Fondurile deschise de investitii la 10 ani de la intrarea Romaniei in UE

La 1 ianuarie 2007, momentul intrarii Romaniei in UE, fondurile deschise de investitii erau pe un trend crescator spectaculos, dar totusi nesemnificative ca valoare. 10 ani si o criza mai tarziu, spectaculozitatea evolutiilor s-a estompat, dar valoarea industriei este inzecit mai mare.

Astfel ca, la 1 ianuarie 2017, dupa mai multi ani tulburi si relativ lipsiti de “spectaculozitate”, industria de profil avea 7 noi administratori, 46 de noi fonduri mutuale si active de aproape 40 de ori mai mari!

Momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana – 1 ianuarie 2007, a gasit industria fondurilor deschise de investitii intr-o forma maxima, raportat la ce se intamplase pana la acel moment!

Cel putin asta putem intelege daca revedem comunicatele transmise de asociatia profesionala a industriei de la acea vreme – respectiv asa-numita “AOPC” – Asociatie a Organismelor de Plasament Colectiv;

Anul 2006 a fost unul deosebit de dinamic pentru industria fondurilor deschise de investitii deoarece, cu toate inconvenientele aparute pe parcursul anului pe piata bursiera, industria a inregistrat un ritm de dezvoltare sustinut, superior anilor anteriori, astfel ca la finele lunii decembrie putem consemna ca numarul fondurilor deschise din piata a crescut fata de anul anterior cu aproape 40%, ajungand in prezent la 32. Categoriile cele mai favorizate de aparaitia noilor fonduri au fost cele ale FDI diversificate (+ 4 FDI) si de actiuni (+ 4 FDI).

In mod firesc si activele nete au cunoscut cresteri substantiale, astfel ca pe ansamblul industriei consemnam o crestere la nivelul anului 2006 cu peste 86 %, adica un nivel de peste 633 mil. lei. Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete al industriei era la finele anului de peste 187 mil.€ ceea ce reprezinta o crestere cu peste 103% fata de anul anterior, interval de timp in care leul s-a apreciat fata de euro cu 8,7%.

Sursa: Fondurile de tip OPCVM si AOPC, la 31.12.2006

Din acest fragment, extras din comunicatul transmis de respectiva asociatie in ianuarie 2007 pentru decembrie 2006 (si anul 2006) reiese asadar ca “Industria” se afla in cea mai buna forma a sa din ultimii ani buni … inregistrand cresteri ce nu pot fi calificate altfel decat “spectaculoase” (daca ne uitam la procentele mentionate).

 

La acel moment – intrarea Romaniei in UE, potrivit datelor statistice valabile pentru decembrie 2006, industria de profil numara 17 administratori si 31 de fonduri deschise de investitii – dar valoarea activelor acestora insuma doar putin peste 600 de milioane de lei (respectiv echivalentul a mai putin de 200 de milioane de euro).

Vezi tabel “SAI-uri la 1 Jan 2006”

sai-uri-la-1-jan-2006

Sursa: AAF – Statistici 

Imediat dupa acel moment istoric a venit insa criza! Iar spectaculozitatea “cresterilor” a fost inlocuita cu cea a “scaderilor” – cotatiile (VUAN-urile = Valoarea Activului Unitar Net) fondurilor intrand pe un tobogan descendent, asemeni burselor si pietelor financiare in general.

 

Intr-un context extrem de tulbure, care a fost nota caracteristica a celor mai multi dintre urmatorii 10 ani, in ciuda lipsei “spectacolului”, industria de profil s-a transformat atat de mult incat, la finele primului deceniu de la intrarea in Uniunea Europeana, aceasta este la un nivel care aproape ca nici macar nu putea fi imaginat in urma cu 10 ani.

Astfel, daca la 1 ianuarie 2007, existau 31 de fonduri deschise de investitii disponibile publicului larg – la 1 ianuarie 2017 numarul acestora era de 77; in acest interval au intrat pe piata de profil un numar de 7 noi jucatori: NN Investment Partners, OTP Asset Management, Carpatica Asset Management, STK FINANCIAL, Atlas Asset Management, SAI Broker si SAFI Invest.

Vezi tabel “SAI-uri la 1 Jan 2016”

sai-uri-la-1-jan-2016

Sursa: AAF – Statistici

Dar, chiar daca deloc “spectaculos” reflectata in randul opiniei publice, evolutia valorii activelor nete ale fondurilor de investitii deschise este dea dreptul fara grad de comparatie: astfel, in cei zece ani de la intrarea in UE, valoarea activelor nete ale fondurilor deschise de investitii administrate de SAI-urile (Societati de Administrare a Investitiilor) autorizate in Romania,  a crescut de aproximativ 40 de ori – de la 600 de milioane la aproximativ 24 de miliarde lei.

  • Nota 1: din statistici sunt excluse SIF-urile si Fondul Proprietatea
  • Nota 2: pot aparea mici diferente date de modul de inregistrare al unora dintre fonduri
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s