A venit vara! Sa ne bucuram … si nu doar pentru ca vin concediile

Finalul primului semestru din 2017 a adus pietei de capital romanesti o corectie semnificativa, luna iunie parand a fi “noul mai” pentru investitorii de la Bucuresti. In ciuda acestei corectii, relativ abrupte, fata de valorile de la finele anului trecut indicele reprezentativ BET, si-a conservat totusi un castig consistent.

In acest context, pentru investitorii care vad lucrurile intr-o perspectiva pozitiva, vara anului 2017 poate fi o buna ocazie de consolidare a detinerilor pe titlurile cu potential! Cu atentie sporita insa la riscuri!

Finele primului semestru din 2017 a adus cu el, pe langa canicula si o serie de turbulente pe piata Romaneasca de capital.
Intr-o prima faza trendul crescator pe care principalul indice (BET) a resimtit corectiile inregistrate de preturile actiunilor principalelor companii listate in urma trecerii datelor de referinta pentru dividende si nematerializarea unor propuneri de distribuire a unor dividende extraordinare.
Concomitent, scaderea pretului petrolului pe plan international – incepand cu finele lunii mai – a generat o presiune suplimentara pe titlurile companiilor din sectorul de petrol si gaze; asta deoarece pe piata de la Bucuresti (si in indicii reprezentativi) acest sector este destul de consistent reprezentat (vezi si Nota 1), astfel incat ingrijorarile generate de perspectivele negative ale industriei la nivel global s-au transmis si pe plan local, influentand semnificativ indicii in ansamblul lor.
Pe acest fond deja relativ tensionat, schimbarile in plan politic local si aparitia unor informatii si declaratii publice confuze, au creat un stimulent suplimentar pentru investitorii aflati pe partea de vanzare.
Asa se face ca in luna iunie, indicele BET a cazut de la maximul de 8769.41 puncte (facut in ultima sedinta din mai) pana la un minim de 7792.3 puncte (atins in 29 iunie), cu peste 11%.
O scadere relativ abrupta in termeni absoluti – dar care poate fi considerata absolut normala avand in vedere ca vorbim totusi de o piata care este calificata inca a fi “de frontiera” (volatilitatea ridicata fiind o caracteristica a acestui tip de piata).
In acest context, din punct de vedere al analizei grafice (tehnice) corectiile inregistrate in luna iunie ar putea fi considerate o manifestare a unui fenomen, normal dealtfel, de “asezare” a pietei – moment de pauza si de recapatarea suflului, dupa un trend crescator sustinut, intins pe parcursul a aproape un intreg an (debutul acestuia putand fi localizat temporal in prima jumatate a lunii iulie din 2016). Iar elementele generatoare de panica si tensiune, doar catalizatoriai acestui moment de “respiro” pentru piata, care nu ar fi intarziat sa apara oricum.
Intr-o astfel de perspectiva pozitiva deci, vara anului 2017 pare a fi un bun moment de consolidare cumpatata a detinerilor pe companiile cu potential; si prin urmare un motiv de bucurie pentru cei care se gandesc la plasarea lichiditatilor incasate din dividendele anului 2016. Mai ales ca, privind in urma, perioada de vara este, in mod traditional, un interval de relativa stagnare a pietei.
Iar o serie de cifre, date si informatii venite dinspre economia reala ar putea constitui un fundament pentru o astfel de abordare (mentinerea ratei de crestere economica la nivel relativ ridicat fiind, spre exemplu, un astfel de element); din pacate insa, nu putine sunt datele care ridica semne de intrebare serioase! Iar dezechilibrele bugetare, care sunt parca intr-un proces de majorare mai rapid ca niciodata in istoria recenta, prezinta un risc major pentru economie, si implicit, pentru evolutia bursei.

Sa ne bucuram asadar de vara, de concedii … si de preturile in scadere de pe bursa!
Cum riscurile ce se profileaza la orizont sunt insa consistente, o abordare prudenta, pe baza unor analize punctuale serioase facute pe fiecare tinta de investitii in parte, este mai mult decat indicata.

Nota:
1. Companiile din sectorul de petrol si gaze sunt componente importante ale portofoliilor a numerosi jucatori institutionali de pe piata locala (SIF-uri, FP, fonduri de pensii si/sau fonduri de investitii); evolutia de piata a acestora influentand deci nu doar in mod direct indicii din care fac parte ci si preturile actiunilor societatilor care au expunere pe sector, si astfel, indirect si restul pietei (indicilor reprezentativi pentru BVB).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s