Ziua Nationala a Investitiilor! Un demers absolut necesar

O piata de capital dezvoltata este o componenta ce stimuleaza dinamica si sustenabilitatea unei economii, si capacitatea de refacere si relansare dupa momentele dificile. Si cel mai bun exemplu este dat de paralela intre evolutia economiei americane si cea europeana dupa momentul 2007.

O paralela ce arata ca economia SUA si-a revenit mult mai repede si mai sustenabil decat cea europeana. Diferenta fiind data in mod special de faptul ca in SUA  rolul bursei in economie este mult mai mare.

Prin urmare, spre deosebire de modelul economic european, cel amercian pune accent pe piata de capital ca pilon de baza al mecanismului economic. Si asta atat din punct de vedere al modului in care agentii economici se finanteaza – cat si din punct de vedere al accesului si participarii cetatenilor obisnuiti (investitori de retail).

Astfel, pe de o parte finantarea companiilor americane este facuta prin intermediul pietei de capital intr-o pondere semnificativ mai mare decat cea facuta de companiile europene, care folosesc in special finantarea bancara; in acelasi timp, numarul cetatenilor americani care folosesc piata de capital pentru a-si face planurie de economisire sau de multiplicare a capitalurilor este semnificativ mai mare decat cel al europenilor.

Aceasta conexiune a economiei reale si a populatiei cu piata de capital este “ingredientul minune” ce a facut ca economia americana sa-si revina dupa criza mai repede si mai bine decat cea europeana.

Dealtfel, aceasta realitate este recunoscuta in mod oficial chiar de Comisia Europeana, care in proiectele sale de creare a pietei unice lucreaza in prezent si la crearea mecanismelor juridice si specifice unei piete unice de capital la nivel European, ca o componenta a pietei unice financiare. Proiectul, derulat sub denumirea generic de “Capital Market Union” urmarind, asa cum este efectiv inscris in numeroase documente publice, dezvoltarea unei piete europene de capital dupa modelul celei din Statele Unite.

Acestea sunt asadar motivele pentru care orice demers ce urmareste dezvoltarea pietei de capital este de sustinut. Iar ideea unei “Zile Nationale a Investitiilor” este foarte buna si absolut bine-venita. Chiar daca impactul imediat nu poate fi cuantificat in ceva palpabil, pe termen mediu si lung poate fi unul dintre demersurile care sa aduca un plus la capitolul educatie financiara; fapt care, la randul sau, aduce un plus pietei de capital romanesti.

Te invitam asadar sa semnezi si tu petitia pentru Ziua Nationala a Investitiilor:

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s