De ziua ei, UE a primit pe Macron in Franta. Ce aduce asta Romaniei?

Pe data de 9 mai sarbatorim ziua Uniunii Europene! Iar cel mai important “cadou” primit de UE a fost victoria unui candidat cu o platforma pro-europeana ferma, in cursa pentru presidential Frantei. La varsta de 67 de ani, UE primeste un impuls pozitiv, intr-un moment in care avea nevoie de el mai mult ca niciodata.

Alegerile din Franta produc, si vor produce reverberatii, de-a lungul si de-a latul intregii Uniuni Europene. Iar Romania nu va fi ferita. Dimpotriva, provocarile pentru noi se intrevad a fi mai mari ca niciodata.

In fiecare an, la 9 mai, se serbeaza Ziua Uniunii Europene, pentru a marca declaratia de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare economica intre Franta şi Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state.

 

DE ZIUA UNIUNII. Prin aceasta declaratie, Robert Schuman a propus unirea industriilor de otel si carbuni a Frantei, Germaniei de Vest si a altor state, ducând la crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental in istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a inlocuit Constitutia europeana, are o declaratie a saisprezece membri care sustin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sarbatoare oficiala in octombrie 2008.

De ziua ei asadar Uniunea Europeana a primit drept cadou un presedinte ferm pro-european in Franta! Tara care, alaturi de Germania, formeaza fundatia Uniunii si ancorele de rezistenta ale acestei constructii. Un presedinte pro-european care vine intr-un moment de criza pentru Uniune, care isi asuma cu fermitate sustinerea proiectului European.

Macron aduce asadar in Europa un suflu de optimism, dar si un angajament de reformare profunda a acesteia, si o accelerare a integrarii. Reverberatiile punerii in practica a acestei viziuni sunt insa extrem de puternice, si se vor simti in toate statele membre … si nu intotdeauna vor fi placute.

 

CONTEXT ECONOMIC. Macron a venit la putere pe o platforma pro-europeana ferma. Si intr-un context economic relativ favorabil, caracterizat de o tendinta usoara – dar clara si destul de ferma … de revenire a economiei Zonei Euro (si a Frantei deopotriva).

Victoria lui Macron este astfel de natura a consolida evolutiile favorabile din economia europeana. Iar asta aduce un plus de stabilitate, previzibilitate si chiar optimism … ceea ce este de natura a impulsiona si sustine deciziile de investitii. Asta ar putea avea ca efect prin urmare cresterea investitiilor companiilor europene (si franceze) in tarile ECE. Si cum, in urma derapajelor inregistrate in Ungaria si Polonia, Romania pare a fi una dintre cele mai stabile, previzibile si pro-europene tari … probabil ca ar putea fi un beneficiar major al acestor fluxuri investitionale.

 

Este adevarat insa ca acest rationament ramane valabil doar in masura in care situatia si imaginea Romaniei se va consolida in acest sens – adica al pro-europenismului; altfel, intr-un scenariu in care Romania ar tinde sa urmeze modelele de democratie “iliberala” tot mai vocale in aceasta zona … probabil ca apetenta pentru investitii in tara noastra ar fi semnificativ diminuata.

 

EFECTE ADVERSE. In alta ordine de idei, angajamentul pro-european al lui Macron …. adica plusul de optimism / incredere in proiectul European dat de alegerea lui acestuia  … care conduce la imbunatatirea situatiei si imbunatatirea perceptiei cu privire la perspectivele pozitive ale economiei europene … este un element care poate conduce la devansarea momentului renuntarii la politica monetara relaxata dusa in prezent de BCE – fapt care, poate insemna chiar o eventuala crestere a dobanzilor. Ceea ce, din pacate, nu ne-ar ajuta deloc pe noi … dimpotriva.

Din fericire insa, probabilitatea este inca extrem de redusa, dat fiind pe de o parte faptul ca economia europeana este departe de a avea dinamica si vigoarea dorite … iar pe de alta parte pentru ca discutiile cu privire la o eventuala majorare a dobanzilor pot aparea doar dupa setul de alegeri ce urmeaza a avea loc in celelalte state din nucleul dur European … si in special Germania.

 

BUY EUROPEAN. Un alt element important este dat de programul “Buy European” prezent in platforma program a lui Macron – program ce urmareste stimularea achizitilor de produse europene in detrimentul celor din afara UE. Program care poate conduce la cresterea cererii de produse si servicii europene … inclusiv cele realizate in statele din ECE, zona din care face parte si Romania;

 

RISCURI – EUROPA CU MAI MULTE VITEZE. Atentie insa … in aceasta concentrare a lui Macron pe proiectul European se afla si cea mai mare amenintare la adresa Romaniei. Si asta pentru ca indirect si nedeclarat demersurile lui Macron pot conduce la aparitia de facto a “Europei cu mai multe viteze” …

Macron este un sustinator al ideii unui buget unic si al unui minister de finante … pentru Zona Euro, si un sustinator al ideii majorarii gradului de integrare (financiar-bancara, fiscala, aparare, securitate, migratie, etc) intre tarile de acelasi nivel. Iar asta inseamna o adancire a integrarii in nucleul European … si o foarte posibila ramanere in urma a tarilor de la periferia Uniunii.

 

PROBLEME PENTRU ROMANIA? In aceasta situatie, doua sunt, in linii mari, posibilele consecinte pentru Romania: ori isi majoreaza viteza de integrare pentru a ajunge cat mai repede la nivelul necesar pentru a face parte din Grupul tarilor din viteza I (sau in cel mai rau caz, viteza aIIa) … fie se multumeste cu pozitia de membru UE de runda 2-3;

Ambele variante fiind producatoare de mari mutatii sociale si economice … generatoare de puternice tensiuni in plan politic, social si economic.

Si asta pentru ca: prima varianta ar implica o serie de schimbari majore in plan politic, economic si administrativ (preluare si implementarea cadrului de reglementare European pentru pietele bancare, pietele financiare, piata de energie, etc) si crearea intr-un timp foarte scurt a capacitatii de operabilitate si interoperabilitate cu restul UE; ar presupune deasemeni trecerea mai rapida la euro si cedarea suveranitatii monetare … fapt care, in contextul in care Romania este absolut nepregatita sa faca fata competitiei, ar produce o serie de mutatii majore pentru capitalul si afacerile autohtone, care ar pierde teren in fata capitalului european. Efectele unei astfel de mutatii fiind o tema de discutie in sine … ;

A doua varianta – cea in care Romania ramane in randul membrilor din viteza 2-3 – este chiar si mai periculoasa, pentru ca va produce o serie de frustrari de ordin nationalisto-patriotic ce vor putea fi speculate populistde politicieni, si care ar putea conduce la cresterea reticentei populatiei cu privire proiectul European si la o diminuare a dorintei de implicare in acesta.

 

PROVOCARI SI PERSPECTIVE. Evident, exista si varianta de mijloc … in care, intr-un compromis bine gestionat din punct de vedere al imaginii publice, proiectul European sa-si continue consolidarea prin cresterea integrarii nucleului dur (Zona Euro – dar nu numai); proces care sa produca plus-valoare intr-un timp foarte scurt … astfel incat (dublate de instrumente si masuri de sprijin / incurajare) sa stimuleze restul tarilor din UE sa se alinieze cadrului (si conditiilor) Zonei Euro (sau Europei cu viteza I).

Cert este insa ca indiferent de situatie, demararea demersului care ar conduce – in clar sau subinteles – la accelerarea si adancirea integrarii intre statele din nucleul dur al UE (deci declansarea procesului de separare a UE pe “viteze”) este un element generator de tensiuni majore in periferie. Iar Romania este, din pacate unul dintre cele mai sensibile (dpdv economic) state din regiune, prin urmare, este tara ce ar putea trece prin cele mai mari si mai importante tranformari. Si cum transformarile sunt de regula dureroase … probabil ca perioada urmatoare nu va fi tocmai usoara pentru noi.

Romanian PM Sorin Grindeanu welcomed the victory of Emmanuel Macron, the leader of the En Marche! political movement in the second round of the presidential elections.

Grindeanu said in a Facebook post that Macron’s victory brings good news for Romania and the rest of Europe.

“Congratulations to Emmanuel Macron for the historic victory in the French presidential elections. Today, the French citizens discourage the anti-Europenism and extremism. This victory is good news for Europe and for Romania,” said the Romanian PM.

PM Sorin Grindeanu: Macron victory is good news for Romania and Europe

 

Romanian president Klaus Iohannis congratulated Emmanuel Macron for winning the presidential elections in France.

Iohannis said in a statement that Macron’s victory proves that the French remain committed to the European project.

“Romania wants to contribute, together with France and other partner states, to the relaunch and further development of this essential project, so that we can offer more security and prosperity to our citizens, on the back of an environment that is full of challenges and uncertainties,” said Iohannis.

Iohannis tells Macron: Your victory proves the French continue to support the European project

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s