Cititorii TdbT despre fata mai putin cunoscuta a business-ului DIGI

Oferta DIGI este de departe cel mai spectaculos dintre evenimentele ultimilor ani pentru piata de capital romaneasca. Cel putin prin gradul interes si de suprasubscriere sau prin faptul ca a reusit sa atraga o suma imensa de bani, pentru o companie privata.

Cifrele pe primul trimestru sunt bune, iar profesionalismul companiei este foarte clar evidentiat de buna gestionare a relatiei cu investitorii si piata. Dar, privit “la firul ierbii” business-ul pare a avea si deficiente in relatia cu clientii.

Relatia cu clientii este si un element esential al insasi existentei business-ului. Si de deci, extrem de importanta! Dincolo de cheia amuzanta in care articolul este scris, apar, in mod evident, o serie de alte intrebari! Cat de serioase sunt deficientele in relatia cu clientii? Vorbim de cazuri izolate sau de regula? Sunt astfel de deficiente contrabalansate de plusuri in alte parti … cat / cum? Este oare o etapa normala (si cumva de acceptat) din punct de vedere al unui eventual proaspat actionar, dat fiind procesul de dezvoltare (mult prea!) rapida? Care sunt totusi argumentele in sustinerea potentialului companiei?

Indicele CVOC pentru analiza oportunitatii investitiei in actiunile DIGI

Daca nu stiti ce inseamna acest indice, nu va faceti griji – e putin folosit -cei mai multi analisti inca nu il cunosc. il voi descrie imediat in detaliu.

In orasul Chitila, lânga Bucuresti, exista un cartier privat cu vreo 400 de apartamente. Din constructie, cartierul a fost gândit sa poata gazdui o singura retea de cablu, care a ajuns prin mai multe tranzactii, in posesia operatorului telecom istoric sau incumbent daca vreti. De unde stiu toate acestea, ei bine chiar locuiesc acolo, asa ca jur cu mâna pe inima ca tot ce va spun este mai mult decât adevarat. in timp, proprietarii s-au revoltat impotriva monopolului operatorului unic din cartier si au apelat la diferite solutii nu foarte eficiente precum antenele parabolice – o masura provizorie, pentru ca asa cum stim, cablul ofera viteze mai mari de net si calitate buna a semnalului tv, chiar si când este furtuna. Asa ca, Asociatia a cerut un nou furnizor de cablu in cartier. Asa ajungem la RCS/RDS sau DIGI daca vreti.

Mai stati un pic cu mine, pentru ca acum ajungem la miezul problemei. Cei de la RCS au venit cu preturi mai mici pentru aceleasi servicii – asa cum se astepta toata lumea de altfel. Asociatia a semnat contractul si au inceput in forta primele lucrari – toata lumea happy. si apoi… nimic. Adica… nimic! De sase luni lucrarile stagneaza. in afara de proprietarii norocosi din 5 blocuri, nimeni nu are cu adevarat o alternativa la monopolul operatorului initial.

si acum ajungem la indicele nostru. DIGI, la fel ca Telekom sau Orange si Vodafone, ajunge incet incet o companie de utilitati (unii ar putea spune ca au fost dintotdeauna, dar nu am vazut noi, orbiti fiind de ofertele cu telefoane incluse in abonament) Asa ca reteaua lor este businessul lor. Cu cât reteaua este mai extinsa – cablu sau antene – nu are importanta, cu atât mai usor este sa racolezi sau sa pastrezi clienti. Dar sa ne intoarcem la intrbarea fundamentala a proprietarilor din Chitila – Când Vine Omul de la Cablu??  Indicele CVOC ne spune pe scurt cât de bine se descurca compania cu mijlocul ei de productie principal – reteua.

DIGI s-a extins agresiv cu o combinatie câstigatoare de preturi mici sustinute de costul in scadere al tehnologiei (multumim China) si extinderea retelei de fibra. Dar lucrurile se schimba rapid. Salariile cresc rapid (nu multumim Italia + Spania ca ne-ati luat muncitorii) iar preturile trebuie sa ramâna scazute – pentru ca nu-i asa? acesta este atuul principal. si atunci apare o lipsa relativa a fortei de munca – omu’ de la cablu ajunge mai greu la tine – indicele CVOC scade!

Daca vreti sa estimati corect evolutia actiunilor DIGi, cititi stiri ca cea de aici. Daca numarul sesizarilor creste, inseamna ca perspectivele de oferi servicii cât mai multor consumatori – si deci profit – nu sunt roz. CVOC intra in teritoriu negativ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s