58, cel mai mare PER din componenta Stoxx 1800 Telecom

Indicele Stoxx 1800 Telecommunications urmareste evolutia de ansamblu a celor mai importante 41 companii din acest domeniu, la nivel global. In 2017 indicele a avut o traiectorie descedententa, iar cel mai mare multiplu price-to-earnings inregistrat de companiile din componenta este de 58.

Price earnings ratio (PER) este cel mai des utilizat multiplu de evaluare a companiilor cotate. Si asta pentru ca scopul final al oricarei firme este obtinerea de profit, iar dimensiunea acestuia da valoarea firmei.

 

Un PER mic inseamna investitie buna

Cu alte cuvinte, indicele PER (sau P/E) exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS); desigur, valoarea teoretica. Pentru ca nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cit indicele PER este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentru investitori.

Concluzia este evidenta – cu cit perioada de recuperare a unei investitii este mai redusa, cu atit investitia este mai eficienta. Utilitatea principala a indicelui P/E deriva din faptul ca acesta asigura comparabilitatea actiunilor. Daca avem de comparat actiunile a doua firme, atunci doar afirmatia legata de pret este irelevanta.

In practica, PER-ul depinde mult de pretul actiunii, iar acesta la randul sau depinde de asteptarile pietei in privinta companiei sau a sectorului de activitate. Un pret de piata mic poate insemna ca investitorii in general se asteapta ca in viitor compania sa aiba rezultate mai proaste, iar daca asta se intampla pretul ar putea cobori si mai mult. Pe de alta parte, un PER mare poate insemna fie o supraevaluare a companiei, fie asteptari foarte optimiste din partea pietei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s