Ne ajuta, sau nu, analiza tehnica … in momentele de panica pe burse?

Impactul unor stiri si declaratii precum cea privind desfiintarea Pilonului II de pensii poate duce pietele in directii si cu viteze de nebanuit! In astfel de momente, de maxima volatilitate si tensiune, analiza tehnica (grafica) poate aduce investitorului o serie de repere pentru o decizie de actiune.

Asta pentru ca “fundamentalele”, in astfel de momente, nu mai au prea multa relevanta! Cat adevar si cat mit este in analiza tehnica, si care sunt cei mai relevanti indicatori, aflati din materialul realizat pentru TdbT de Rares Sofariu.

Rares Sofariu, a lucrat timp de multi ani in piata de capital ca si Consultant investitii, Broker, Portofoliu Manager, Director department analiza, Director cercetare dezvoltare …. si a fondat doua AOPC -uri! Retras din piata de cativa ani a luat calea antreprenoriatului, dar este un specialist de ale carui cunostinte si experienta va invit sa profitati fara nici o retinere daca aveti intrebari, nelamuriri … sau pur si simplu vreti sa auziti o parere avizata.

 

In urmatoarea perioada ne vom focusa atentia pe analiza tehnica, de la inceput vreau sa subliniez faptul ca , nu ne propunem ca sa oferim ” ponturi bursiere”, ne propunem sa explicam pe intelesul tuturor ce este analiza tehnica, indicatori tehnici, si tot ce tine despre ea.

Ce este analiza tehnica ?

Trebuie sa mentionam de la inceput ca exista doua tipuri de abordari pentru a accesa pietele financiare.

 1. ANALIZA FUNDAMENTALA
 2. ANALIZA TEHNICA.

ANALIZA FUNDAMENTALA in principal se bazeaza pe datele economice ale unui emitent, marfuri sau monede in timp ce ANALIZA TEHNICA se bazeaza pe grafice pentru anticiparea miscarilor viitoare de pret.

La baza ANALIZEI TEHNICE stau cateva principii :

 1. In pret sunt incluse toate informatiile . Drept consecinta fundamente si diversi factori ( opinii, temeri , diferite stari ale participantilor din piata ) sunt deja incluse in pret si nu mai trebuiesc studiate.
 2. Istoria este repetitiva. Pentru cei care folosesc ANALIZA TEHNICA , sunt foarte importante datele istorice de pret si cu ajutorul acestor date previzioneaza miscarea preturilor viitoare. Preturile au trei tipuri de miscari ( trend crescator, trend descrescator si lateral ), in contextul in care unul din cele trei trenduri este stabilit, piata se va misca o perioada de timp in directia respectiva. Tot aici intervin nivelurile de suport si rezistenta.
 3. Preturile evolueaza in trenduri ( cele 3 ). In aceste conditii cei care folosesc ANALIZA TEHNICA, considera ca , dupa ce trendul este stabilit, pe viitor miscarile pretului vor fi in aceiasi directie cu trendul . Fiind totusi vorba de probabilitati : PROBABILITATEA ca pretul sa se miste impotriva trendului este mica : “ Follow the money “.

Terminand aceasta scurta introducere despre ANALIZA TEHNICA, in continuare vom vorbi despre INDICATORII ANALIZEI TEHNICE. La fel ca si ANALIZA FUNDAMENTALA , ANALIZA TEHNICA are indicatori specifici. O clasificare a acestor indicatori :

INDICATORI TEHNICI, TIPURI :

 1. INDICATORI DE MOMENTUM ( impuls ):

INDICATORI : RSI, MACD, etc.

Ce sunt INDICATORII DE MOMENTUM ( impuls ) – Una din definitii :

 • INDICATORII DE MOMENTUM , indica slabiciunea sau taria unui trend intr-o anumita perioada de timp. Impulsul este maxim in momentul in care incepe un trend si minim in momentul in care se inverseaza trendul. Orice divergenta dintre pret si acesti indicatorii reprezinta un semn de slabiciune al trendului respectiv si poate semnala sfarsitul/invesrsare trendului respectiv. In acel moment, din punctul nostru de vedere ( al investitorului ) inseamna SELL sau BUY ( SHORT daca trendul este epuizat in conditiile in care trendul pana in momentul de divergent a fost crescator sau LONG daca trendul este epuizat in conditiile in care pana in momentul de divergent a fost descrescator )

SHORT- ( vanzare ) :  – Participantul la piata deschide o pozitie SHORT ( VANZARE ) in cazul in care se asteapta ca pretul de piata al valorii mobiliare sa scada, astfel incat sa le poata cumpara la un pret mai mic pe viitor . Diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare reprezinta profitul ( marja de profit ).

LONG- ( cumparare ):- Participantul la piata deschide o pozitie LONG ( CUMPARARE ) in cazul in care se astepta ca pretul de piata al valorii mobiliare  sa creasca  , respectiv sa realizeze profit in urma vanzarii lui.

 1. INDICATORI CICLICI:

INDICATORI : Elliott Wave

Un ciclu reprezinta un termen ce indica repetarea unui anumit tipar al miscarii pietei. Acesti indicatori determina temporizarea unui anumit tipar al pietei.

 1. INDICATORI DE PUTERE:

Acesti indicatori reprezinta opiniile din piata asupra pretului sau mai bine spus intensitatea opinilor participantilor la piata asupra pretului. Volumul de pozitii deschise sunt indicatorii principali care determina puterea pietei.

 1. SUPORTUL SI REZISTENTA

INDICATORI :- Liniile de trend

O definitie ar fi : SUPORTUL SI REZISTENTA reprezinta nivelurile de pret pana unde piata creste sau scade repetitiv dupa care isi inverseaza tendinta.

SUPORTUL : este o zona a pretului sau nivel al pretului in care acesta trece cu greutate sau face o reversie.  ( suportul este tot timpul situat intr-o zona inferioara de pret  fata de pretul actual a valorii mobiliare in piata )

O alta definitie :- SUPORTUL este pretul la care investitorii au destula putere astfel incat sa stopeze deprecierea valorii mobiliare respective.

Rationamentul ar fi urmatorul : in timp ce pretul valorii mobiliare  se apropie tot mai mult de nivelul suport  ( scade ),  cumparatorii intuiesc ca fiind o investitie buna in respectiva  valoare mobiliara  in acea zona de pret si exista o probabilitate mare ca sa poata achizitiona acea valoare mobiliara  in acea zona de pret . Tot din punct de vedere al probabilitatii , vanzatorii nu vor actiona in piata deoarece aceasta miscare nu se mai dovedeste a fi fiabila. In acest registru cererea va depasi oferta si drept consecinta a acestui fapt, pretul va fi impiedicat sa coboare sub valoarea suport. Bineanteles acest scenariu nu este valabil intodeauna !

REZISTENTA : e este o zona a pretului sau nivel al pretului in care acesta trece cu greutate sau face o reversie ( rezistenta este situate tot timpul intr-o zona superioara de pret fata de pretul actual al valorii mobiliare in piata )

O alta definitie :- REZISTENTA este pretul la care investitorii au destula putere astfel incat sa stopeze aprecierea  valorii mobiliare respective.

Rationamentul ar fi urmatorul : In timp ce pretul din piata se apropie de valoarea rezistentei, vanzatorii incep sa-si marcheze profituri, iar din punctul de vedere al cumparatorilor aceasta achizitie nu mai prezinta interes . In acest registru oferta va depasi cererea iar ca si consecinta pretul va fi impiedicat  sa se aprecieze peste valoarea de rezistenta. Si acest scenariu nu este valabil intodeauna !

In momentul in care suportul este strapuns si valoarea mobiliara respectiva se depreciaza ,suportul va devein rezistenta.

In momentul in care valoarea de rezistenta este strapunsa si valoarea mobiliara respectiva se apreciaza , rezistenta va devein suport.

Ultimile doua aspecte ar trebui private ca o axioma legate de suport si rezistenta.

 1. INDICATORI DE VOLATILITATE

INDICAORI :- Benzile Bollinger

VOLATILITATEA – este un termen care descrie amplitudinea zilnica de fluctuatie a preturilor pe o valoare mobiliara , independent de directie. Altfel spus ne indica cat de brusc se schimba pretul de la o perioada la alta. O volatilitate ridicata ca si interpretatre inseamna ca preturile prezinta oscilatii mari ( aprecieri si deprecieri iar riscurile investitiei sunt si ele mari.

6.INDICATORI DE TREND

INDICATORI : Mediile Mobile, Ichimoku, etc

Trendul este un termen folosit pentru a descrie miscarea pietei intr-o  anumita perioada de timp. El este de trei tipuri ( crescator, descrescator si liniar ). Pentru a anticipa trenduri viitoare in analiza tehnica se folosesc anumiti indicatori.

Terminand aceasta mica introducere in lumea ANALIZEI TEHNICE in editiile viitoare vom detalia acesti indicatori si vom incerca sa-I folosim pe fiecare in parte pentru a ne da seama exact cum functioneaza.

Trebuie tinut minte urmatorul aspect: cu cat un indicator este folosit de mai multi participanti la piata cu atat el este mai “precis”.

In alta ordine de idei, ceea ce vreau sa va mai transmit, este faptul ca intr-o piata volatila si care nu este lichida ( spreadurile sunt mari, tranzactiile sunt putine, etc ) este mult mai indicat sa folosim ANALIZA FUNDAMENTALA decat ANALIZA TEHNICA.

Daca ar fi sa raspund la urmatoarea intrebare :

Care din cele doua tipuri de analiza este mai buna ?

As raspunde : – Nici una din cele doua tipuri de analize nu este infailibila, in general ele lucreaza cu probabilitati si incearca amandoua sa ne ofere un raspuns despre trenduri si evolutii viitoare ale pietelor, in general mai sunt si factori ce nu tin de aceste analize care pot perturba linistea pietelor pe diferite termene. Trendurile se pot intoarce impotriva ta chiar daca ai “actionat “ corect in piata atat din punct de vedere fundamental cat si din punct de vedere tehnic.

In consecinta consider ca o impletire, o combinativa a celor doua tipuri de analiza ne pot aduce mai aproape de un posibil castig, de o confirmare a unui trend , etc. Din punctul meu de vedere analiza fundamental ne indica sanatatea unui emitent, daca este subevaluat, supraevaluat in piata, etc iar analiza tehnica ne poate indica un moment de intrare in piata, un moment al existului de pe emitentul respectiv, o consolidare, slabire a unui trend, etc. In conscinta sugerez a fi folosite ambele tehnici de analiza cand dorim intrarea in piata sau a unui posibil exit din piata.

Si ca o nota de sfarit articol din partea autorului care isi va asuma criticile analistilor, traderilor, brokerilor, etc din piata:

Vin in intampinarea dumneavoastra cu cateva sugestii, avand in vedere ca am o experienta in piete destul de vasta fara falsa modestie, activand pe diferite pozitii in aceasta magnifica lume financiara J :

 1. Pietele prin cea mai mare parte a produselor investitionale puse la dispozitia dumneavoastra NU REPREZINTA , NU SUNT PRODUSE DE ECONIMISIRE, in general ele prezinta diverse riscuri.
 2. Totusi daca considerati ca vreti sa acesati pietele financiare si sa le folositi ca instrumente de economisire, va sfatuiesc sa investiti in fonduri de investitii cu risc mic,. Astfel aveti expertiza unor specialisti in domeniu.Aceste fonduri sunt de diferite tipuri in functie specificul lor, produsele in care investesc, etc. In consecinta aveti o paleta larga de fonduri.
 3. Daca totusi doriti sa accesati direct piata si nu prin intermediul acestor fonduri si nu aveti expertiza necesara, va sfatuiesc sa mergeti la o institutie financiara care se ocupa cu tranzactionarea direct in piete in numele si pentru dumneavoastra . Ei va vor pune la dispozite prin contract o paleta larga de produse specifice pietei conform legislatiei in vigoare si regulamentelor ASF, care cu siguranta vor acoperi necesitatile dumneavoastra. Astfel puteti accesa un cont discretionar prin care mandatati clar “Managerul de Portofoliu “ ce riscuri va asumati, in ce instrumente financiare doriti sa investiti, etc. Iar el se va conforma profiluluni investitional al dumneavoastra. Bineanteles riscurile vor fi ale dumneavoastra !
 4. Daca totusi aveti putina experienta in piata si doriti sa invatati mai mult, multe astfel de societati va pot oferi platforme de tranzactionare online, iar dumneavoastra va veti gestiona singur investitiile. In cazul in care doriti sa invatati exista platforme demo care va introduc in aceasta lume si puteti face tranzactii virtuale .
 5. In cazul in care doriti sa investiti , trebuie sa va asigurati ca societatea prin care tranzactionati este avizata de catre ASF ( in cazul tarii noastre ).
 6. Neaparat sa va feriti de brokerii, traderii care va ofera “ ponturi” sigure, NU EXISTA ASA CEVA ! Din punct de vedere al legislatiei este clar interzis, iar individul , societatea respectiva clar nu este profesionist/profesionista si nu are ce cauta in piata !
 7. Trebuie sa va feriti de aceste platforme online care va ofera acces mai ales in PIATA FOREX si nu stiti, daca este reglementata sau nu, daca este avizata sa faca astfel de tranzactii, etc. Piata FOREX prezinta cele mai mari riscuri si in general este accesata de profesionisti si nu este indicata novicilor !
 8. Daca totusi doriti sa investiti va sfatuiesc sa o faceti cu excesul de capital avut la dispozitie si in nici un caz cu banii care va acopera necesitatile zilnice, lunare, etc.
 9. La fel ca atunci cand accesati produse din piata bancara si in pietele financiare este indicat sa va angajati un consultant avizat.

Data viitoare vom vorbi despre el, inegalabilul , SAMURAIUL indicatorilor analizei tehnice : ICHIMOKU  KINKO HYO, este un indicator pe care eu il folosesc cel mai des si consider ca cu greu il putem cataloga doar indicator al analizei tehnice, este o blasfemie !! El reprezinta mult mai mult. In consecinta nu este o alegere intamplatoare. Dar despre asta vom discuta in articolul urmator.

Rares Sofariu

“ Nu tehnica castiga ci strategia ! “

 

ATENTIE: 

Acest material nu constituie o analiza financiara si nu a fost pregatit de un analist financiar cu respectarea prevederilor legale referitoare la independenta analizelor financiare si nu este subiect al interzicerii tranzactionarii inaintea diseminarii cercetarii pentru investitii.

Acest material este realizat numai pentru scopuri de informare si nu constituie o oferta de a subscrie, de a cumpara sau de a vinde vreun instrument financiar mentionat in cuprinsul sau.

Acest material nu constituie o invitatie de a face o asemenea oferta sau de a promova sau plasa respectivele instrumente financiare.

Acest material nu constituie consultanta pentru investitii si nu s-a intentionat a oferi o baza suficienta pentru luarea unei decizii de investitii.

Acest material nu tine loc de consultanta necesara la cumpararea sau vanzarea de actiuni/instrumente financiare sau produse sau investitii financiare. In privinta vanzarii sau cumpararii de instrumente financiare sau produse sau investitii financiare, un consultant autorizat poate sa va dea sfaturi individuale care pot fi potrivite pentru produsele de investitii si financiare.

Observatiile continute aici reflecta pe cele ale autorului la data prezentului si pot deveni inexacte ulterior.

Orice decizie de investitie cu privire la instrumente financiare sau produse sau investitii financiare poate fi facuta numai pe baza: (i) unui prospect aprobat sau publicat sau (ii) documentatiei complete care va fi sau a fost publicata in legatura cu instrumentele financiare sau produsele sau investitiile financiare respective si nu trebuie facuta pe baza prezentului material.

Acest material nu constituie o recomandare personala de a cumpara sau vinde instrumente financiare, sau consultanta in sensul Legii Pietei de Capital nr. 297/2004, sau consiliere de orice fel, autorii putand avea pozitii deschise, de orice sens, pe oricare dintre titlurile / instrumentele financiare mentionate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s