Al doilea val al revolutiei petrolului de sist este in derulare

Miscarile de pe piata internationala a petrolului nu a distrus industria de shell-oil din Statele Unite, asa cum marii jucatori de profil in Orientul Mijlociu isi doreau. Aceasta s-a reformat, a implementat noi tehnici si tehnologii de lucru, s-a eficientizat, iar cu fiecare dolar crestere a pretului devine mai profitabila.

Asa se face ca piata mondiala a petrolului se afla deja intr-o faza destul de avansata a celui de-al doilea val al revolutiei petrolului de sist, dupa cel care s-a derulat in perioada 2011-2015.

Scaderea pretului petrolului pâna la minimele de aproape 30 de dolari pe baril din prima parte a anului 2016 nu a distrus industria producatoare de petrol de sist din America – asa cum membrii OPEC si producatorii de petrol din afara OPEC isi propusesera; dimpotriva, a stimulat-o sa identifice si sa implementeze tehnici si tehnologii care sa produca maxim de rezultate in termeni de eficienta si reducere a costurilor. Iar numeroasele tranzactii realizate in ultimii circa 2-3 ani, pe fondul scaderii pretului petrolului, a permis nu doar un transfer rapid de active si un restart de la zero (din punct de vedere al datoriilor) pentru numeroase perimetre neintroduse in exploatare. Asa se face ca evolutia crescatoare a pretului petrolului din ultimele circa 12 luni a adus o serioasa infuzie de lichiditati in conturile operatorilor ramasi in piata de profil; iar confirmarea perspectivelor de continuare a cresterii preturilor a dat un putenrnic impuls interesului de punere in exploatare a noi puturi de foraj in sectorul de profil.

Mai multe in articolul: 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s