Sectorul tehnologic, cea mai mare crestere din Europa in T1 2017

Indicele sectorului tehnologic a avut cea mai mare crestere dintre indicii sectoriali din Europa in primul trimestru din 2017, cu un plus de circa 13%. El este urmat de indicele sectorului de bunuri de consum. La cealalta extrema se afla sectorul de real-estate si cel de petrol si gaze, cu +1% respectiv -2%.

Sectorul serviciilor financiare la nivel European a crescut la nivel de indice cu 9% iar sectorul health-care cu putin peste 6%. Sectorul bancar a crescut cu doar 5% iar telecomul cu 3,5%.

Stoxx Europe 600 Technology index este un indice calculat si diseminat de agentia Stoxx Ltd, care reflecta evolutia de ansamblu a companiilor europene ce activeaza in sectorul tehnologic.

In componenta indicelui intra asadar companiile care activeaza in zona serviciilor in tehnologia informatiei, internet, software, computer hardware, echipamente electronice si de comunicatii, listate pe bursele europene si care intra la randul lor in componenta indicelui “parinte” Stoxx 600.

Stoxx 600 Europe este indicele care urmareste evolutia de ansamblu a celor mai importante 600 de companii europene, din toate domeniile de activitate. Din acest indice deriva ulterior toti ceilalti indici sectoriali.

Stoxx Europe 600 Technology index a inregistrat in primul trimestru din 2017 o crestere de circa 13%, fapt care, potrivit analistilor specializati in acest domeniu, arata ca pietele asteapta o dezvoltare a acestui sector in Europa – numind-o chiar “a quiet revolution” … interpretata si ca o incercare de contrabalansare a dominatiei gigantilor americani de profil de genul Facebook, Snap sau Amazon.

Vezi: “Investors bet on a quiet tech revolution in Europe

Din componenta acestui indice se remarca compania austriaca AMS, cu activitati in sectorul semi-conductorilor, care in cele trei luni a inregistrat o crestere de aproximativ 90%.

Spre deosebire, Stoxx Europe 600 Oil&Gas index, care releva evolutia de ansamblu a companiilor din sectorul de petrol si gaze care intra in componenta indicelui “parinte” Stoxx Europe 600, a fost indicele cu cea mai slaba evolutie in primul trimestru din 2017, inregistrand un minus de circa 2%.

Name YTD
STOXX Europe 600 Technology 12.95%
STOXX 600 Personal Household Goods EUR NR 12.45%
Lyxor UCITS Stoxx Europe 600 Financial Services 9.04%
Lyxor UCITS Stoxx Europe 600 Construction & Materials 8.80%
iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services UCITS 7.60%
STXE Health Care PR 6.17%
STOXX Europe 600 Chemicals EUR NR 5.84%
STOXX Europe 600 Utilities 5.82%
STOXX 600 5.46%
Stoxx 600 Basic Resources PR 5.14%
Stoxx 600 Banks 5.13%
Stoxx 600 Food & Beverage PR 5.11%
Stoxx 600 Automobiles & Parts RP 4.48%
Stoxx 600 Travel & Leisure PR 4.13%
STOXX Europe 600 Telecom 3.57%
Lyxor UCITS Stoxx Europe 600 Media 3.19%
iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS 2.98%
STOXX Europe 600 Real Estate Cap Net Return 1.13%
STOXX Europe 600 Oil & Gas -2.92%

Nota:

In cazul sectoarelor pentru care nu s-au identificat indicii efectivi s-au folosit cotatiile fondurilor construite de diferite entitati (iShares sau Lyxor) care au la baza indicii respectivi.

 

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s