Lista oportunitatilor pierdute de cei care au cumparat actiuni DIGI

DIGI nu a reusit sa confirme dupa listare, prin evolutia pretului de piata, succesul relevat de gradul mare de suprasubscriere inregistrat in oferta. La finalul lunii in care si-a facut intrarea in piata pretul se zbate in jurul nivelului de 40 de lei, respectiv pretul de oferta.

Investitorii care au cumparat DIGI si-au blocat astfel banii! Prin blocarea banilor s-au ratat numeroase alte oportunitati, cu randamente mult superioare celui adus de DIGI investitorilor de retail.

Nu mai putin de 15, respectiv circa o treime dintre societatile listate pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti,  au inregistrat in ultimele aproximativ 20 de zile cresteri de aproape sau peste 7%.

Intervalul de 20 de zile corespunde perioadei cuprinse intre incheierea ofertei DIGI si finele lunii mai.

Cele 7% corespund ca valoare randamentului adus de investitia in actiuni DIGI investitorilor de retail.

 

Prin urmare, de la IPO-ul DIGI pana la finele lunii mai (2017) investitorii in DIGI au ratat alte aproximativ 15 potentiale plasamente care ar fi adus un randament egal sau mai mare decat cel adus de DIGI.

Si asta, atentie, facand o comparatie doar intre pretul de subscriere si cel de piata, prin raportare la celelalte posibile alternative; altfel, daca plecam de la valorile subscrise (blocate) in IPO situatia este cu totul alta. Si asta pentru ca investitorii au blocat banii aferenti a 100 de actiuni – dar au primit doar 5 (indicele de aloare fiind 0,051) … deci, daca facem un calcul la sumele imobilizate, probabil ca randamentul real al plasamentului DIGI ar fi semnificativ mai jos; pentru a usura insa calculele putem lua nivelul de 7% randament spre comparatie.

 

Prin urmare, un investitor de retail in DIGI a castigat din acest plasament, in cele circa 20 de zile de la IPO, cele aproximativ 7%.

A ratat insa oportunitati de plasament care i-ar fi adus randamente semnificativ mai mari!

Chiar si daca excludem acele variante cu grad de risc relativ ridicat … si mergem pe companiile solide, cu istoric si recunoscute de piata ca atare, tot se poate vorbi de ratarea a cinci – sase oportunitati semnificativ mai bune.

Cu  TGN, SNG, COTE printre ele!

Vezi tabelul complet aici: RANDAMENTE 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s