei unor riscuri mai ridicate.

Investitorii in fonduri au ales siguranta in detrimentul randamentelor in anul 2016, dar exista premise pentru schimbarea perceptiei in 2017 … spun Aurel Bernat – Director General Adjunct BT Asset Management si Laurentiu Rosoiu – Director Adjunct SAI Star Asset Management, citati de ziarul Bursa.

Vezi articolul:

ziarul-bursa

Statisticile AAF ne arata ca Ianuarie – Noiembrie 2016 intrarile de bani s-au facut in fondurile din categoria “alte fonduri”; respectiv, acea categorie de fonduri mutuale care nu au stabilite niste reguli si limite foarte rigide in ceea ce priveste gradul si tipul de instrumente pe care se pot expune, si astfel nu pot fi strict clasificate.

In interiorul acestei categorii, cele mai mari cresteri de active au inregistrat fondurile orientate spre investitii in instrumente financiare cu venit fix – adica acele fonduri cu profil relativ redus de risc.

Spre exemplu, activul net al fondului BT Euro Obligatiuni a crescut cu 286 de milioane lei, de la 478 milioane in Decembrie 2015 la 765 milioane in Noiembrie 2016; BT Obligatiuni, de la 1,4 miliarde la 1,9 miliarde, in acelasi interval de timp; Raiffeisen Dolar Plus (USD) de la 407 la 461

Cifrele ne spun prin urmare ca investitorii au cautat randamente mai bune decat cele pe care le puteau primi la depozitele bancare, dar au fost totusi reticenti la asumarea de riscuri – preferand investitiile in fonduri profil de risc scazut (evitand deci actiunile).

Un material pe aceasta tema, mai jos!

1,16 mld. plus in active, 6700 investitori si intrari de 585 mil. lei

Perspectivele pentru 2017 sunt insa mai bune! Iar debutul de an pare a sustine un scenariu relativ pozitiv!

Ne asteptam la un trend ascendent pentru indicele BET in 2017, avand ca suport faptul ca piata locala de capital a intarziat sa includa in pret o serie de elemente / evenimente pozitive din ultimii ani. Avem in vedere atat chestiuni de ordin fundamental – precum evolutia pozitiva a economiei reale (relevata, intre altele, de cresterea PIB, de consolidarea sistemului bancar si/sau de consolidarea unora dintre companiile medii si mari); mizam deci in aceasta estimare pe un scenariu pozitiv care, dupa o perioada de relativa stagnare a indicelui BET ar putea aduce o stare de entuziasm – fond pe care indicele ar putea tinde spre nivelul de 10.000 de puncte; o temperare a pietei si o reasezare ar putea readuce mai jos, la final de an, indicele in preajma nivelului de 8500 de puncte

Vezi articolul:

Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului

publicatia-profit_ro

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s