Leul scade iar fata de EUR. Nu te alarma, dar ia-ti masuri de protectie!

Moneda nationala face un nou pas pe calea deprecierii in fata EUR si pare a lasa tot mai hotarat in urma pragul de 4,5 lei pentru un euro sub care a stat, sau a fost tinut, pentru foarte – foarte mult timp. Prima stabilizare se intrevede deja a fi peste pragul de 4,6 lei pentru un EUR, la finele acestui an.

Daca ne uitam pe o perioada mai lunga de timp insa, pe urmatorii 4-5 ani, sau mai multi, sansele de a avea un leu semnificativ mai slab decat acum sunt destul de mari. Scenariul fiind probabil deja asumat de decidenti.

Suntem pe un trend destul de serios de depreciere a leului – trend care incepe in data de 8 februarie 2017 (cu o zi inainte de declaratia prin care dl Guvernator Mugur Isarescu spunea ca nu prea mai e loc de apreciere a monedei nationale) … un trend care in cele aproximativ 30 de sedinte de tranzactionare a avut doar 4 sau 5 in care leul s-a apreciat in fata euro.

Pe acest trend, in care leul a plecat de la un minim 4,4802 lei pentru un euro … moneda nationala a pierdut mai putin de 2% in fata euro (maximul atins astazi este de 4.5670); prin urmare … n-ar fi neaparat ingrijorator – si nici efectele produse nu sunt neaparat spectaculoase.

Spre exemplu, la o rata de 250 de euro (respectiv peste 1100 de lei) un cetatean plateste in plus acum fata de februarie circa 14 lei!

Din pacate insa situatia nu este tocmai linistitoare daca ne uitam la riscurile posibile intr-o perspectiva mai lunga de timp. Accentuarea deficitelor – de cont curent, bugetar si/sau fiscal … fiind de natura a pune presiune suplimentara in sensul deprecierii leului in fata euro.

Astfel ca, amplificarea tensiunilor induse de adancirea deficitelor … pe fondul spargerii pragului psihologic de 4,5 lei pot face ca raportul EUR/RON sa se stabilizeze undeva in jurul pragului de 4,6 lei pentru urmatoarele luni … chiar cu depasirea temporara a acestui prag pentru scurte perioade de timp. O analiza care face o astfel de prognoza este, spre exemplu, cea a analistilor Erste Bank. (vezi materialul aici: 71797 )

We foresee a gradual depreciation of the leu in the next quarters towards 4.62 in December 2017 (1.6% from the current level).

Asta daca vorbim de intervalul urmatoarele 9-18 luni; Daca ne uitam si mai departe … este tot mai de luat in calcul un scenariu negativ in care leul sa se inscrie pe o tendinta de depreciere in fata euro dincolo spre pragul amintit.

Si asta pentru ca din punct de vedere grafic in acest moment la acest nivel de pret s-a format in ultimii circa 7-8 ani un prag de rezistenta care a oprit incercarile acestuia de a-l depasi. Prin urmare depasirea acestui prag tehnic deschide drumul catre o evolutie in continuare ascendenta, cu mici variatii … dat cu directie clara in sus.

Iar asta, pe langa efectele negative produse (daca ne gandim la cresterea sarcinii datoriei – atat la nivel de cetatean cat si la nivel de tara) … produce o serie de efecte benefice: astfel, face marfurile romanesti mai competitive pe plan European … descurajeaza – scumpind – importurile (si suntem campioni la importuri de alimente!) – ceea ce inseamna ca producatorii autohtoni de alimente vor fi mai ieftini / mai competitivi si vor avea deci mai mult loc pe piata.

In plus, cum ponderea datoriilor in valuta in totalul datoriilor populatiei este in scadere … efectele negative ale aprecierii euro sunt mai usor de suportat de sistemul bancar.

Cum o depreciere a leului si o inflamare a fenomenului inflationist sunt elemente ce pot aduce un suflu suplimentar economiei nationale in ansamblul ei … este probabil ca scenariul unei deprecieri treptate – moderate – dar clare … sa fie asumat de decidentii politici … si relativ usor acceptat de populatie – in conditiile in care aceasta depreciere se face cu pasi foarte mici pe termene foarte lungi de timp.

In acest context imi permit si un sfat pentru cei care au economii … in conditiile in care dobanzile, chiar daca vor incepe sa creasca, vor fi in continuare mici si foarte mici … sfatul ar fi acela de a se orienta spre plasamente in instrumente financiare care, chiar daca sunt purtatoare de riscuri mai mari decat clasicele depozite … au capacitatea de a conserva in mod real capitalul economisit – si chiar de a-l multiplica (repet, in termeni reali!). Actiunile sau fondurile de investitii aflandu-se printre acestea!

UPDATE: Spre deosebire de Erste insa, analistii Raiffeisen estimeaza pentru finele acestui an un curs de 4,45 lei pentru un euro, semnificativ sub nivelul actual. Vezi aici raportul: Raiff_CEE Weekly_17_03_2017

 

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s